Online advertising

Wat is CTV en waarom is dit interessant voor adverteerders?

0

Connected TV, afgekort als CTV, is televisiekijken via het internet. In plaats van via een traditionele kabel- of satellietverbinding, verbind je de televisie met het internet. Je kunt dan programma’s streamen vanaf verschillende online platforms zoals Netflix, Hulu en Amazon Prime Video. Veel huishoudens gebruiken deze diensten al, maar (nu nog) wel als aanvulling op de lineaire televisie.

CTV groeit snel in populariteit vanwege de vele voordelen die het biedt. Hoewel het moeilijk is om precies te voorspellen wat er in de toekomst zal gebeuren, zijn er verschillende redenen waarom CTV de lineaire televisie zou kunnen vervangen en de standaard kan worden.

Steeds meer mensen maken de overstap naar het streamen van films, series, documentaires en programma’s in plaats van het kijken naar lineaire tv-uitzendingen. Ik merk dit zelf ook. Waarom zou ik op een bepaald moment voor de televisie ‘moeten’ zitten, terwijl ik een programma ook kan kijken wanneer ik wil? Ik kijk alleen nog lineaire televisie als ik me verveel of zin heb om te zappen.

Flexibiliteit is dus een belangrijk voordeel van CTV. Naast dat je je eigen moment kunt kiezen, bepaal je ook zelf op welk device je wil kijken. Op je smartphone in de trein, of op je laptop in bed… Ik noem een aantal voor- en nadelen.

Voorbeeld van streamingdienst.

Voordelen van CTV

 1. Meer keuze en flexibiliteit. Met CTV heb je als kijker meer keuze en flexibiliteit in wat je wil kijken en wanneer je dat wil. Je kunt kiezen uit een breed scala aan programma’s en films die beschikbaar zijn op verschillende streamingplatforms.
 2. Betere kwaliteit. CTV biedt vaak hogere kwaliteit video’s dan traditionele televisie, met veel diensten die hun inhoud in HD of zelfs 4K aanbieden. Dit betekent scherpe beelden en levendige kleuren.
 3. Geen advertenties. Veel CTV-diensten bieden de mogelijkheid om te kiezen voor advertentievrije abonnementen. Dit betekent dat kijkers niet worden onderbroken door vervelende advertenties tijdens hun kijkervaring.
 4. Kostenbesparend. Het is over het algemeen goedkoper dan traditionele televisie, omdat je alleen betaalt voor bepaalde streamingdiensten, in plaats van een groot bedrag voor het hele zenderpakket.

Nadelen van CTV

 1. Internet. CTV werkt alleen als de televisie is verbonden met internet. Als de internetverbinding traag of onstabiel is, kan dit leiden tot buffering of vertragingen tijdens het streamen.
 2. Je kunt niet zappen. Hersenloos zappen en lekker met halve aandacht blijven hangen op een programma als ‘Say yes to the dress’ of ‘The Block’ is niet mogelijk als je CTV kijkt.
 3. Abonnementskosten. Hoewel CTV over het algemeen goedkoper is dan traditionele televisie, kunnen de kosten van verschillende streamingdiensten snel oplopen als kijkers zich abonneren op meerdere diensten tegelijk.
 4. Geen live uitzendingen. CTV biedt doorgaans geen live uitzendingen van sportevenementen of nieuwsuitzendingen. Wil je dat wel, dan moet je lid worden van nóg een streamingdienst zoals ESPN, Viaplay en/of Ziggo Sport.
 5. Privacyproblemen. Zoals bij alle online activiteiten, kunnen er privacyproblemen optreden bij het gebruik van CTV-diensten. Gebruikers moeten erop letten welke gegevens worden verzameld en hoe deze worden gebruikt.

Mogelijkheden voor adverteerders

Connected TV biedt adverteerders verschillende voordelen ten opzichte van traditionele tv-reclames. Tijdens het Media Trend Event van VIA Nederland, vertelde Sarah Lewis van ShowHeroes wat dit medium zo interessant maakt voor adverteerders.

VIA30mrt2023- Sarah Lewis (c)MyMollseye (1)

Sarah Lewis tijdens het Media Trend Event. Credits: MyMollseye.

Een van de grootste voordelen, blijkt uit onderzoek van ShowHeroes, is dat als mensen CTV kijken (mét reclames tussendoor) dénken dat ze minder reclame zien dan op normale televisie. Dat komt onder andere doordat op lineaire televisie reclameblokken worden uitgezonden waarin meerdere adverteerders achter elkaar de tijd krijgen om hun boodschap over te brengen. Reclameblokken duren altijd lang, en je ziet allerlei niet-gepersonaliseerde reclames. Waarschijnlijk heb je in meer dan de helft van de reclames geen interesse.

Interessante voordelen voor adverteerders:

 1. Gericht adverteren: CTV biedt adverteerders de mogelijkheid om hun doelgroep veel gerichter te bereiken. Je kunt advertenties richten op specifieke demografische groepen, interesses, locaties en andere gegevens van de gebruikers. Dat resulteert in een hogere relevantie van de advertenties voor de kijker.
 2. Interactieve advertenties: CTV maakt interactieve advertenties mogelijk, wat betekent dat kijkers kunnen klikken op advertenties en naar een specifieke landingspagina kunnen worden geleid. Dit biedt adverteerders de mogelijkheid om gebruikers beter te betrekken en te verbinden met hun merk of product.
 3. Meetbare resultaten: CTV-advertenties kun je meten en analyseren op basis van verschillende parameters zoals vertoningen, kijkersgedrag, klikken en conversies. Hierdoor kun je de effectiviteit van campagnes meten en optimaliseren.
 4. Hogere betrokkenheid: CTV biedt een hogere betrokkenheid van kijkers dan traditionele tv-advertenties, omdat kijkers actief bezig zijn met hun apparaten en niet alleen passief naar de uitzending kijken.
 5. Meer flexibiliteit: CTV-advertenties kun je makkelijk aanpassen en optimaliseren op basis van de feedback van kijkers en de analyse van de resultaten. Dit biedt adverteerders meer flexibiliteit en de mogelijkheid om snel te reageren op veranderingen in de markt.

Al met al biedt CTV adverteerders interessante mogelijkheden om hun doelgroep gericht te bereiken en betrokkenheid te creëren, terwijl ze tegelijkertijd inzicht krijgen in de effectiviteit van hun campagnes. En voor de kijker die op zoek is naar meer flexibiliteit en meer keuze, is het ook een interessant medium. De vraag is dan ook niet ‘of’ maar ‘wanneer’ we massaal ons tv-abonnement gaan opzeggen.