Innovatie

Van schrijfhulp tot Excel-expert: Microsoft & Google presenteren AI voor digitale werkplek

0

De wapenwedloop met generatieve AI gaat een nieuw hoofdstuk in: de digitale werkplek! Of het nu in Google Docs of Microsoft Word is, Spreadsheets of Excel: straks heb je er een hulpje bij. In dit artikel praat ik je bij over de nieuwste ontwikkelingen bij Slack, Google Workspace en Microsoft 365.

Slack & ChatGPT

We beginnen met Slack. Op 7 maart kondigde Noah Desai Weiss (CPO van Slack) aan dat er een ChatGPT-app komt voor Slack. Het kan Slack-draadjes voor je samenvatten, helpen met het zoeken & vinden van antwoorden en het schrijven van berichten.

Accepteer cookies

Het is momenteel nog in bèta, maar als je ermee aan de slag wil, kun je je bij OpenAI alvast aanmelden om op de wachtlijst te komen.

Google Workspace: de nieuwste AI-features

Google presenteerde op 15 maart nieuwe AI-functies voor Google Workspace. Je kon al gebruikmaken van “Smart Compose” in Gmail en automatische samenvattingen in Google Docs. Nu gaan ze een stapje verder met generatieve AI.

Zo kun je bijvoorbeeld straks AI inzetten voor Google Docs. Heb je een writer’s block? Vraag Google om alvast een opzetje te schrijven voor je. Vervolgens kun je daaraan verder werken en aanscherpen tot het perfect is. De tool helpt je ook met suggesties voor een titel, introductie en conclusie van de tekst.

Ook bij Gmail krijg je AI-hulp. Met “Smart Reply” kun je in Gmail snel antwoorden schrijven voor e-mails. Daarbij worden reacties aangeboden die zouden moeten passen bij jouw toon en de inhoud. Wil je een formelere tekst? Met een druk op de knop past Google de tekst voor je aan.

Google Docs AI-hulp.

Bron afbeelding: Google

De volgende AI-features komen eraan:

  • Ondersteuning in Gmail om mails te maken, beantwoorden, samen te vatten en prioriteren.
  • Brainstormen, checken, schrijven en herschrijven in Google Docs
  • Automatisch gegenereerde afbeeldingen, audio en video in Slides
  • Automatische aanvulling, het genereren van formules en categorisering in Spreadsheets
  • Ondersteuning bij het vastleggen van notities in Meet en het genereren van nieuwe achtergronden
  • Workflows in Chat

In deze video krijg je alvast een beeld van de mogelijkheden:

Accepteer cookies

Ook voor Google Cloud-klanten en ontwikkelaars zijn er AI-functies aangekondigd, zoals de PaLM API om te kunnen experimenteren met de taalmodellen van Google (bijvoorbeeld voor eigen chatbots). Je leest er hier meer over.

Beschikbaar vanaf… onbekend

Google maakt de functies eerst beschikbaar voor “vertrouwde testers” voordat het grote publiek ermee aan de slag kan. Het is nog onbekend wanneer het breed beschikbaar wordt gemaakt.

Microsoft: Copilot en Business Chat

Microsoft heeft ook niet stilgezeten. Het bedrijf kondigde vlak na Google op donderdag 16 maart ook een nieuwe AI-feature aan: Microsoft 365 Copilot. Dit wordt de ‘copiloot’ voor je werk en “de krachtigste productiviteitstool op deze planeet”, aldus een bescheiden Microsoft 😉. Het kan onder andere e-mails schrijven, presentaties maken of vergaderingen plannen. Copilot wordt ingebouwd in de Microsoft 365-apps, zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams en meer. Deze video laat in het kort zien wat Copilot inhoudt:

Accepteer cookies

Net als in Google Docs, kun je straks in Word het creatieve proces versnellen door nooit meer tegen een leeg document aan te hoeven kijken. Copilot geeft je een eerste concept om te bewerken en te verbeteren. Op die manier kan het je helpen bij schrijven, zoeken en redigeren.

Maar de koppeling met Excel lijkt me ook erg interessant. Zo kun je makkelijker complexe gegevens analyseren en visualiseren zonder formules of grafieken te hoeven maken. Stel een vraag en Copilot antwoordt in de vorm van een tabel of diagram. En bij PowerPoint kun je straks presentaties maken zonder al te veel tijd kwijt te zijn aan de inhoud en het design. De tool suggereert de beste lay-out, afbeeldingen en tekst voor je presentatie.

Business Chat

Naast Copilot komt er nog een functie bij: Business Chat. Via Business Chat kun je met Copilot praten alsof het een collega is. Of een assistent, want het kan taken voor je uitvoeren. Het heeft toegang tot alle data, dus het is alsof je een ChatGPT hebt voor al je interne bedrijfsgegevens. En het werkt samen met de andere Microsoft 365-apps om informatie te delen en acties uit te voeren. Je kunt de tool bijvoorbeeld vragen om een e-mail te schrijven over de voortgang van een project, of om een meeting in te plannen met een klant op basis van jullie agenda’s.

Microsoft stelt dat het niet alleen een slim systeem is, maar ook veilig en betrouwbaar. Het is geïntegreerd in Microsoft 365 en heeft daardoor alle bijbehorende beveiligingsprocessen en privacyrichtlijnen. Toch lijkt het me goed om de kleine lettertjes heel goed door te nemen, voordat je er in je organisatie gebruik van gaat maken (dit geldt natuurlijk ook voor Google en Slack).

Beschikbaar in 2023

Microsoft 365 Copilot zal later dit jaar beschikbaar zijn voor Microsoft 365-abonnees. In deze video wordt nog wat uitgebreider getoond wat de mogelijkheden zullen zijn:

Accepteer cookies

Je eigen assistent factchecken

We hebben gelikte presentaties gezien van Google en Microsoft. Maar het is nog de vraag of het zo soepel loopt in de praktijk. Dat is afwachten. Ook is het belangrijk om voorzichtig met AI om te gaan. Allereerst hoe het omgaat met de data die je instuurt: wat gebeurt daarmee? Is het GDPR-proof? Wat doet big tech met gevoelige bedrijfsinformatie? En zoals bekend, kan artificial intelligence er flink naast zitten in de antwoorden. Je zult dus continu moeten checken of de content en data die het oplevert, wel klopt.

Beide bedrijven geven aan dat ze verantwoordelijk met AI omgaan en dat de gebruiker de controle houdt. Google geeft aan dat ze bewust eerst met testers werken en ai-principes hanteren bij de ontwikkeling van de tools. Ook Microsoft geeft al aan in hun persbericht dat ze met ai-principes werken en een Responsible AI Standard hanteren. Ze schrijven: “We maken duidelijk hoe het systeem beslissingen neemt door op beperkingen te wijzen, naar bronnen te verwijzen en gebruikers aan te moedigen inhoud te bekijken, op feiten te controleren en aan te passen op basis van hun deskundigheid.”

Hoe dan ook, ik kan het niet helpen: ik word erg enthousiast van wat de video’s laten zien. Nooit meer op formules voor Spreadsheets hoeven puzzelen? Een presentatie automatisch in elkaar laten zetten? Alvast in tekst voorzetjes krijgen waar ik verder aan kan schrijven? Voor mij is het een droom die hopelijk straks werkelijkheid wordt. Maar, we moeten de risico’s wel in het oog houden.