Schrijven

Verbinden met je lezer? Durf tijdens het schrijven met de billen bloot te gaan 🍑

0

Schrijven is bloeden. Je hart laten bloeden op papier. Of in dit geval op een laptop. Zelfs als je blogt voor zakelijke doeleinden, wil je verbinden met je lezer, een potentiële klant, een mens. Dat kan alleen maar door tijdens het schrijven met de billen bloot te gaan. In dit artikel geef ik je 3 tips hoe je dat kunt doen. Op een manier die bij je past.

Een mens is extreem snel afgeleid.

Om met zo’n mens te verbinden, moet je je rauwe kanten laten zien. Je onvolmaaktheden. Je onzekerheden, emoties en je trauma’s. Dat is wat boeit.

Wacht, niet wegrennen nog! Je kunt het op een manier doen die bij jou past en voor je werkt. Die je blootstelt, zonder dat je aan flarden wordt gescheurd.

Hoe je dat doet? Dat laat ik je nu zien aan de hand van 3 tips:

1. Schrijf authentiek en met je eigen stem

Je hebt het vast eerder gehoord. Authentiek schrijven. Je eigen stem gebruiken. Waarom dat zo belangrijk is? Omdat we steeds meer verlangen naar verbondenheid. Naar echtheid en inspiratie.

Naar menselijkheid. Want de groei van de digitale, neppe wereld is zo hard aan het toenemen, dat veel mensen hun verbinding met de realiteit kwijt zijn.

We hebben een grote honger naar waarheid. Naar persoonlijke verhalen. En dat feit kun jij gebruiken voor je business.

Er is meer dan genoeg door AI-tools of overwerkte, onderbetaalde content writers uitgescheten content op het web te vinden. Maar je weet wat ze zeggen: ‘kwaliteit voor kwantiteit na banaliteit.’

Ga dus voor kwaliteit. Vind je eigen stem door dagelijks wat te schrijven. Laat jezelf zien en zorg ervoor dat het aansluit bij wat je uit wilt stralen – en wie je aan wil trekken.

2. Deel persoonlijke ervaringen met je lezer

De eerste stap in het delen van persoonlijke ervaringen is niet het opschrijven ervan. Het is het overwinnen van je angst voor het delen.

Want er is niets enger dan schrijven over jezelf. Over je echte zelf dan hé? Niet over dat gepolijste plaatje dat je op Instagram post.

Nee, ik bedoel over jou. Die persoon die bang is niet goed genoeg te zijn. Die advies uitdeelt of producten maakt, en doet alsof hij een autoriteit op zijn vakgebied is (maar zich niet zo voelt). Autoriteit is leuk, maar mensen kopen dingen vaak vanuit emotie.

In jouw persoonlijke ervaringen, daar zit de emotie. Daar zit de herkenbaarheid en verbinding voor je lezer/klant.

Ik heb een boek geschreven over angst, depressie en darmklachten. Het begint met mijn eigen verhaal, over hoe ik mijn vader ben verloren aan depressie en hoe dat op zijn beurt een paniekstoornis en IBS bij mij teweegbracht.

De rest van het boek gaat over tools waarmee je dat soort problemen te lijf kunt gaan. Praktische handvatten uit de yoga en de Ayurveda die bewezen effectief zijn.

Ik had verwacht dat mensen het meest zouden hebben aan het tweede gedeelte, de tools. Zo hielp ik ze toch van hun problemen af?! Mensen willen toch oplossingen?

Maar nee. De reviews gaan allemaal over het persoonlijke gedeelte. Die lezen mensen in één ruk uit. Het tweede gedeelte? Ik denk eigenlijk dat ze dat stiekem skippen. Al is er wel soms iemand die zegt bepaalde tools toe te passen in het leven. Yes, toch iemand geholpen!

Ga dus na: wat heb jij meegemaakt dat je kunt delen met je lezers? Wat is van toegevoegde waarde, niet alleen voor je business, maar voor de wereld?

Wat zijn je angsten, pijnpunten of gekkigheden? Als je dat durft te delen, identificeren mensen zich met je. Ze zien bovendien dat je ervaringsdeskundige bent, wat vertrouwen opwekt.

3. Krijg dit helder: waarom doe je wat je doet?

Waar word jij door gedreven? Wat zijn jouw passies of interesses? Wat zijn je kernwaarden? Waarom en waarmee wil jij de wereld een stukje beter maken? Dat is waarmee je klanten trekt.

En dat zorgt er ook voor dat je blijft schrijven. Dat je content blijft produceren, je online zichtbaarheid vergroot en klanten aantrekt. Het is lastig schrijven over iets waar je niet enthousiast over bent.

Ik werk als tekstschrijver en wilde een jaar geleden meer over beleggen gaan schrijven. Daar dacht ik de big bucks te vinden in de wereld van het tekstschrijven. Passie is prachtig, maar geld is ook fijn.

Het lukte me niet. Ik ben heus wel geïnteresseerd in beleggen, ik beleg zelf ook een beetje. Maar wat mij trekt, is de menselijke psyche. Emoties, traumaverwerking, verbinding. Bewustzijn, yoga en spiritualiteit.

Daar kom ik elke keer weer bij terug. Dat is wat me blijft voortbewegen. En dat zijn ook de klanten die ik wil aantrekken. Of ik al rijk ben? Vanbinnen wel.

Dichterbij jezelf = dichterbij je klant of lezer

Eigenlijk is het niet zo moeilijk om te verbinden met je lezer. Wel kost het wat ballen om uit je comfort zone te stappen.

Schrijvers die dat goed doen zijn Kitty Kilian en Henneke Duistermaat. Ik volg hen al een aantal jaar, en blijf dat doen. Waarom? Omdat ik ze voor mijn gevoel ‘ken’. Hun persoonlijkheid knalt van het scherm af (lees ook dit artikel met tips om persoonlijk te schrijven).

Accepteer cookies

Niet alleen door hun eigen schrijfstijl, maar juist ook door hun openheid over interne conflicten en emotionele trauma’s. Daar herken ik mijn eigen pijn in, waardoor ik me minder alleen voel.

De meeste mensen leren dat ze zich niet kwetsbaar mogen opstellen. Je vuile was hang je niet buiten en je moet je altijd netjes gedragen. Zo ben ik ook opgevoed. Waar ik achter ben gekomen, is dat juist die kwetsbaarheid tot verbinding en kracht kan leiden.

Misschien voel je zelf die kracht niet, maar je lezer voelt dat wel.

Durf jezelf te zijn, durf transparant te zijn. Durf jouw verhaal in je merk te verweven. Dat is de enige manier om een fijne community van lezers op te bouwen van mensen die jou graag blijven volgen – en van je kopen.