SEO

Zo haal je zoekwoorden op uit je Google Bedrijfsprofiel

0

Het beheren van de Google Business Profile (GBP) listing(s) van jouw bedrijf is een belangrijke taak. Met de juiste inzichten van Google over het zoekgedrag van jouw klant, kan jij jouw listings en website verder optimaliseren en verbeteren. Hoe krijg je inzicht in door potentiële klanten gebruikte zoekwoorden in je Google Bedrijfsprofiel?

Wat zijn GBP insights?

GBP Insights is een tool van Google waarmee bedrijven hun prestaties kunnen volgen op Google Search, Google Maps, Google Voice Search en Waze. Ondernemers kunnen deze tool gebruiken om te begrijpen hoe klanten naar hun producten en/of diensten zoeken.

Insights biedt waardevolle informatie over klikken op websites, telefoontjes/berichten, route-aanvragen en zoekgedrag. Ondernemers kunnen Insights gebruiken om bij te houden hoe hun Google Bedrijfsprofiel presteert. Op basis hiervan kun je de lokale SEO-strategie bepalen.

Lokale zoekwoorden uit Insights

Insights biedt gegevens over de meest populaire lokale zoekopdrachten en acties van klanten. Deze populaire lokale zoekopdrachten zijn trefwoorden die klanten gebruiken om jouw bedrijf online te vinden. Door deze populaire zoekopdrachten te analyseren, krijg je inzicht in hoe klanten denken en welke zoekwoorden ze gebruiken om naar bedrijven zoals dat van jou te zoeken.

Als jij bijvoorbeeld een restaurant runt, kunnen populaire zoekopdrachten ‘lunchbezorging’ of ‘beste vegetarische burgers bij mij in de buurt’ zijn. Weet jij wat de meest voorkomende lokale zoekopdrachten zijn van jouw bedrijf?

Wat te doen met lokale zoekwoorden uit je Google Bedrijfsprofiel?

Lokale GBP-zoekwoorden kun je op verschillende platforms gebruiken en verwerken:

GBP / Lokaal zoeken

 • Google Posts. Activeer gebruikers met interessante Google Posts. Gebruik de belangrijkste generieke zoekwoorden in de berichten.
 • De beschrijving in je Google Bedrijfsprofiel. Laat Google weten dat je relevant bent voor deze belangrijke zoekwoorden door de belangrijkste in de beschrijving op te nemen.
 • GBP Service en Productsectie. Producten handmatig uploaden is een optie. Ook kun je een servicebeschrijving invullen. Vertel Google wat jij verkoopt of doet.
 • GBP-titel. Voeg relevante keywords toe die logisch zijn voor jouw (potentiële) klanten.

Google-advertenties

 • Adverteer op lokale zoekwoorden via de lokale campagnemogelijkheden van Google.

Website bedrijf

 • Gebruik lokale trefwoorden in de SEO-contentstrategie, gecombineerd met Google Search Console trefwoorden. Gebruik ze op de locatiepagina’s om een ​​specifieke fysieke locatie te beschrijven.

Zoekwoorden uit Google Search Console

Google Search Console is een waardevol hulpmiddel voor online bedrijven en marketeers om de zichtbaarheid van hun website op Google te analyseren. Door het zoekwoordrapport in Google Search Console te gebruiken, kan je inzicht krijgen in hoe jouw webpagina’s presteren op verschillende zoekwoorden.

Als jij weet welke zoekwoorden prioriteit moeten krijgen, kan jij jouw SEO-strategie daarop aanpassen. Met deze zoekwoorden kunnen bedrijven relevante content maken die aansluiten op de behoeften van de klant.

Wat te doen met Google Search Console zoekwoorden?

Google Search Console trefwoorden kun je gebruiken als input voor verschillende SEO-activiteiten:

 • Huidige content optimaliseren
 • Nieuwe content maken
 • Koppen optimaliseren
 • Optimaliseren van title tags en metabeschrijvingen
 • Optimaliseren van afbeeldingen
 • Interne linkbuilding, link anchors aanpassen
 • Input voor linkbuildingstrategie

Door lokale GBP-zoekwoorden te combineren met gegevens van Google Search Console, krijg jij een compleet beeld van waar jij uitblinkt in de zoekmachines. Dit helpt te bepalen waar er ruimte is voor verbetering. Deze combinatie helpt je bij het opstellen van nauwkeurige beschrijvingen, categorieën en services die zijn afgestemd op de behoeften van jouw specifieke doelgroep, terwijl jij ook waardevolle richtlijnen krijgt over welke pagina’s het eerst moeten worden geoptimaliseerd.

Belangrijk om ervoor te zorgen dat ze aansluiten bij waar potentiële klanten naar op zoek zijn. Uiteindelijk kan deze strategie resulteren in hogere rankings in lokale SEO. En sterkere algehele websiteprestaties.

Zoekwoorden extraheren uit Insights voor 1 listing

Zoekwoorden extraheren uit Google Mijn Bedrijf voor 1 listing en gebruiken voor optimalisaties in vijf stappen:

 1. Log in op het Google Mijn Bedrijf-profiel.
 2. Selecteer ‘Performance’

'Selecteer performance'-screenshot

 1. Selecteer bovenaan een datumbereik voor het rapport en selecteer ‘Apply’.

'Selecteer datumbereik'-screenshot

 1. Ga naar het gedeelte ‘Searches Breakdown’’. In dit gedeelte staan de meestgebruikte zoekopdrachten om jouw bedrijf te vinden.

'Meestgebruikte zoekopdrachten'-screenshot

 1. Exporteer de lijst met trefwoorden en gebruik ze voor diverse optimalisaties zoals beschreven in dit artikel.

Voorbeeld lijst met trefwoorden

Succes!

Bron header-afbeelding: SkyPhotographer / Shutterstock.com