Online marketing

365 Dagen Succesvol: dé businesscase voor werken vanuit human marketing

0

Je kent het misschien wel: 365 Dagen Succesvol, het bedrijf van oprichters Arjan Vergeer en David de Kock. Het viert inmiddels zijn 10-jarige jubileum. Met 100.000 deelnemers, 150.000 verkochte boeken en 30 uitverkochte seminars in AFAS op de teller, is het een zeer sterk productmerk te noemen in de markt voor (online) programma’s op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Hoe komt het toch dat zoveel mensen zich aangesproken en aangetrokken voelen tot- en deel willen uitmaken van de 365 Dagen Succesvol-beweging? En welke rol speelt de opvallende missie om Nederland het meest gelukkige land ter wereld te maken daar mogelijk bij?

Is dit hét geheim achter het succes van 365 Dagen Succesvol: ‘100% ondernemen vanuit een bezielde missie’? Dit intrigeerde mij dusdanig dat ik besloot de case voor je te analyseren. De uitkomst? Het bedrijf is dé businesscase voor als je je wil verdiepen in het werken vanuit een menselijke marketingstrategie. Oprichters Arjan en David zijn de besten in hun vak als het gaat om authentiek, oprecht en transparant ondernemen vanuit menselijkheid en hun eigen persoonlijke missie. Lees en raak geïnspireerd, net zoals ik!

De why van menselijke marketing: geen truc, maar echte bezieling

Er kan veel misgaan bij het vercommercialiseren van zelfhulp en ander aanbod op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het kan ruiken naar opportunisme. Het kan zelfs weerstand oproepen, als de merkbelofte is dat je ‘door te investeren in jezelf (in het aangeboden product of de dienst) succesvol wordt en daardoor gelukkig wordt en blijft’. Alsof succes een maakbaar iets is, een truc waarmee je geluk bereikt en dan klaar bent. Dat is ook niet wat 365 Dagen Succesvol belooft. Integendeel, zij geloven dat:

 1. Leven te leren is en;
 2. Geluk een vaardigheid is.

Het gaat er volgens de heren om dat je bereid bent jezelf te ontwikkelen en samen met anderen te leren wat jij nodig hebt. Daarvoor hebben zij 365 Academy ontwikkeld: de online community waar je gratis lid van kunt worden. In ruil daarvoor krijg je gratis content die jou inspireert en motiveert om te onderzoeken wat jij nodig hebt om jouw meest gelukkige leven te kunnen leven.

In dat opzicht is de naam van het merk wat ongelukkig gekozen. Arjan en David houden zich namelijk niet zozeer bezig met mensen te laten zien wat zij nodig hebben om elke dag succesvol te zijn. Ze helpen mensen te ontdekken wat zij nodig hebben om hun kostbare tijd op aarde te leven op een manier die ze zoveel mogelijk geluksmomenten biedt. Dat is een weg die iedereen voor zichzelf aflegt, maar als mens kunnen we elkaar hierin wel inspireren, helpen en steunen. Dat is wat zij elke dag doen vanuit een bezielde missie.

Drijfveer

Wat ze drijft in hun werk is namelijk hun inspiratie: hun vriend Jip. Arjan en David, zelf zeer succesvol (met een achtergrond in de marketing), richtten het bedrijf op naar aanleiding van de lessen die hun vriend Jip ze gaf. Jip deed mee aan het programma Over mijn Lijk in 2012. Hij was ongeneeslijk ziek en riep zijn vrienden op niet te sterven met hem: “Je weet niet hoeveel tijd je hebt! Is dit dan wat je met die tijd wil doen? Ruzie maken? Overspannen zijn? Ongelukkig zijn in je werk of in je relatie? Dit is geen generale repetitie voor het ‘echte leven’ dat straks begint. Dit is het.”

Jip riep ze op om iets te doen met wat hij had geleerd: iedereen gaat dood, maar niet iedereen leeft echt. Het grootste gedeelte van de tijd ben je dood, dus doe in die paar jaar dat je leeft alsjeblieft iets waar je zielsgelukkig van wordt.

Arjan en David beseften dat zij niet happy waren met hun werk, ook al hadden ze nog zoveel succes. Vanaf dat moment lieten ze alles los en begonnen ze te werken aan hun missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Ze begonnen met een boek, een online community en events. Ze richtten zich op vier heldere pijlers waar zij geluksexpert in wilden worden:

 • Gezondheid
 • Relaties
 • Werk
 • Financiële situatie

De how: een sterk basisconcept & een online community

Maar hoe pak je dit aan? Hoe word je een expert? Arjan en David bewijzen met hun methode dat je niet zelf alles hoeft te doen en te kunnen. En dat dit ook geen voorwaarde is voor succes. Openstaan voor de kennis, inzichten en vaardigheden die al aanwezig zijn in de wereld en samenwerken helpt juist bij het ontwikkelen van jezelf en jouw bedrijf. Zo ontwikkelden zij een resultaatgerichte, inspirerende, heldere en vooral toegankelijke methodiek. Met behulp van slimme wetenschappers, denkers, filosofen, ondernemers, goeroes en schrijvers. Deze kernmethode is de basis die terugkomt in al hun werk: de 365 Academy met gratis en betaald aanbod, een jaartraject met online hulp (de Miracle Roadmap) en ander aanbod zoals events en boeken. Daarover later meer.

online community 365 dagen succesvol

Online community

De focus van 365 Dagen Succesvol ligt hierbij op het bieden van online aanbod. Dat is slim, want dat is voor bijna iedereen in Nederland beschikbaar, op elk moment. Online bouwen Arjan en David aan een community met mensen die, net zoals zij, op zoek zijn naar meer geluk in hun leven en die geloven dat zij daar zelf een grote rol in kunnen spelen. Daarnaast bieden zij ook events aan voor mensen die een stap verder willen gaan in het ontvangen van inspiratie en het delen van inzichten.

Deze community werkt als een tierelier voor het merk. Volgers en deelnemers delen en taggen content om elkaar te inspireren en zelf te laten zien dat zij persoonlijke ontwikkeling belangrijk vinden (ze profileren zichzelf). Zo dragen zij niet alleen bij aan de naamsbekendheid en de productbekendheid; ze bevestigen ook steeds weer de positionering van het bedrijf als marktleider als het gaat om online aanbod op de markt voor persoonlijke ontwikkeling. Deze word-of-mouth marketing werkt duidelijk heel goed voor dit merk.

Daarbij kunnen inzichten over het online marketinggedrag van de doelgroepen helpen om gerichte online marketingcampagnes in te zetten. Zo worden de mensen bereikt die bezig zijn met- of openstaan voor persoonlijke ontwikkeling. Juist die mensen krijgen op de bekende social media-kanalen de gesponsorde en aansprekende content van 365 Dagen Succesvol te zien, zodat zij mogelijk toegroeien naar het lid worden van de community.

De what: de mens in jou aanspreken, gelukkiger worden is voor iedereen bereikbaar

Wat de grote kracht van de methode is, is dat het aanbod voldoet aan alle voorwaarden voor zowel vraaggerichte- als mensgerichte marketing. En het aanbod is volkomen consistent en in lijn met de merkbelofte en merkpersoonlijkheid. Hierdoor wordt het merk als betrouwbaar ervaren. Dit draagt bij aan een positieve verwachting van mensen. Ze kunnen dit ervaren als een vorm van kwaliteitsgarantie. Vooral deze punten vallen op:

 • Het aanbod is toegankelijk, beschikbaar en begrijpelijk. Voor iedereen. Hoe? Je kunt gratis kennismaken en inspiratie lezen op hun kanalen. Wil je meer inspiratie ontvangen? Dan kun je gratis lid worden van de community. Wil je nog een stap verdergaan en ook extra’s ontvangen? Dan kun je tegen een kleine vergoeding Premium lid worden. Wil je nog verder gaan en actief werken aan jezelf met een specifiek aanbod? Dan zijn er jaartrajecten en events die een wat grotere investering vragen. Daarnaast zijn er boeken beschikbaar met kennis en inzichten + tips over het werken aan meer geluk op het gebied van de vier pijlers uit de methode.
 • Het aanbod is gesegmenteerd. Ook al kan iedereen meedoen, het aanbod is wel helder ingedeeld voor diverse doelgroepen als het gaat om specifieke interesses, financiële middelen en beschikbare tijdsbesteding. Daardoor zit er altijd iets bij wat voor jou passend is en binnen jouw bereik ligt.
 • Het aanbod is consistent met de merkpersoonlijkheid en merkbelofte. Alles wat wordt aangeboden is een directe vertaling vanuit de missie en de vier pijlers die Arjan en David hebben vastgesteld. Dit betekent dat je hoe dan ook actief werkt aan jouw geluk, maar wel vanuit heldere doelen. De belofte (garantie) van de producten of diensten die je koopt of gebruikt is hiermee ook helder. Er is geen ruis.

De doelgroep

Een opvallend onderdeel van deze vraaggerichte- en mensgerichte marketing is de doelgroep. De duidelijke doelgroep is de Nederlandse mens, maar dit is niet genoeg. Arjan en David weten met hun aanpak de essentie aan te spreken van grote groepen mensen die specifiek op zoek zijn naar sleutels om meer geluk in hun leven te ervaren. Deze mensen zijn vaak al bezig met vraagstukken rondom zingeving, geluk en persoonlijke ontwikkeling. De doelgroep is heel groot, maar wel zeer gesegmenteerd: het zijn lang niet alleen maar hoogopgeleide twintigers en dertigers.

brede diverse doelgroep

Arjan en David richten zich met hun communicatie op de generieke vragen waar we als mens allemaal mee bezig zijn: wat betekent geluk? Wat is geluk? Wat betekent dit voor jou? En hoe kun je dit vormgeven in verschillende gebieden in je leven? Hierbij laten ze hun bekende vier pijlers terugkomen. Vervolgens werken ze met een activerende communicatiestrategie waar je de kern van positieve psychologie in terugziet: mens mogen zijn met ups en downs, maar wel werken met wat er mogelijk is, wat er qua potentie in jou aanwezig is om zoveel mogelijk geluk te kunnen ervaren. Wat je nodig hebt is inspiratie, praktische tips en inzichten. En contact met anderen die ook met deze dingen bezig zijn. Dat biedt 365 Dagen Succesvol je.

Merkpersoonlijkheid: echte mensen met eigen interesses en kwaliteiten bereiken echte mensen

Een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie is dat Arjan en David de inspirators én de verpersoonlijking van het merk zijn. Waar je 365 graden ook ziet, het zijn vooral Arjan en David die de uithangborden zijn van de missie. Soms subtiel met verwerkte quotes in communicatie-uitingen, maar vaak zijn zij ook echt de personen die bijvoorbeeld de gespreksleiders zijn bij diverse events. Dit is belangrijk: het DNA van de organisatie zijn Arjan en David. En hun doelgroepen ervaren dat er nauwelijks afstand is tussen hun en de oprichters. Wat ons bindt is dat we allemaal mensen zijn die op zoek zijn naar geluk in ons leven. Dat dragen Arjan en David keer op keer uit. We verschillen niet zoveel en we zijn ook niet beter of minder: we zijn vooral mens en we willen samen met jou meer geluk in Nederland brengen.

Arjan en David specialiseren zich in hun eigen interessegebieden en zijn dan ook de uitdragers van een specifiek aanbod van 365 Dagen Succesvol. Ze vormen samen met DNA, maar ze zijn allebei unieke steunpilaren in het portfolio van de organisatie. Ze dragen hiermee ook uit dat het goed is om te kiezen voor wat je leuk vindt: ze zijn er zelf heel eerlijk in dat ze elkaars specifieke interesses niet altijd delen, maar wel genieten van de rol die de onderdelen spelen in het verwezenlijken van hun missie. Dat is een kracht: werken met elkaars kwaliteiten en interesses en deze benutten en inzetten.

Wat jij van Arjan en David kunt leren

 1. Onderneem vanuit een bezielde missie. Als jij doet waar jij echt in gelooft als mens, ervaar je een stuwende energie en motivatie om jezelf en jouw bedrijf te blijven ontwikkelen. Je ervaart motivatie omdat je doet waar jij zelf in gelooft, wat voor jou betekenis heeft. Je draagt bij aan de wereld doordat je doet waar jij in gelooft.
 2. Hou jouw missie als basis voor alles wat je doet. Bij elk product, bij elke dienst: keer terug naar jouw oorspronkelijke missie. Ligt dit in lijn met wat je wil doen als organisatie in deze wereld? Wat je wil betekenen?
 3. Wees niet bang om gebruik te maken van de kennis en inzichten van wetenschappers en specialisten en werk samen. Je hoeft niet alles zelf te bedenken. Je mag kennis en inzichten toepassen en dit gebruiken om nieuwe dingen te ontwikkelen.
 4. Wees transparant, toegankelijk en benaderbaar als organisatie: laat de mensen in de organisatie zien. Wees niet bang om menselijk te zijn. Laat zien dat je net zoals jouw doelgroep allereerst mens bent. Menselijke uitdagingen verbinden ons juist en maken ons benaderbaar en toegankelijk. Wees niet bang om dit te laten zien. Doe dit juist!
 5. Doe wat echt bij jou past als mens achter de organisatie. Qua interesses en kwaliteiten en werk samen. Je hoeft niet alles te kunnen en zelf te doen. Als je doet wat bij je past en je hier verder in ontwikkelt, ervaar je meer motivatie en kun jij jouw doelgroepen het best mogelijke bieden.