Loopbaan

3 inspirerende lessen over groei, onder het genot van een koud biertje

0

Hoe je content maakt, waarom je content maakt en voor wie je content maakt: dit vragen marketeers zich dagelijks af. Ze zijn altijd op zoek naar meer. Meer kennis, meer kansen om te groeien en een groter netwerk. Natuurlijk is dat niet alleen op zakelijk gebied, maar ook op persoonlijk vlak. Zeker millennials gaan goed op veel prikkels en zijn daarom eager om te leren. En als dat kan met een biertje in de hand is dat natuurlijk nog beter!

Dat was precies wat er gebeurde vorige week op het Sprints & Sneakers festival. Enerzijds om het 5-jarig bestaan van het bedrijf te vieren, anderzijds om marketeers samen te brengen om meer kennis te vergaren over, jawel, groei. Groei in je leven, groei door trends en groei door goed te doen. We hebben de 3 meest interessante verhalen voor je op een rij gezet.

1. Van stagiair tot marketing manager bij Qmusic

Heb je een passie voor radio maken en vind je marketing een interessant vak? Dan ga je werken op de marketingafdeling van Qmusic; zo dacht Jorn Agterberg. Ooit begon hij onderaan de ladder en onlangs stopte hij na flink wat jaren bij Q.

Marketing en radio maken draaien om hetzelfde, namelijk: het vertellen van verhalen. En zo geschiede. Tijdens zijn periode bij Qmusic heeft Jorn mogen bouwen aan het op dit moment nummer 1 radio station van Nederland. Hij heeft de ochtendshow van Q gemaakt tot waar ze nu staan en heeft het motto ‘if you win in the morning, you win the day’ daarbij altijd in zijn achterhoofd gehouden.

Niet genoten is altijd mis.

Je droom najagen gaat niet zonder hobbels en dat heeft ook Jorn ervaren tijdens zijn weg binnen Qmusic. Er zijn dan ook 3 tips die hij iedereen mee wil geven.

  1. Je maakt zelf je dromen waar. Alleen jijzelf kunt bepalen wat en wanneer je iets doet en bent hier verantwoordelijk voor. Er is niemand anders die dit voor je doet.
  2. Wees koersvast. Handen aan het stuur, blik op het doel en check je dashboard. Want af en toe monitoren hoe het loopt is van belang.
  3. De weg naar je doel is misschien nog wel mooier dan de eindbestemming zelf. Want niet genoten is altijd mis, ook van de weg ergens naartoe.

Op dit moment heeft hij een sabbatical, geniet hij van Spanje en de vrijheid en bedenkt rustig wat zijn volgende uitdaging gaat worden. Overigens ook een mooie manier om te groeien. Jezelf de tijd en ruimte geven om een nieuwe stap in je leven te bepalen.

2. Groeien als persoon? Werk aan jezelf

Stel, je wint een olympische medaille, ben je dan blij? Je zou denken van wel. Maar niets was minder waar voor Edith Bosch. De olympisch judoka heeft een lange tijd niet kunnen genieten van haar succes. Haar drang naar ‘altijd meer willen’ zat dit in de weg. Ze was niet happy. Dit veranderde toen ze bewuste keuzes ging maken om aan haar eigen geluk te werken. Ook Expeditie Robinson, waar zij 2 keer aan mee deed, maakte haar een ander mens. Die boodschap brengt Edith kraakhelder over: werk aan jezelf en groei als mens.

Soms kom je mensen tegen waar je liever niet meer mee werkt. Dan kun je daarvoor weglopen, het vermijden, maar eigenlijk is het een spiegel voor jezelf. In plaats van de schuld bij een ander leggen heb je er meer aan om bij jezelf naar binnen te kijken. Wat kan ik veranderen? Waar kan ik in groeien?

Werk aan jezelf en groei als mens.

Het leven bestaat uit uitdagingen en hiervoor is geen oplossing, want ze blijven hoe dan ook terugkomen. Wel kun je deze uitdagingen aangaan en onderstaande stappen kunnen daar bij helpen.

  1. Bewust worden van: waarom vind ik dit een uitdaging? Waar zit de kern van deze uitdaging en hoe pak ik dit aan? Ga opzoek naar de kern en word hier bewust van.
  2. Van buiten naar binnen: deel de uitdaging op in schillen en werk deze van buiten naar binnen af. Op deze manier krijg je overzicht en maak je de uitdaging behapbaar.
  3. Helderheid over je dynamiek: als je dit helder hebt voor jezelf, kom je bij de kern van de uitdaging.
  4. Verbinden met jezelf: alleen door te verbinden met jezelf kun je voelen wat er gebeurt en kun je een uitdaging aanpakken.
  5. Keuze maken om het anders te doen: pak de uitdaging aan, hoe groot deze ook lijkt. En wees niet bang om het anders te doen, want alleen op die manier kom je verder.

Vaak kijken mensen met afgunst terug op de periode dat het echt slecht met ze ging, maar wat nou als deze momenten de meeste belangrijke moment uit je leven zijn? De momenten dat het slecht gaat in je leven worden beschouwd als sleutelmomenten. Vanaf daar kan het alleen maar beter worden. Omarm deze sleutelmomenten en geniet van het moment dat je eens goed met je neus op de feiten wordt gedrukt. Want winnen is belangrijker dan meedoen en zo ook tijdens deze momenten. Stop met vechten en start met voelen, want alleen dan kun je groeien als persoon.

3. Hoe je met avocado’s en imperium opbouwt

Wat weet jij van avocado’s? Ze zijn groen, hebben een pit, komen van ver weg en zijn gezond. Maar mede oprichter Ron Simpson van The Avocado Show zag nog één belangrijke eigenschap: iedereen vindt het lekker! En dus is er markt. Dus valt er een merk voor te ontwikkelen. En zo stampte hij samen met Julien Zaal een restaurant uit de grond.

Social media was hun middel. Alles was instagrammable. Liken, sharen, taggen, reposten, you name it. Voordat ze überhaupt een horecazaak hadden ingericht, hadden ze al honderdduizend fans. Een uitgekristalliseerde strategie was er niet. Trial and error was hun werkwijze. Hoe vaak horen we niet dat experimenteren dé manier is om successen te boeken? Dit (in combinatie met een beetje lef) liet menig marketeer-hart sneller kloppen.

Feitje: wist je dat 70% van de voedingstoffen van een avocado in de pit zitten?

Ron kon zijn moeder telefonisch niet bereiken, waardoor hij besloot een foto te delen op Facebook zodat hij haar kon taggen. Hij wilde haar op de hoogte brengen van zijn idee, en de foto was nog net niet gemaakt met een avocado. Maar ging wel viraal. Het draait in het leven om de power van imperfectie, mensen willen iets zien dat echt is. Wat ook echt is, is de documantaire ‘the future is green’ waarin The Avocado Show het productieproces van de avocado laat zien in Zuid-Amerika en Afrika. Want duurzaamheid is een hot topic en hoe kun je dat met je bedrijf beter aanpakken dan te starten bij de kern.

Lessen die we van The Avocado Show kunnen leren zijn dat het allemaal niet zonder hobbels verloopt. Maar, als je een helder doel voor ogen hebt, ga je het hoe dan ook maken. We zeggen het nog maar een keer, imperfectie is key.

Volgend jaar weer?

De kers op de taart van dit business festival had de roast van de marketeers door Martijn Koning moeten zijn, maar helaas ging dit niet door. Maar er werd beloofd om het goed te maken, dus we wachten met smart af hoe! Het koude biertje op deze tropische zomerdag smaakte er niet minder om. En trouwens, we konden daarna losgaan tijdens het optreden van Goldband, wat sowieso te gek was. De ongedwongen sfeer in combinatie met een dosis inspiratie zorgde voor een mooie eerste editie van dit festival.