Loopbaan

Volg je biologische klok & 4 andere adviezen voor startende ondernemers

0

Zelfstandig ondernemerschap kan overweldigend voelen. Zeker als je daarmee net begonnen bent vanuit een baan in loondienst of wanneer je van plan bent die stap te maken. Heb je geen mensen in je omgeving die al zelfstandig ondernemer zijn, dan wil je toch graag weten waar je moet beginnen.

En dat is waar het boek ‘Wat een baas‘ (affiliate) om de hoek komt kijken. In dit artikel deel ik 5 inzichten die in het boek naar voren komen.

1. Je kunt niet meteen van je onderneming leven

Niet omdat je niet genoeg klanten zou krijgen, maar a) omdat dit bij veel andere ondernemers nu eenmaal ook zo gaat en b) omdat je tarief er nog niet naar is.

In Wat een baas wordt aangeraden om een bedrag te vragen dat je waard bent. Gebaseerd op opleiding, werkervaring, IQ, EQ en zelfvertrouwen. Toch lijkt ook aangeraden te worden dat elke startende ondernemer met een relatief laag bedrag moet beginnen, ongeacht de werkervaring in loondienst dus.

Uiteindelijk is de conclusie: doe wat goed voelt, wees weerbaar tegen mensen die een lager tarief verlangen en verhoog je tarief naar mate de tijd vordert.

2. Maak een SWOT-analyse van jezelf

Maak een SWOT-analyse van jezelf, zodat je beter kunt bepalen welke opdrachten opdrachtgevers bij jou passen en welke niet. Want objectief kan een opdracht er nog zo goed uitzien, soms is het een crime om hem uit te voeren.

Goede inhoud, goed betaald en een opdrachtgever met een grote naam, maar past de werkwijze niet, dan moet je het niet doen. De communicatiestijl moet kloppen, de deadlines moeten in jouw agenda passen en de vraag naar bereikbaarheid moet aansluiten bij jouw idee van vrijheid.

3. Je hoeft niet uit te besteden

Je moet uitbesteden en een team bouwen, hoor je vaak genoeg.

Daar maakt Rodrique Engering van de KVK korte metten mee. Uitbesteden kost nu eenmaal ook geld en dat heb je lang niet altijd. Dat wil alleen niet zeggen dat je ook alles maar alleen zou moeten doen. Vraag om hulp. Het zal je verbazen hoe vaak mensen bereid zijn om gratis te helpen. Zorg voor een goed netwerk en zet dat in. Jij kunt vast ook iets terugdoen voor de ander.

Wat en wanneer je dan wel zou moeten uitbesteden? Dat verschilt per ondernemer. Voor veel mensen is dat de boekhouding, maar het belangrijkste is dat het iets is waar jijzelf geen energie van krijgt en de persoon aan wie je het uitbesteedt juist wel. Veel dieper gaat het boek er helaas niet op in, maar er zijn natuurlijk nog meer factoren waar je rekening mee kunt houden. Als een ander iets sneller en/of beter kan dan jij, dan voelt het wellicht alsof het bakken met geld kost. Maar verdien je dat geld ook in no-time weer terug, omdat jij tijd en energie overhoudt om dingen te doen waar je wel goed in bent.

Je komt ook verder door te brainstormen, te sparren en door advies te vragen. Zo voorkom je bovendien dat zelfstandig ondernemen eenzaam ondernemen wordt.

4. Volg je biologische klok

Eindelijk een boek dat niet beweert dat iedereen het beste werkt in de ochtend en je om vijf uur op moet staan om het beste en meeste werk te kunnen leveren. Werken en ondernemen volgens je eigen ritme dus. Dat is inderdaad mooi als freelancer, maar wat lastiger wanneer je als interimmer ‘onderneemt’ of als je een bedrijf hebt met medewerkers waarvan je wellicht wel verwacht dat ze op bepaalde tijden aanwezig zijn.

5. Maak van zichtbaarheid een prioriteit

Veel startende ondernemers vinden zichtbaarheid en marketing maar eng of moeilijk. Maar als mensen niet weten dat je er bent, kunnen ze ook niets van je kopen.

Content, content, content is het devies van ‘Wat een baas’. Maak goede content, wees niet bang, blijf authentiek, en denk er wel een beetje over na. En dan niet alleen over de content zelf, maar ook waar je deze post. Social media zijn belangrijk, maar het blijft gehuurde grond. Dus denk ook over platformen die je zelf beheert, zoals je website en nieuwsbrief.

Ondernemersadviezen vanuit ervaring

Boek 'Wat een baas'.In Wat een baas (affiliate) neemt Marthe Walter haar eigen ervaringen van ruim vier jaar ondernemen en die van vele andere ondernemers als uitgangspunt. Als jurist, gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers, stoorde ik me wel aan de juridische adviezen. Terminologie wordt door elkaar gebruikt, wat voor verwarring kan zorgen. Bovendien staat er soms simpelweg onjuiste informatie in het boek of worden er juridisch onjuiste adviezen gegeven. Dit boek kan prima ter inspiratie dienen, maar als lezer moet je niet verwachten dat je na het lezen precies weet wat je moet doen als je zelfstandig wil ondernemen.

Het is een inspirerend boek, dat door de vele korte anecdotes vlot leest. Het is zeerzeker geen handboek. Een startend ondernemer heeft na het lezen van dit boek nog veel uitzoekwerk te doen, maar hopelijk werkt het als een soort gids in een jungle, waarvan je het bestaan niet wist.