Samenwerken

De nummer 1-frustratie in het werken met Scrum

0

Als je met Scrum of agile werkt dan ken je vast wel de uitdrukking: “We bouwen eerst een fiets, en maken er daarna een auto van.” Maar… hier komt de clou: die fiets wordt (bijna nooit) een auto. Vooral in de online wereld ziet het eruit zoals de fietsenstalling vroeger op Utrecht Centraal. Een zee van fietsen, nieuw, oud, restjes oud ijzer die ooit een fiets waren en oude barreltjes die je piepend en krakend naar je bestemming brengen.

MVP: Minimal Viable Product

Ik heb het natuurlijk niet over een letterlijke fiets, maar het wordt binnen agile werken als metafoor gebruikt voor de MVP, de minimal viable product. Het minimale wat nodig dus. Meestal komt die MVP er wel. De fiets wordt wel gebouwd, en het functioneert: je kunt ermee fietsen. Het heeft wielen en een stuur en trappers. Misschien wel een kek kleurtje. Toch is het geen auto. En 9 van de 10 keer wordt het geen auto. Waar ligt dat toch aan?

MVP is geen einddoel

Als je je strikt aan de regels van Scrum houdt, dan is de MVP bedoeld om je idee te testen bij klanten (fietsen ze ermee weg). Blijkt het een behoefte te vervullen, dan wordt het verbeterd of uitgebreid. De naam zegt het al: het is het minst mogelijke wat nodig is om te functioneren. Het is een efficiënte manier om iets af te krijgen. Het kost minder tijd en geld dan meteen een voltooid product te lanceren.

Mocht het opgeleverde niet werken of aanslaan bij het publiek, dan wordt die op de schroothoop gegooid en is er weinig verloren gegaan.

Eén van de oorzaken van de blijvend bestaande MVP: shiny new toys

In de praktijk zijn er veel projectteams of product owners die een MVP ook een prima eindpunt vinden. Alleen is een MVP niet bedoeld als laatste stap van het proces. Er komen nog 2 stappen na, namelijk die van meten en verbeteren. Kort door de bocht: als een MVP volstaat, dan heb je te veel gedaan. Blijkbaar hoeft er dan namelijk niks gemeten of verbeterd te worden, of… wees eens eerlijk, is er simpelweg een shiny new project voorbij gekomen?

Toegegeven: wie vindt nieuw niet leuker? De oude fiets belandt in een schuur en niemand kijkt er meer naar om, tot misschien een band lek gaat. En dan wordt er een plakkertje geplakt, of een nieuwe band gekocht, maar deze fiets wordt nooit een auto.

Auto

Verduurzaam je agile proces

Bij scrummen moeten we ook leren duurzamer te zijn. Want al die fietsen kosten bij elkaar net zoveel als een auto, en leveren uiteindelijk waarschijnlijk minder op. Ze gaan veel minder kilometers mee, kosten meer energie en frustratie om in gang te houden, enz. Dus is het ook een kwestie van een circulair model invoeren. Pak je Scrummen voor Dummies er weer eens bij. Wat gaat er niet goed? (Hoef je niet te doen hoor, ik heb het voor je uitgezocht 😉.)

Motoriseer die tweewieler: tips om verder te gaan dan de MVP

Waar de kern ligt van het probleem is dat de stappen meten en verbeteren bijna altijd worden overgeslagen. Daarom hier een paar tips om die weer in te zetten.

 1. Verzamel data van gebruikers
  Is de fiets gebouwd, dan wordt er vaak niet aan de gebruiker gevraagd of het zadel wel lekker zit, of dat er een motor ingebouwd moet worden, of dat er toch een dak tegen de regen nodig is. En als je niet weet wat de klant mist, dan weet je ook niet wat je moet verbeteren. Met andere woorden: meten. Voordat je weer aan de slag gaat met de MVP is het handig om te weten hoe deze het doet. Waar zitten de mankementen? Is er wel behoefte aan wat je gemaakt hebt? Zo ja, wordt het wel gebruikt zoals je denkt dat het gebruikt wordt?
 2. Hou de auto voor ogen
  Bepaal welk einddoel je voor je hebt, het doel waarvoor de MVP de eerste stap was. Welke kleur moet de auto hebben? Welke functies zijn onmisbaar en welke zijn leuke gadgets? Is comfort belangrijk? Kortom; pas de roadmap aan die je hebt opgesteld en hou hierbij het einddoel voor ogen. Blijf evalueren welke functies een daadwerkelijk eindproduct moet bevatten. Na het analyseren van het gebruik van de MVP bepaal je wanneer je welke verbetering wil toepassen om dichterbij het einddoel te komen.
 3. Fietsen gaat langzaam
  Probeer niet te veel te snel te doen. Ja, agile werken is sneller dan iteratieve (watervalsgewijze) werkmethodes, maar je kunt ook te snel willen gaan. Hou die geweldige auto voor ogen, en neem geen genoegen met de fiets. Werk in sprints toe naar het einddoel en lever per sprint stukjes verbetering op.
 4. Blijf trainen
  Routine krijg je als je dingen vaker doet. Dus 1 keer een analyse- en verbetertraject doorlopen is niet voldoende om die MVP tot een auto te maken. Het is een continu proces totdat de auto gerealiseerd is.
 5. Ook auto’s gaan stuk
  Zelfs nadat je de auto hebt gebouwd, gaan daar ook dingen aan stuk. Het meten en verbeteren blijft dus ook na het realiseren van het einddoel een onmisbaar onderdeel van je Scrum-proces.

Als je een auto wil, dan is de fiets nog maar het begin

Het bouwen van een MVP is niet het einde van een Scrum-proces. Als je een auto wil, dan is de fiets nog maar het begin. Na een MVP meet je de resultaten en of het voldoet aan je verwachtingen. Vervolgens analyseer je die. Deze analyse verwerk je in de al bestaande roadmap naar het einddoel.

Je gaat de fiets testen en kijkt naar welke verbeteringen nodig zijn om je in de richting van de auto te helpen. Belangrijk hierbij is om ook de problemen die klanten ervaren met de MVP op te lossen. Dus gaat de band vaak lek, gaat de fiets niet snel goed, neem dat allemaal mee in een eerste oplossing. Niet onbelangrijk: veranker het meten en verbeteren in al je sprints en processen. Zo voorkom je dat je straks zit met een schuur vol oud ijzer.

Bron header-afbeelding: Rexjaymes / Shutterstock.com