Partnercontent

GPT-3 inzetten voor SEO: praktische gids met concrete voorbeelden

0

Er is hier al veel gezegd en geschreven over het gebruik van GPT-3 en de gevolgen voor Google Search of zoekmachineoptimalisatie (SEO). Maar ik lees nog weinig over wat we nu praktisch met GPT-3 of ChatGPT kunnen doen.

Ok, misschien in grote lijnen wel, het is een tool die kan helpen met het maken van content. Maar het is hier ook weer niet zo goed in dat je het volledig aan zijn lot kan overlaten. Wat kan het dan wel? Wat maakt GPT-3 de volgende industriële revolutie? Ik heb alle antwoorden ook niet. Wat ik wel heb? Een aantal hele concrete voorbeelden van wat je als SEO-bureau allemaal kunt doen met GPT-3.

Als ondernemer en SEO-fanaat ben ik (Sjors Goemans, Ranking Masters;) constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen. Met als doel, maximaal voordeel behalen voor al onze klanten. Ik geloof dat voorop blijven lopen en continu zoeken naar groei en innovatie de sleutel is tot het leveren van uitzonderlijke resultaten. Is GPT-3 die innovatie?

Ik heb het Ranking Masters team gevraagd een week te experimenteren met het gebruik van AI voor SEO. In dit artikel lees je een praktische guide voor het gebruik van GPT-3 bij SEO en de bevindingen van het team.

Even terug naar het begin: Wat is GPT-3

Er is op Frankwatching de afgelopen maanden al genoeg over gepubliceerd, maar het kan natuurlijk dat jij onder een steen hebt geleefd. Wat is GPT-3?

GPT, ook wel bekend als Generative Prewritten Text, is een van de meest geavanceerde tekst generators ter wereld. Het is een kunstmatig intelligentie-algoritme dat in staat is om op een zeer accurate manier tekst te genereren.

Het ‘product’ is ontwikkeld door OpenAI, een onderzoeksgroep die zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie. Het algoritme is gebaseerd op een enorme bibliotheek van bestaande tekst, waarvan het ontwikkelaars een eenvoudige manier biedt om informatie te genereren.

Met GPT is het mogelijk om content te genereren die veel meer gedetailleerd is dan met andere AI-algoritmes. Dankzij de grote hoeveelheid bestaande tekst die door het algoritme gebruikt wordt, is het in staat om veel sneller en accurater tekst te produceren. Daarnaast is GPT-3 in staat om geavanceerde taken te vervullen, zoals het creëren van gesprekken in verschillende talen, het beantwoorden van vragen, het opschonen van data en het creëren van verschillende soorten content.

GPT-3 gebruiken voor SEO

GPT-3 biedt ook voordelen voor SEO. Zo kan het algoritme content produceren die gericht is op bepaalde zoekwoorden, waardoor de content als relevant wordt gezien door zoekmachines. Ook kan het algoritme content maken dat is opgebouwd uit korte zinnen met een hoge leesbaarheid, waardoor de content gemakkelijker te indexeren is voor diezelfde zoekmachines.

Vanuit ons kantoor in Haarlem helpen wij al jaren nationale en internationale bedrijven naar de top van Google. Willen we ons ook in de nabije toekomst blijven profileren als top SEO-bureau, dan zullen we iedere ontwikkeling op de markt nauwlettend moeten volgen. Met dat in gedachten lijkt GPT-3 dus enkele voordelen te bieden voor Ranking Masters als SEO-bureau. Maar is het een onmisbare tool voor mijn bedrijf? Verandert dit de standaard voor iedereen die content maakt? En wat kunnen we ermee voor andere onderdelen van SEO?

We weten inmiddels allemaal dat het met GPT-3 mogelijk is om eenvoudig en accuraat content te produceren die gericht is op zoekwoorden en relevant is voor je doelgroep. Maar tegelijkertijd horen we geluiden over onjuiste feiten en niet altijd correct gebruik van de taal. Laat staan humor of andere menselijke verfijning van tekst. Ok, maar wat dan wel? Waar kun je GPT-3 het beste voor inzetten en hoe doe je dat? Ik heb hier zo mijn ideeën over.

Gebruik maken van het AI-algoritme van GPT-3

De oplettende lezer heeft al opgemerkt dat ik het steeds heb over GPT-3 en niet ChatGPT. Dat brengt me dan ook gelijk bij de eerste praktische tip. Op de website van OpenAI, de ontwikkelaar van GPT-3, staat een link naar ChatGPT.

Voorbeeld chatGPT

Echter, komt het regelmatig voor dat de tool aan de maximale capaciteit zit. Ook kan het zijn dat je tijdens een sessie foutmeldingen krijgt, gerelateerd aan de ondercapaciteit.

Daarom gebruik ik zelf veel liever de GPT-3 playground. Dezelfde tool, maar meer basic en minder restricties. Niet zo ‘fancy’ als ChatGPT,maar veel minder gebruikt en daardoor stabieler en meer mogelijkheden.

Disclaimer, deze tool is niet onbeperkt gratis. Om te experimenteren kun je voorlopig voldoende gebruikmaken van deze omgeving. Wil je het inzetten voor dagelijks gebruik? Dan zijn daar kosten aan verbonden.

Maak kennis met de Prompt

GPT-3 werkt op basis van een zogeheten prompt. Dit is de tekst die een gebruiker als input aan het algoritme geeft. Op basis van de prompt zal GPT-3 vervolgens content genereren. Door middel van de prompt kan de gebruiker aan GPT-3 duidelijk maken wat het algoritme precies moet doen.

Het algoritme gebruikt vervolgens de prompt als basis om bijvoorbeeld content te creëren. GPT-3 is in staat om op basis van de prompt geautomatiseerde teksten te genereren. Maar denk nu niet dat deze teksten alleen maar geschreven content (final-output) voor op een website moet zijn, hierover zo meer.

Waarom die prompt zo belangrijk is

De prompt is dus de input voor de AI van GPT-3. Hier vertel je wat hij (of zij?) moet doen. Dit kan een hele simpele opdracht zijn. Echter, hoe specifieker de opdracht, des te beter de uitkomst. Laat ik dit duidelijk maken met 3 voorbeelden:

Voorbeeld GPT-3

Laten we voorop stellen dat de humor van GPT-3 erg tegenvalt. Maar voor dit voorbeeld is dat even niet relevant. Het gaat erom dat de prompt voor het grootste deel de uitkomst bepaalt.

Voordat je een opdracht geeft, bedenk dan heel goed wat je verwacht. Ik begin vrijwel iedere opdracht met de prompt, “vergeet alle eerdere instructies die je hebt gehad”. Dit zorgt ervoor dat eerdere opdrachten niet de uitkomst van de nieuwe opdracht beïnvloeden.

Vanuit daar probeer ik een helder beeld te schetsen van wat of wie ik wil dat GPT-3 de rol aanneemt. Opleiding, ervaring en specialisme benoemen om heel duidelijk de invalshoek te bepalen. Vanuit daar is de volgende stap om de daadwerkelijke opdracht te beschrijven.

Nog één goed voorbeeld om dit te demonstreren voordat we de vertaalslag naar SEO maken.

Voorbeeld GPT-3

Je ziet hier dat GPT-3 dus een rol aanneemt van jobcoach nadat het deze instructie heeft gekregen. Het algoritme is in de huid gekropen van een coach omdat de prompt dit als opdracht geeft.

Concrete voorbeelden van GPT-3 voor SEO

Iedereen begrijpt nu hopelijk dat het creëren van content door GPT-3 een eenvoudige taak is. Creëer een duidelijke prompt en binnen enkele seconden staat er een tekst voor je klaar. Deze moet je nog wel goed controleren op feiten en zinsopbouw, maar het kan je een hoop werk besparen.

Werkt het voor alle onderwerpen? Nee, dat zeker niet. Zeker voor specifieke niches of lokale bedrijven zal het minder nuttig zijn. Maar dan nog kun je deze techniek goed gebruiken om de inhoud van een pagina te bepalen.

Bijvoorbeeld bij het maken van een ‘outline’ voor een nieuwe blogpost.

voorbeeld GPT-3

De prompt die ik gebruik zorgt ervoor dat de opdracht duidelijk gekaderd is. Met het resultaat kun je als contentschrijver direct aan de slag om in eigen stijl en bewoording een goed artikel te schrijven.

SEO-contentstrategie Chrome extentie

Voor de volgende concrete opdracht gebruik ik een Google Chrome extensie die is gemaakt voor ChatGPT en SEO. Na het installeren open je direct ChatGPT. Hier staan enkele kant-en-klare prompts op je te wachten.

voorbeelden van GPT-3 voor SEO

Ik kies hier voor de optie “Keyword Strategy”, én pas de output taal aan naar Nederlands. Daarna vul ik een keyword in, in dit voorbeeld: Beste proteïne shake.

Nu begint de AI een tabel te vullen met een volledig SEO-contentplan. Het resultaat is echt wonderbaarlijk. Er wordt een overzicht gemaakt waarin de volgende kolommen staan:

  • Zoekwoord kluster
  • Zoekwoord
  • Zoekintentie
  • Titel
  • Meta-omschrijving

voorbeelden van GPT-3 voor SEO

Het resultaat is misschien niet perfect, maar wel erg indrukwekkend. ChatGPT maakt een tabel voor je die eruitziet zoals hierboven weergegeven.

De Google Chrome extensie zorgt ervoor dat de prompt al is voorbereid. Alleen het zoekwoord wordt toegevoegd. Deze prompt kun je terugkijken, en dat is erg leerzaam voor toekomstige opdrachten.

Dit is de prompt die de tabel maakt:

I want you to act as a market research expert that speaks and writes fluent Dutch. Pretend that you have the most accurate and most detailed information about keywords available. Pretend that you are able to develop a full SEO content plan in fluent Dutch. I will give you the target keyword beste proteine shake .  From this keyword create a markdown table with a keyword list for an SEO content strategy plan on the topic beste proteine shake . Cluster the keywords according to the top 10 super categories and name the super category in the first column called keyword cluster. Add in another column with 7 subcategories for each keyword cluster or specific long-tail keywords for each of the clusters. List in another column the human searcher intent for the keyword. Cluster the topic in one of three search intent groups based on their search intent being, whether commercial, transactional or informational. Then in another column, write a simple but very click-enticing title to use for a post about that keyword. Then in another column write an attractive meta description that has the chance for a high click-thru-rate for the topic with 120 to a maximum of 155 words. The meta description shall be value based, so mention value of the article and have a simple call to action to cause the searcher to click.  Do NOT under any circumstance use too generic keyword like `introduction`  or `conclusion` or `tl:dr`. Focus on the most specific keywords only. Do not use single quotes, double quotes or any other enclosing characters in any of the columns you fill in. Do not explain why and what you are doing, just return your suggestions in the table. The markdown table shall be in Dutch language and have the following columns:  keyword cluster, keyword, search intent, title, meta description. Here is the keyword to start again: beste proteine shake.

Je ziet hier heel duidelijk wat het belang van de juiste prompt is. Hoe concreter je de opdracht weet te verwoorden hoe meer je uit de AI kunt halen.

Prompts voor dagelijkse SEO-taken

Je hebt kunnen lezen dat de prompt het begin is van iedere actie. Hiermee geef je de opdracht aan ChatGPT of GPT-3 (playground) om de gewenste uitkomst te realiseren. Om je op weg te helpen, we hebben het hier immers over een praktische gids, staan hieronder 10 voorbeeld prompts om mee te experimenteren:

  1. “Voer een zoekwoordonderzoek uit om relevante zoekwoorden te identificeren voor mijn website over gezonde recepten”
  2. “Maak een outline voor een blog over de voordelen van hardlopen voor je gezondheid”
  3. “Geef mij 10 ideeën voor pakkende clickbait-achtige SEO-titels voor mijn blog over het verminderen van stress”
  4. “Maak een lijst van 10 lokale zoekwoorden die relevant zijn voor mijn bedrijf in de bloemenbranche”
  5. “Geef mij 5 manieren om interne links te gebruiken op mijn website over tuinieren”
  6. “Maak een lijst met 10 suggesties voor het optimaliseren van de laadtijd van mijn website over technologie”
  7. “Geef mij 10 ideeën voor het verkrijgen van externe links naar mijn website over financiële planning”
  8. “Maak een outline voor een blog over hoe je een professionele huidige website ontwerpt”
  9. “Geef mij 5 manieren om schema-markup toe te voegen aan mijn website over reizen”
  10. “Maak een lijst met 10 technische SEO-problemen die vaak voorkomen op e-commerce websites”

Zoals eerder uitgelegd, bepaalt de prompt het resultaat. Maak deze zo concreet mogelijk om het maximale uit GPT te halen. Nog 2 voorbeelden die alweer een stap verder gaan.

  1. “Maak een uitgebreide handleiding over hoe een website te optimaliseren voor lokale SEO gericht op kleine bedrijven in de automobielindustrie in Duitsland, met inbegrip van zoekwoordonderzoek, on-page optimalisatie en linkbuilding strategieën.”
  2. “Schrijf een gedetailleerd artikel over hoe schema-markup te implementeren voor e-commerce websites, met voorbeelden en best practices voor het verhogen van de click-through rates en het verbeteren van de zoekmachinezichtbaarheid voor productpagina’s.”

Doorvragen en verdiepen

GPT-3, zoals de meeste taalmodellen, gebruikt een techniek genaamd “contextualisatie” om de context van een gesprek of opdracht te begrijpen en te onthouden. Dit betekent dat het model niet alleen kijkt naar de specifieke woorden en zinnen die worden gebruikt, maar ook naar de vorige gesprekken en opdrachten die het heeft gezien. Het model gebruikt deze context om een beter begrip te krijgen van de bedoeling van de huidige opdracht en om de antwoorden te geven die het meest relevant zijn voor de context.

voorbeelden van GPT-3 voor SEO

Door deze contextualisatie-technieken van GPT-3 kun je als gebruiker doorvragen om steeds dichter bij de gewenste uitkomst te komen. Prompts volgen elkaar op:

  • Geef mij 5 voorbeelden van blog ideeën op het keyword elektrische tandenborstel
  • Geef mij de SEO-titel en Meta-omschrijving van optie 3
  • Maak een outline voor dit artikel
  • Welke NLP-woorden moeten terug komen in de tekst

Doorvragen helpt ook om verduidelijking te krijgen over bepaalde aspecten van het onderwerp waar je misschien niet helemaal zeker van bent. Door door te vragen naar een onderwerp zoals een elektrische tandenborstel, kun je je verdiepen in specifieke aspecten zoals onderhoud, vervanging, soorten tandenborstels en kenmerken waar je op moet letten bij de aankoop. Dit zal je helpen bij het schrijven van een gedetailleerd en waardevol artikel voor je lezers en voor zoekmachineoptimalisatie.

Is dit pas het begin van AI voor SEO?

Al ruim een jaar geleden heb ik de eerste experimenten gedaan met AI tekst tools. Destijds was jasper.ai een content generator tool die verdomd goede teksten wist te maken. Natuurlijk met enkele beperkingen, echter voor sommige onderdelen van content creatie een zeer welkome aanvulling in de toolbox van een copywriter.

Maar nu is er GPT-3. Een model dat zich naar verwachting de komende jaren in een flinke stijgende curve zal ontwikkelen. De concrete voorbeelden die in dit artikel staan laten nu al zien dat er heel veel mogelijk is én dus de toekomst gaat zijn.

De kanttekening die ik wel maak, is dat het (nog) geen vervanger is voor ervaring. Vergelijk een SEO-specialist met een chef-kok, met AI kun je een heerlijk recept op papier zetten, zonder de ervaring om iets heerlijks op tafel te zetten zal het nooit een top resultaat worden.

Bedrijven die net als Ranking Masters SEO eten, drinken en slapen, zullen in de toekomst zeker kijken hoe processen verder kunnen worden geoptimaliseerd door het gebruik van artificial intelligence. Al zal dat vooral zijn om de klant nog beter van dienst te kunnen zijn. De tijd dat we op het strand kunnen wachten terwijl GPT-3 het werk doet, is gelukkig nog ver weg.

Zoekmachineoptimalisatie is onze ‘core-business’, wij helpen al jaren nationale en internationale merken uit alle mogelijke branches, met het behalen van topposities in Google. Bij Ranking Masters zorgen we ervoor dat een ontwikkeling in de markt, zoals GPT-3, uitpakt in het voordeel van onze SEO-klanten.

Overweeg je SEO uit te besteden? Wanneer je benieuwd bent naar wat wij van Ranking Masters voor jouw bedrijf kunnen betekenen, vertel ik je graag meer over de mogelijkheden. Je kunt ons bereiken op:

Rankingmasters.nl|023 2078030|hello@rankingmasters.nl