Content

Organisch vs. betaald verkeer: deze verschillen moet je weten [infographic]

0

Organisch of betaald verkeer… De kans is groot dat je gelijk weet waar ik het over heb. Wat staat garant voor succes? Moet je je online marketingactiviteiten richten op betaalde campagnes of juist insteken in de opbouw van je pagina’s en je content? Wat is beter? Of moet je toch kiezen voor een mix?

Organisch vs. betaald verkeer

Laten we eerst een stukje theorie behandelen, zodat het duidelijk is dat we het over hetzelfde hebben. Als een internetgebruiker zoekt naar een bepaald onderwerp in zoekmachines als Google, dan krijgt die verschillende soorten resultaten te zien. Aan de bovenkant staan 3-4 resultaten waarvoor de afzender betaald heeft. Deze herken je aan de afkorting ‘adv’. Als je als internetgebruiker op een advertentie-link klikt, betaalt de adverteerder voor die klik. Daaronder staat een overzicht van de organische zoekresultaten; daarvoor is niet betaald en de ranking in dit overzicht kun je beïnvloeden met SEO (zoekmachineoptimalisatie).

Nu je het verschil weet, komt de vraag waar je als ondernemer of marketeer het beste op kunt inzetten: organisch of betaald verkeer. Om een antwoord te kunnen geven, is het belangrijk dat je verschillende factoren overweegt. En daarbij helpt de onderstaande infographic van Brafton.

Verschillende factoren

Zij zetten verschillende facetten van beide gebieden voor je op een rij. Denk aan de soort content. Zo werken weblogs en infographics goed voor organisch verkeer. Maar als je verkeer naar je landingspagina met je nieuwe product/dienst wil genereren, is betaald verkeer weer effectiever. Daarnaast is tijd een belangrijke factor. Wil je op korte termijn resultaat, dan zijn betaalde advertenties handiger om in te zetten, terwijl een blog of nieuwspagina actueel houden weer werkt op de langere termijn. Ook het kostenplaatje speelt een rol. Heb je weinig te besteden of is het marketingbudget nihil, dan is het inzetten op organisch verkeer interessant.

Wil je meer weten over de verschillen tussen organisch en betaald verkeer? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Voor een groter exemplaar klik je op de afbeelding.

Infographic organisch vs. betaald verkeer | Bron: Brafton

Bron: Brafton

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreekt Bianca van de Ketterij elke keer een relevante infographic.