Loopbaan

Zo gebruik je AI bij het vinden van een baan

0

Hoewel generatieve AI nog in de kinderschoenen staat, biedt het al veel indrukwekkende mogelijkheden om je zoektocht naar een nieuwe baan te versnellen. Bekijk hoe ChatGPT en andere AI-platforms je kunnen helpen met je sollicitatie. Inclusief handige voorbeelden die je direct kunt toepassen.

1. Kies de juiste baan

ChatGPT, Bard en andere AI-tools kunnen je snel en effectief helpen in de zoektocht naar een passende functie en oriëntatie op de arbeidsmarkt. Laten we kijken naar een aantal voorbeelden.

Loopbaanmogelijkheden

Als je nog niet goed weet wat je wil gaan doen, kun je hulp vragen voor de nodige ideeën en inspiratie.

Voorbeeld prompt oriëntatie arbeidsmarkt:

Ik ben afgestudeerd als student Economie en Bedrijfseconomie aan de Erasmus University Rotterdam en wil me graag oriënteren op de arbeidsmarkt. Zou je 25 banen kunnen noemen in verschillende sectoren waar ik mijn eerste baan zou kunnen starten?
AI en je sollicitatie
Door te vragen naar de kenmerken van succesvolle mensen in een bepaalde functie, de taken en uitdagingen in die rol en welke banen passen bij iemand met een specifieke achtergrond en vaardigheden, kun je een betere loopbaankeuze maken.

Upload de uitkomst van een online persoonlijkheidstest en vraag om de selectie te verfijnen. Dit zal je de nodige inspiratie geven in vakgebieden waarin jij je vervolgens verder kunt verdiepen.

Als je al een idee hebt van het soort baan dat het beste bij je past, kan een chatbot je helpen de baan nog beter te begrijpen:

 • Uitzoeken hoe een typische dag eruit ziet.
 • Beschrijving van de vaardigheden en competenties die je nodig hebt.
 • Benoemen van typische valkuilen van de beoogde functie.
 • Helpen meer te weten te komen over de specifieke organisatie waar je wil werken.

Voorbeeld prompt meer info over een functie:

Wat moet iemand die als [functietitel] bij [organisatienaam] aan een nieuwe baan begint, weten?

Voorbeeld vervolgprompt:

Welke bronnen heb je precies gebruikt voor dit antwoord?

Vooral ChatGPT Plus, maar ook Bard (Google) geven duidelijk aan waar ze hebben gekeken op het web om een antwoord te kunnen formuleren. Zo komt Bard bij bovengenoemde prompts geregeld uit bij LinkedIn-profielen van werknemers van desbetreffende organisatie.

Carrièreswitch

Ook voor werknemers die niet meer tevreden zijn met hun werk, beperkt inzicht hebben in hun talenten en mogelijkheden, of graag in een ander werkveld aan de slag willen, kan AI-software handig van pas komen.

Voorbeeld prompt carrièreswitch:

Ik ben leraar op de basisschool. Bij welke andere banen zijn vergelijkbare vaardigheden nodig en bieden een vergelijkbaar of hoger loon, maar zijn geen banen in het onderwijs?

Upload je cv of LinkedIn-profiel en vraag ChatGPT om een voorstel te doen voor functies die je zou kunnen gaan doen. Inclusief voorbeelden van organisaties.

Het achterliggende idee is vooral om je horizon te verbreden. In steeds grotere mate is AI in staat om patronen te ontdekken die wij als mensen veel lastiger vinden. Of volledig over het hoofd zien. Zeker als het jezelf betreft is het lastig om objectief te blijven en nieuwe invalshoeken te verkennen.

2. Verbeter je brief, cv en LinkedIn-profiel

Eenmaal aan het solliciteren is AI ook erg nuttig om je sollicitatie te verbeteren en te versnellen. We lopen de vaste onderdelen langs die bij iedere sollicitatie voorbij komen.

Motivatiebrief

De toepassing van AI is zeer geschikt voor hulp bij het schrijven van je motivatiebrief. Je kunt chat-tools de opdracht geven om een brief te schrijven op basis van je eigen achtergrond (cv en LinkedIn-profiel) in combinatie met de gevraagde functie eisen in de vacature.

Wij hebben zelf ook geëxperimenteerd met het ontwikkelen van de juiste prompts en gekeken hoe je goede op maat gemaakte GPT’s kunt maken. Dit is zo’n voorbeeld van een ‘custom GPT’ voor het schrijven van een motivatiebrief. Voor nu alleen nog te gebruiken voor ChatGPT Plus-abonnees.

Een paar tips voor als je zelf aan de slag wil met het schrijven van een motivatiebrief met ChatGPT:

 • Custom instructions: onder je account kun je aangeven waar ChatGPT rekening mee moet houden. Voer hier je cv of LinkedIn-profiel in. En vooral ook naar wat voor soort baan je op zoek bent.
 • Doel: geef altijd aan wat het doel is van de brief en wie de lezer is. Wat wil je bereiken?
 • Tone of voice: met de tone of voice van je brief kun je veel doen. Wil je een formele en zakelijke brief of mag het ook een beetje speels zijn? Geef duidelijk aan in je prompt wat je wil.
 • Stap voor stap: neem ChatGPT stap voor stap mee en begin met het einddoel. Dus bijvoorbeeld: “Schrijf een overtuigende, professionele motivatiebrief die op maat is gemaakt voor de vacature met daarbij de meest relevante zaken uit mijn cv. Gebruik een informele maar professionele tone of voice. Vraag me eerst naar mijn cv en de vacaturetekst in 2 aparte vragen zodat je op basis daarvan de brief kunt schrijven.”
 • Testen: hoe gedetailleerder je bent met de input hoe beter het eindresultaat zal aansluiten bij jou als kandidaat en de beoogde functie. Besteed voldoende aandacht aan het finetunen van de prompts maar ook het testen ervan, omdat ChatGPT vaak wisselende resultaten geeft.

Cv en LinkedIn

Als het gaat om het verbeteren van je cv, kun je AI beter niet gebruiken om het gehele document te schrijven. Wat het wel kan doen, is de informatie die je verstrekt, herschikken, verbeteren en suggesties doen.

Een paar toepassingen:

 • Voer de vacaturetekst van de beoogde functie in. Vraag welke trefwoorden of zinsdelen in je cv en LinkedIn-profiel moeten terugkomen als je op de baan wil solliciteren.
 • Vraag welke van je kwalificaties het belangrijkst zijn voor de functie en daarom prominenter moeten worden weergegeven op je cv en LinkedIn-profiel.
 • Vraag om 10 varianten voor je headline op LinkedIn en persoonlijk profiel op je cv die relevant zijn voor de openstaande functie.
 • Voer de tekst van je cv in en vraag om de tekst aantrekkelijker, beknopter of overtuigender te maken.
 • Laat je cv proeflezen en vraag om verbeteringen. Je kans op een uitnodiging wordt snel kleiner als je grammaticale of spelfouten in je cv maakt.
 • Het is verstandig om je cv op maat te maken voor elke vacature. Dit is een tijdrovend proces, maar met AI kan dit nu veel sneller en efficiënter.

Knip en plak de resultaten niet klakkeloos in je cv. Het gaat erom dat je inspiratie op doet en (gedeeltes van) zinnen kunt gebruiken om je cv aantrekkelijker te maken. Niet iedereen is een geboren copywriter en ChatGPT kan je hier uitstekend bij helpen.

Voorbeeld prompt analyse cv/LinkedIn:

Analyseer mijn cv (of LinkedIn-profiel) en vertel me welke vaardigheden en vakkennis ik onbewust ben vergeten te benoemen die wel belangrijk zijn voor de functie van [functietitel] bij [organisatie].

Voorbeeld prompt cv:

Maak de volgende tekst over mijn werkervaring beter scanbaar door het gebruik van opsommingen en actief taalgebruik en doe suggesties waarbij de resultaten concreter en beter tastbaar worden.

Voorbeeld prompt LinkedIn:

Je bent de beste copywriter in Nederland en ik geef je in de volgende prompt mijn cv tekst en de vacaturetekst. Bedenk een samenvatting voor mijn LinkedIn-profiel waarbij je gebruik maakt van bullets en emoji’s als dat van toepassing is./i>

3. Maak impact met je sollicitatiegesprek

Om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek kan AI je ook perfect helpen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden ter inspiratie. Maar laat je hierdoor niet beperken.

Twee mannen met elkaar in gesprek aan een grote tafel

Bron: Tima Miroshnichenko via Pexels.com

Antwoord op veelgestelde vragen

Vraag ChatGPT naar veelgebruikte (of juist vreemde) sollicitatievragen voor de functie. Inclusief voorbeeldantwoorden. Laat de software je helpen met de reden waarom een werkgever een bepaalde vraag stelt. En met het bedenken van passende antwoorden die je zou kunnen overwegen.

Voorbeeld prompt sollicitatievragen:

Wat zijn de typische vragen die in een sollicitatiegesprek worden gesteld voor de rol van [functietitel] bij [organisatie]. Geef me ter inspiratie ook een aantal overtuigende en concrete antwoorden aan de hand van het STARR-model.

Persoonlijke loopbaancoach

AI software zal ervoor zorgen dat we binnen no-time de best mogelijke expert op ieder moment van de dag kunnen raadplegen. Je persoonlijke arts, fitness coach, pianoleraar, chefkok en zelfs bekende historische figuren zullen antwoord geven op je meest prangende vragen.

Denk bij je sollicitatie aan je eigen persoonlijke loopbaancoach die jou helpt met je carrière. Gebruik alvast een uitgebreide prompt waarmee je een echte loopbaancoach simuleert.

Voorbeeld prompt persoonlijke loopbaancoach:

Je bent vanaf nu mijn persoonlijke coach en je bent hier om mij te helpen me voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Vraag me de functietitel, de organisatie en de belangrijkste verantwoordelijkheden van de baan waarvoor ik solliciteer te delen. Zodra je dit hebt gedaan, ga je mij vragen stellen die vergelijkbaar zijn met de vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek zou kunnen tegenkomen.

Voor elke vraag evalueer je mijn antwoord en geef je feedback over mijn sterke punten en suggesties voor verbeterpunten. We behandelen één vraag per keer, met de nadruk op mijn vermogen om mijn geschiktheid voor de functie aan te tonen, mijn ervaringen duidelijk en effectief te verwoorden en te laten zien hoe ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan de organisatie.

Je beoordeeld als sollicitatiecoach elk antwoord op een schaal van 1 tot 5, waarbij 5 de beste score is. Als de score 3 of hoger is, mag je de volgende vraag stellen. Als het lager is dan 3, vraag je me om een ander antwoord. Als ik een vraag wil overslaan, kan ik “overslaan” schrijven. Ik verwacht inzicht te krijgen in het vereiste competentieniveau, specifieke kennis en vaardigheden voor de baan, evenals hoe ik mezelf dienovereenkomstig het beste kan presenteren. Aan het einde van deze oefening ben ik meer op mijn gemak en voel ik me zelfverzekerd in mijn communicatievaardigheden op ieder moment in het sollicitatiegesprek.

Salarisonderhandelingen

Creëer je eigen onderhandelingscoach om te oefenen voor je arbeidsvoorwaardengesprek met de werkgever.

Voorbeeld prompt oefening onderhandelen:

Je bent vanaf nu mijn persoonlijke onderhandelingscoach en je bent hier om mij te helpen me voor te bereiden op het arbeidsvoorwaardengesprek. Gebruik de principes van de beste onderhandelaars ter wereld zoals bijvoorbeeld Chris Voss (Never Split the Difference) om mij te helpen. Ik ben de sollicitant en jij speelt vervolgens de werkgever. Zo simuleren we een echt gesprek en jij beoordeelt mijn antwoorden als coach.

Gebruik van AI

Of je nu ChatGPT, Bard, Bing of andere AI-software gebruikt, een paar zaken zijn van belang om in je achterhoofd te houden:

 • AI-platforms kunnen je snel relevante informatie verschaffen, maar het is altijd belangrijk om de output goed op feiten te controleren. De meeste AI-software geeft inzicht in de bronnen die worden gebruikt, zodat je ook zelf onderzoek kunt doen. Zeker als je daar expliciet om vraagt. De gratis versie van ChatGPT doet dit overigens niet.
 • Wees nooit tevreden met het eerste antwoord en stel verdiepende vragen. Of geef sturing aan wat je graag wil zien. Zo zullen de antwoorden vaak beter worden en meer op maat voor jouw persoonlijke situatie.
 • Hoe meer je over jezelf vertelt (input), hoe beter de software je zal kunnen helpen. Let wel op met privacy gevoelige data. Onthou altijd dat je data weggeeft aan een derde partij.

Generatieve AI kan de arbeidsmarkt ingrijpend veranderen

Zowel het aantal sollicitaties als de kwaliteit ervan zal toenemen door kandidaten die steeds vaker gebruik zullen maken van AI-software zoals ChatGPT. Het is dus essentieel om te experimenteren en AI zelf te gaan testen. Deze technologie kan je namelijk perfect ondersteunen bij het vinden van je volgende baan. Of het zetten van een nieuwe stap in je carrière. Generatieve AI staat nog in de kinderschoenen. Maar het exponentiële karakter ervan is in staat om de arbeidsmarkt ingrijpend te veranderen.

Heb jij ervaring met de inzet van AI bij je sollicitatie? Laat het weten in de comments!