Innovatie

11 handige apps & tools om deze zomer uit te proberen

0

Welke handige apps en tools gaan jouw zomer nog leuker maken? Een app/tool voor het vinden van een overnachtingsplek als je met je bus of camper eropuit bent, voor het maken van toffe vakantiekiekjes en het vinden van de leukste plekken in een onbekende stad of het beschermen van jouw huid tegen de zomerzon. Welke is jouw favoriet?

1. Routes plannen met Komoot

De één houdt ervan om met z’n billen in het zand te zitten en de ander gaat liever op avontuur. Houd je niet van stilzitten? Dan kan de app Komoot nog wel eens een match zijn.

Komoot-app

Met deze app kun je hike-, wandel-, fiets- en mtb-routes plannen in de routeplanner met gps-tracker. Zit je liever niet op je mobiele apparaat tijdens het bewegen? Dan kun je naast online ook offline gebruikmaken van de spraaknavigatie. Op die manier kun je in één keer door en raak je niet zomaar de weg kwijt.

Download de app hier voor Android en iOS.

2. Overnachtingsplekken delen via Park4Night

Ben of ken jij iemand die graag met een camper of bestelbusje rondreist? Soms kan het lastig zijn om een fijne parkeerplek te vinden om te overnachten. Op de app Park4Night delen reizigers hun beste overnachtingsplekken met elkaar. Of je nu op zoek bent naar een parkeerplaats in de stad of midden in de natuur, een serviceplaats of camping, deze app helpt je uit de brand.

Parkeerplek in de natuur

De app heeft 2 versies: de gratis versie voor als je af en toe reist of de betaalde versie voor als je vaak van huis bent. De gratis versie geeft je toegang tot de database van parkeerplekken, de mogelijkheid tot het lezen van recensies en nog meer. De betaalde versie biedt extra voordelen zoals het downloaden van offline kaarten.

Download de app hier voor Android en iOS.

3. Mojo: creatief met vakantiecontent

Ben je nog op vakantie of juist net thuisgekomen en wil je hier wat leuks van delen op je socials? Met Mojo kun je eenvoudig hele toffe Reels, Instagram Stories en andere socialmedia-posts maken. De app heeft meer dan 500 sjablonen, tekststijlen en nummers die jij kunt gebruiken om content te maken van jouw vakantiekiekjes. Zo kun je creatief zijn zonder het jezelf moeilijk te maken.

Accepteer cookies

Download de app hier voor Android en iOS.

4. Elektrisch vervoer met Voi / Lime

Misschien ken je ze al wel, maar in veel steden – in heel Europa – vind je elektrische stepjes, e-bikes en e-scooters. Deze kun je gemakkelijk huren door middel van de Voi- of Lime-app. Maak een account aan en huur het stepje, de e-bike of de e-scooter met je creditcard. Zo ga je snel en makkelijk door de stad naar je volgende locatie. Ideaal als je voeten pijn beginnen te doen en het is ook gewoon heel leuk!

Electrische stepjes

Download de Voi-app hier voor Android en iOS.

Download de Lime-app voor Android en iOS.

5. Perplexity: antwoord op al je (zomer)vragen

We kunnen in deze lijst natuurlijk geen AI-tool vergeten. Perplexity is een draagbare door AI-chatbots aangedreven onderzoeks- en gespreksmachine. Het beantwoordt vragen met behulp van voorspellende tekst. Zo heb je binnen handbereik een antwoord op je vragen.

Je kunt deze tool de hele zomer gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van vragen als:

  • Hoe kan ik een budgetvriendelijke zomervakantie plannen?
  • Hoe bereid ik me voor op een hittegolf?
  • Hoe organiseer ik een perfecte zomerse bbq?
  • Hoe kan ik veilig zwemmen in natuurlijke wateren?

Zo ben je altijd voorbereid. Handig!

Download de app hier voor Android en iOS.

6. Too good to go, ook op je zomerbestemming

Wil je je steentje bijdragen aan het milieu en bespaar je graag wat geld tussen alle vakanties door? Met deze app ga je voedselverspilling tegen voor een lage prijs. De app zegt het zelf al: ‘Red lekker eten van verspilling.’ Het is eigenlijk een soort Marktplaats voor overtollig voedsel. Je kunt ongeopende snacks redden die anders weggegooid worden. Denk bijvoorbeeld aan takeaway-bestellingen en ingrediënten van winkels, cafeetjes en supermarkten. Wellicht kom je zo ook nog op plekken die je eerder nog niet kende.

Too good to go-app

Er zijn al 155.000 bedrijven aangesloten. Je kunt je dan ook aanmelden als bedrijf of gewoon als gebruiker. Wist je dat deze app in 2023 tot winnaar is uitgeroepen in de categorie ‘Cultural Impact’?

Download de app hier voor Android en iOS.

7. Hotspots delen met Urban journalist

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben de eerste dagen op vakantie altijd een beetje zoekende. Wat zijn leuke plekken om heen te gaan? Waar vind ik lekkere lunch-/dinerplekken? En waar haal ik goede koffie? (erg belangrijk).

Hotspots in stad

Met de app Urban Journalist kun jij al door jou ontdekte plekken delen met vrienden. Je slaat dan een hotspot op en hier kun je dan een foto, tag of comment bij plaatsen. Of je kunt geïnspireerd worden door anderen die je al zijn voorgegaan. Dit kunnen vrienden zijn, maar ook lokale experts of andere leden van de community. Daarnaast kun je ook tripjes plannen in de app door een plek uit te kiezen en vrienden uit te nodigen.

Download de app hier voor Android en iOS.

8. Veilig zonnen met UVLens

Met de app UVLens kun je veilig van de zon genieten. De app geeft je advies op basis van  jouw locatie, de zonkracht en je huidtype. Daarnaast kun je zien tussen welke uren er zonbescherming nodig is en zijn er tips voor hoe je je optimaal kunt beschermen. Bijvoorbeeld door het dragen van hoofddeksels of door de schaduw op te zoeken.

Zonnen op het gras

De app geeft ook aan hoe lang je nog beschermd bent en wanneer het dus weer tijd is om je in te smeren. Zo blijf je de hele dag goed beschermd tegen de zon. Veel mensen denken dat als je je één keer in de ochtend insmeert, dat dit genoeg is. Dat is absoluut niet het geval.

Download de app hier voor Android en iOS.

9. HogeNood: wanneer je nodig moet…

In de zomervakantie ben je vaak op stap. Binnen- of buitenland, er komt altijd een moment dat je naar het toilet moet, en wel nu. Met de app HogeNood vind je altijd de dichtstbijzijnde toiletten in de buurt. De app maakt gebruik van de toilettendatabase van Nederland en België. Er zitten features in de app als hoe ver het toilet nog is, de toegankelijkheid (man, vrouw, baby, rolstoeltoegankelijk), de openingstijden, de kosten en ook beoordelingen van voorgangers.

Superhandig om dit bij de hand te hebben in je vrije zomer tijd!

Download de app hier voor Android en iOS.

10. Jouw persoonlijke AI-podcast op zak

Met deze tool word je door een AI-gegenereerde podcast persoonlijk bijgepraat over jouw interesses. Je geeft je interesses aan in de app, laat weten welke topics je interessant vindt en hoe belangrijk je deze topics vindt. Wil je niks horen over specifieke onderwerpen? Dan kun je dit ook aangeven. Oh, en je kunt het ook nog meer eigen maken door een keuze te maken voor de muziek van je podcast.

Screenshot uit de Pocketpod-tool

Op basis van wat er in het nieuws is, stelt de app elke dag een inhoudelijke podcast voor jou samen. Zo ben je na het luisteren weer up-to-date. Je hoort een dialoog tussen levensechte AI-stemmen die de podcast hosten en er komt altijd een expert aan het woord. Het is een Amerikaanse-app en op dit moment alleen nog in het Engels beschikbaar. Wil je het los van de tool ook via Spotify luisteren? Dat kan!

De tool kun je op dit moment hier vinden. Er is ook al een app, maar deze is helaas nog niet beschikbaar in onze regio. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen!

11. Kan ik een korte broek aan?

Dit is geen app, maar deze site (of tool) kan je bijna niet ontgaan zijn de afgelopen jaren. En ja, het bestaat nog steeds. Als je naar de website Kan ik een korte broek aan gaat, bepaalt de website voor jou of je een korte broek aan kan die dag. De site houdt rekening met de temperatuur en de regenkans.

'Nee'-teken van kan ik een korte broek aan

Een grappige tool om met je vrienden en familie te delen. Hopelijk staat het snel weer op JA!, ondanks de – tot nu toe – regenachtige lente. Dan zien onze benen hopelijk snel de zon weer. Die van mij kunnen dat in ieder geval wel gebruiken…

Heb jij nu apps en/of tools die hier niet tussen staan, maar die je wel graag wil delen? Laat ze dan vooral achter in de comments! 💬

Zin in meer inspiratie en tips om de zomer door te komen? Bekijk dan ook: