Social media

Social-update: hoe AI en EU-regelgeving social media vormgeven

0

Wow, we zitten nog maar 3 maanden in 2024 en wat een rollercoaster is me dit. Elk detail van onze socialmedia-updates voor je samenvatten … Hm, dat wordt moeilijk, maar ik vond een rode draad voor je. Dit jaar staat in het teken van gigantische verschuivingen gedreven door (je raadt het nooit) artificiële intelligentie en strakke Europese regelgeving.

Ben je helemaal up-to-date? Of, voel jij je soms een beetje verdwaald? Sowieso is het hoog tijd om op die AI-sneltrein te springen. Want nu valt het écht – maar dan ook écht – niet meer weg te denken uit het leven van een socialmedia-manager of marketeer.

Social Media Heads Up
Het socialmedia-landschap verandert continu. De nieuwe tools, updates en interfaces vliegen je om de oren, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Met deze Social Media Heads Up houd jij de vinger aan de pols over social media. Sit back, relax en leef je uit in deze uitdagende wereld.

Of we nu praten over het herdefiniëren van contentcreatie op platformen zoals LinkedIn en Meta, of het verkennen van grensverleggende technologieën als de Metaverse en Augmented Reality (AR), AI is overal. Daarnaast zorgt Europese regelgeving ervoor dat socialmedia-giganten en techbedrijven zich moeten aanpassen aan nieuwe normen van privacy, gebruikersveiligheid en interoperabiliteit.

Klinkt als een spannende tijd vol mogelijkheden en uitdagingen, toch? Blijf lezen, want we onthullen meer over wat er allemaal speelt!

De rol van AI in social media en contentcreatie

Ben jij klaar voor de uitdaging van het jaar? Want of je het nu wil of niet, artificiële intelligentie (AI) verandert de spelregels. Het is tijd om de balans te vinden tussen onze creativiteit en de onbegrensde mogelijkheden van AI.

Het staat centraal in hoe je werkt, hoe je interacties aangaat op social media en zelfs in hoe je content creëert. Giganten als LinkedIn en Meta omarmen AI om onze gebruikerservaring te verbeteren. En om ons klaar te stomen voor toekomstige technologieën zoals Augmented Reality (AR) en de Metaverse. Maar hoe beïnvloedt AI precies onze interactie met social media en contentcreatie in 2024?

De afgelopen maanden zagen we heel wat voorbeelden van hoe AI social media herdefinieert. LinkedIn, Meta en zelfs Pinterest … Eerlijk, er is vandaag de dag geen enkel socialmedia-kanaal meer dat niet op één of andere manier AI heeft omarmd. Maar het gaat veel verder dan enkel contentcreatie. Elk platform integreert AI op unieke wijze, van het aandrijven van algoritmes tot het verfijnen van advertentie- en onderzoekstools.

Hoe socialmedia-kanalen AI inzetten

Wil je zien hoe krachtig AI kan zijn in het ontdekken van visuele inspiratie? Wel, Pinterest zette onlangs een grote stap voorwaarts met de introductie van lichaamstype filters. Word jij ook moe van die ‘one-size-fits-all‘ benadering? Dan zijn deze filters precies wat je nodig hebt. En jazeker, ook dit wordt aangestuurd door AI.

Snapchat & TikTok

Bijzonder indrukwekkend zijn ook de stappen die Snapchat en TikTok zetten. Snapchat’sMy AI‘, ‘AI Pets’ en ‘Dreams‘ zijn duidelijk bedoeld voor creatieve zelfexpressie. Ze denken mee en helpen bij het maken van je persoonlijke spinsels. Fascinerend, toch?

Terwijl TikTok AI inzet om niet alleen je feed te personaliseren, maar ook om creators te helpen hun content te optimaliseren. Het resultaat is een platform waarop trends in een oogwenk viraal kunnen gaan, gedreven door een intelligent algoritme dat weet wat de kijker wil.

LinkedIn

Op LinkedIn zorgt AI ervoor dat professionele connecties en carrièremogelijkheden worden versterkt met functies zoals ‘Next Role Explorer‘ en ‘Collaborative Articles‘, waardoor gebruikers inzicht krijgen in potentiële carrièrepaden en samenwerkingen binnen hun vakgebied.

Meta

Natuurlijk vergeten we de Meta-kanalen niet. Facebook en Instagram zetten vol in op AI voor een meer gepersonaliseerde en boeiende gebruikerservaring. Instagram transformeert onze manier van contentcreatie met AI-gestuurde filters, terwijl Facebook AI gebruikt om onze feeds te optimaliseren en veiliger te maken. En WhatsApp? Dat platform zorgt voor veiligere communicatie dankzij AI-gedreven encryptie en spamdetectie. Meta zet artificiële intelligentie trouwens ook in voor de optimalisatie van zijn advertentiesysteem met tools zoals Advantage+.

X

En X, voorheen Twitter? Zij spelen met ‘Grok’, een AI-chatbot die content automatiseert.

De invloed van AI stopt niet bij social media

Maar zoals ik eerder al zei, de invloed van artificiële intelligentie stopt niet bij social media. Het drijft namelijk ook de ontwikkeling van Augmented Reality (AR) en de Metaverse, waardoor de grenzen tussen onze digitale en fysieke realiteit vervagen en nieuwe vormen van interactie en beleving ontstaan.

Tja, zo kan ik dus blijven doorgaan, maar je snapt het plaatje allicht. Deze ontwikkelingen zijn slechts het topje van de ijsberg. Hoewel we hier niet elk voorbeeld kunnen uitlichten, is de rode draad duidelijk. Uiteindelijk is de vraag niet óf je AI moet omarmen, maar hoe je het kunt inzetten om je eigen creatieve en professionele doelen te bereiken.

Hoe ga jij AI gebruiken om je stem te versterken op social media, of je volgende creatieve project te voltooien? AI biedt een wereld aan mogelijkheden – het is hoog tijd om jouw plek in deze toekomst te claimen.

De impact van Europese regelgeving op social media en AI

Naast de interessante updates rondom AI op social media en in contentcreatie, moeten we ook even stilstaan bij de invloed van Europese wetgeving. De introductie van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Digital Services Act heeft letterlijk alle socialmedia-platformen een flinke duw gegeven. Ja hoor, ze moeten allemaal hun aanpak van privacy, gebruikersveiligheid en contentmoderatie opnieuw grondig onder de loep nemen.

De kracht van interoperabiliteit

Het eerste concept dat eruit springt, is ‘interoperabiliteit’. Klinkt net als iets uit een sciencefictionfilm, niet? Toch is het een concept dat momenteel een enorme impact zal hebben op hoe we digitale diensten gebruiken. In eenvoudige termen betekent het dat verschillende online kanalen en systemen lekker samen kunnen werken.

We nemen WhatsApp even als voorbeeld. Onder de vleugels van Meta, heeft WhatsApp onlangs een paar slimme aanpassingen doorgevoerd om hun diensten compatibel te maken met externe communicatiesystemen. Deze veranderingen zijn niet zomaar wat technisch gefriemel. Het is het teken van een grotere shift naar een online wereld waar jij de touwtjes in handen krijgt over je communicatie.

Hoe cool is het dat je straks misschien niet eens meer hoeft na te denken over welk platform je gebruikt om met vrienden, familie of collega’s te babbelen? Dat is de kracht van interoperabiliteit. En het is slechts een voorbeeld van hoe de Europese wetgeving ons een duwtje geeft richting een meer verbonden, open en gebruiksvriendelijke digitale ervaring.

Advertentievrij abonnement

Een ander treffend voorbeeld is Meta’s struggle met een advertentievrij abonnement. Dit plan, ingegeven door de roep om meer privacy en controle over persoonlijke data, laat ons zien hoe Meta probeert te navigeren in het spanningsveld van Europese eisen.

Daarnaast heeft Meta actief stappen ondernomen om aan de Digital Services Act te voldoen door hun beleid en systemen aan te scherpen. Dit zorgt voor een veiligere online wereld met betere contentmoderatie, strengere privacyinstellingen en geavanceerdere beheertools. Meta’s vooruitstrevende aanpak markeert een significante verschuiving in hoe social media omgaan met strengere wetgeving.

Andere kanalen zoals Snapchat en TikTok hebben ook interessante stappen ondernomen om hun beleid en functies aan te passen in lijn met de Europese wetgeving. Van het verfijnen van hun privacyinstellingen, tot het ontwikkelen van nog meer geavanceerde AI-gestuurde moderatietools. YouTube heeft zich bijvoorbeeld aangepast door transparantie in advertentieweergaven te verhogen en gebruikers meer controle te geven over de content die ze zien, in overeenstemming met de DSA-vereisten.

AI Act

En, terwijl AI blijft evolueren als een krachtige motor achter social media en contentcreatie, neemt Europa trouwens ook het voortouw met de AI Act. Een wet die een evenwicht zoekt tussen het stimuleren van innovatie en het beschermen van onze maatschappelijke waarden. Dit is een grote stap vooruit in het reguleren van AI. En het zet bovendien de toon voor hoe we deze technologie gebruiken, met duidelijke regels voor gezichtsherkenning en tegen manipulatieve systemen.

Europa heeft dus ook een veiligheidsnet gebouwd rond de digitale speeltuin van AI, zodat we allemaal kunnen blijven spelen zonder onszelf of anderen te schaden.

Kruispunt van innovatie en verantwoordelijkheid

Ziezo, daar staan we dan, op het kruispunt van innovatie en verantwoordelijkheid. Echt, 2024 is volgens mij het jaar waarin we laten zien hoe we met z’n allen omgaan met de nieuwste uitvindingen en de regels die ons beschermen.

Voor jou, de marketeer of socialmedia-manager, ligt er een belangrijke taak. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans tussen creativiteit en het naleven van ethische normen. Dit jaar is dé kans om aan te tonen hoe jij en je merk zich kunnen onderscheiden. Gewapend met de juiste tools en een stevig inzicht in de regels kun je groeien en tegelijkertijd de belangen van je volgers beschermen. 2024 is hét jaar waarin we, hand in hand, de digitale marketing en social media van morgen vormgeven. Ben jij er al klaar voor om jouw stempel te drukken?