Online advertising

Welkom Copilot & nieuwe functies voor Microsoft Ads

0

Microsoft is bezig met een inhaalslag. Hoe populair zal Copilot worden? Kun je ook adverteren binnen deze AI-tool? En welke nieuwe functies voor Microsoft Ads worden er gelanceerd? In dit artikel neem ik je mee in de nieuwste updates rondom AI en advertising.

Op 7 maart 2024 vond de Microsoft Advertising Day in Amsterdam plaats, waar de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van advertenties werden onthuld. De meeste adverteerders vinden Microsoft Advertising maar een kleine speler in Nederland. Enerzijds is dat waar. Anderzijds wordt dit een steeds interessantere advertising-partij door de nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen die op de planning staan. In dit artikel licht ik de highlights van het event toe.

Copilot: de revolutionaire AI-buddy

Na maandenlang te hebben geprobeerd Bing Chat te pushen, heeft Microsoft gekozen voor een nieuwe naam: Copilot. Microsoft Copilot is een AI-aangedreven assistent en fungeert volgens Microsoft als ‘jouw dagelijkse AI-buddy’. Copilot is daarmee de tegenhanger van Gemini, van Google.

Copilot gaat verder dan alleen het beantwoorden van vragen. Met functionaliteiten zoals het maken van afbeeldingen, het boeken van diners en zelfs online winkelen, is Copilot een waardevolle toevoeging voor de gebruikers. Uit recent onderzoek van Microsoft blijkt dat maar liefst 75% van de mensen minder tijd besteedt aan het zoeken naar informatie dankzij Copilot. Daarnaast, door het gebruik van Copilot, bespaart men 71% tijd op routinetaken.

Screenshot van Microsoft Copilot.

Copilot is beschikbaar via copilot.microsoft.com, maar je kunt Copilot ook gebruiken via de Windows zijbalk, een Bing zoekopdracht, de Bing mobile app en de Edge browser.

Adverteren binnen Copilot

Binnen Copilot kun je ook adverteren. Op dit moment worden verschillende advertentietypes getoond op Copilot, waaronder:

Het is niet mogelijk om voor bovenstaande advertentietypes aan te geven dat je exclusief op Copilot vertoond wil worden. Je stelt deze advertenties in via het Microsoft Ads-systeem en deze worden vertoond op de Bing-zoekresultatenpagina en Copilot, als de advertentie relevant genoeg is.

Daarentegen is Microsoft wel bezig met de ontwikkeling van Compare & Decide advertenties, specifiek ontworpen voor Copilot plaatsingen. Deze advertenties gebruiken generatieve AI om consumenten te helpen bij het vergelijken van opties en afwegen van voor- en nadelen om een beslissing te maken. Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Dan kan Copilot via dit soort advertenties verschillende fabrikanten en modellen voor je vergelijken.

Screenshot van Microsoft's compare and decide ads.

Microsoft Audience Network: bereik een breed en doelgericht publiek

Via het Microsoft Audience Network hebben adverteerders toegang tot 1,4 miljard ingelogde Windows-gebruikers. Deze gebruikers zijn over het algemeen hoog opgeleid, welvarend en spenderen veel tijd op desktopapparaten. Volgens Microsoft is dit een perfecte doelgroep omdat deze mensen klaar zijn om een aankoop te doen. Daar kun jij als bedrijf goed op in spelen door te adverteren via dit platform.

Je kunt het Microsoft Audience Network bereiken door verschillende type advertenties te gebruiken, waaronder:

Ik vind de video en Connected TV-advertenties het meest interessant. Microsoft heeft tegenwoordig samenwerkingen met veel tv- en video-platforms zoals Netflix, Eurovision Sport, Fandom en Little Dot studios. Hierdoor kan jouw video op veel verschillende tv-kanalen worden vertoond.

Daarnaast zul je met Microsoft-advertenties straks ook kunnen adverteren op plaatsingen zoals Casual games en Microsoft 365.

Nieuwe functies voor Microsoft Ads: optimaliseer je advertentiestrategie

Naast alle toffe plaatsingen en samenwerkingen, is Microsoft Ads ook bezig geweest met nieuwe functionaliteiten binnen de interface. Sommigen functionaliteiten zoals leadformulier-extensies en PerformanceMax-campagnes zijn kopieën van wat er in Google Ads mogelijk is. Andere functionaliteiten zoals Cashback promoties en de Cost Per Sale (CPS) biedstrategie zullen vooralsnog alleen beschikbaar zijn via Microsoft. Ik heb de belangrijkste functionaliteiten op een rijtje gezet:

1. Conversiewaarderegels

Met conversiewaarderegels kun je aanvullende waarde-informatie opgeven die nog niet in jouw account staat. Je kunt bijvoorbeeld conversiewaarden aanpassen op basis van factoren als geografische locatie, apparaat type en doelgroep-kenmerken. Stel: je hecht meer waarde aan een conversie uit Rotterdam dan uit een andere stad, dan kun je in Microsoft Ads aangeven dat deze meer waarde krijgt. Met deze functionaliteit kunnen adverteerders hun biedstrategieën verder verfijnen.

2. Cashback-promoties op Edge

Microsoft introduceert cashback-promoties op Edge om de winkelervaring van gebruikers te verbeteren. Deze promoties worden automatisch toegevoegd aan shopping-advertenties via het Bing Reward-systeem en zullen alleen op desktop beschikbaar zijn. Bij een shopping-advertentie zal automatisch, via het Bing Reward systeem, een cashback-icoontje vertoond worden. Als mensen het product kopen, komen ze in aanmerking voor cashback via Bing. Verkopers van het product hoeven dus geen cashback te geven.

Cashback Microsoft

3. Cost per sale (CPS) biedstrategie

Dit is een nieuwe biedstrategie via Microsoft Ads waar we (hopelijk) dit jaar al mee kunnen testen. In plaats van te betalen voor elke klik op je advertentie, betaal je alleen als er daadwerkelijk een conversie plaatsvindt. Ze zeggen wel dat het systeem redelijk conservatief zal bieden, dus je advertenties moeten relevant genoeg zijn om vertoond te kunnen worden.

4. Performance Max (PMax) campagnes

Microsoft heeft nu officieel PMax campagnes gelanceerd. Dit campagnetype zal precies dezelfde functionaliteiten hebben als de PMax-campagnes via Google. Het is een alles-in-een campagnetype waarbij je alle componenten (video, tekst, afbeeldingen, een feed) uploadt en het programma bepaalt waar en hoe je advertenties vertoond worden. Het belangrijkste is dat je een duidelijk doel instelt.

5. Leadformulier-extensies

Leadformulier-extensies zullen ook mogelijk zijn via Microsoft Ads. Dit is ook weer een kopie van Google Ads. Bij het tonen van een search ad zal er een optie zijn om een formulier in te vullen zonder dat de gebruiker op de advertentie hoeft te klikken en naar de website hoeft te gaan.

Is Microsoft Ads nog een kleine speler?

Na het bijwonen van de Microsoft Advertising Day ben ik geïnspireerd door de nieuwe mogelijkheden. Het platform heeft, mede door de vele nieuwe samenwerkingen, een schat aan informatie en toegang tot veel nieuwe doelgroepen. Ik ben benieuwd hoe populair Copilot gaat worden in Nederland, zeker als deze standaard voor Windows gebruikers geïnstalleerd staat. Het lijkt erop dat ze snel een inhaalslag proberen te maken. Met alle nieuwe functionaliteiten die op de planning staan verwacht ik dat adverteerders dit jaar meer zullen gaan testen met Microsoft Ads.

Bron header-afbeelding: JeanLucIchard / Shutterstock.com