Verdieping

Een app in de strijd tegen voedselverspilling

0

Wat voor initiatieven bestaan er om voedselverspilling tegen te gaan? Too Good To Go is een vanuit Denemarken overgewaaid concept. Via de app kun je bij lokale ondernemers een ‘Magic Box’ ophalen met producten die anders zouden zijn weggegooid. Van bakker tot supermarkt en van traiteur tot bierbrouwer. Minder verspilling en de ondernemer verdient er ook nog iets aan. Ik heb inmiddels al heel wat tassen opgehaald. Elke keer is het een verrassing wat je krijgt. En dat is ook het leuke eraan voor mij. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk?

Tijd voor een gesprek met Joost Rietveld, Managing Director bij Too Good To Go Nederland. In dit artikel bespreek ik op basis van eigen ervaring en de input van Joost, het concept, de uitdagingen en het succes.

Hoe werkt het?

Na het downloaden van de app, kun je op basis van je locatie (of door een plaats op te geven) deelnemende ondernemers zien met hun aanbod aan Magic Boxen. Too Good To Go verzamelt geen locatiegegevens (de app kan wel de locatiedata gebruiken), alleen noodzakelijke informatie om de factuur te versturen van de aankoop.

Als je voor € 4,99 een tas koopt, dan krijg je grofweg voor 15 euro aan producten. Wat het is, dat hangt van het aanbod af. Bij een bakker is het bijvoorbeeld een of twee (halve) broden en speciaal brood zoals bolletjes en croissants. Supermarkten hebben een gevarieerd aanbod met van alles en nog wat. Een van de supermarkten bij mij in de buurt heeft vaak (veel) vlees in het pakket, waar een gezin makkelijk drie dagen van kan eten. Het is niet zo dat het altijd een maaltijdpakket is. Je moet het vaak combineren met wat je al hebt of er nog bij koopt.

Het is van belang dat het ook nog echt op te eten moet zijn (dat wil zeggen op realistische wijze op te eten, dus binnen korte tijd). Natuurlijk kun je ook producten invriezen.

Brood en bolletjes van de bakker.

Een van de bakkers in de buurt die meedoet.

Tegenvallende tassen

Doordat het verrassingstassen zijn, kan het voorkomen dat de inhoud tegenvalt. Het kan zijn dat wat er in zit niet je smaak is. Maar het kan ook zijn dat de prijs-kwaliteitsverhouding minder is. Daarom kun je de tassen beoordelen door middel van sterren. Ook kun je aangeven of je nog eens van deze ondernemer een tas zou willen afnemen. Persoonlijk heb ik zelden dat de tas aan de mindere kant is. De foto’s van de bakker en de kaasboer bij dit artikel zijn meer regel dan uitzondering.

Hoe snel kan een ondernemer aanhaken?

Volgens Rietveld kan een ondernemer binnen 30 minuten op de app komen. Er is een formulier in de app en op de site om in contact te komen. Samen met de mensen van Too Good To Go wordt een pagina gemaakt en kan de ondernemer zijn/haar producten aanbieden. Het is wel van belang om te benadrukken dat dit om verspilling gaat, niet iets anders.

Via de site kunnen ondernemers inloggen op een portal waar ze tassen kunnen invoeren. Maar er is ook een ander proces en dat moet ook ingeregeld worden: dat is het verzamelen van de producten in de winkel voor in de tas. Een goede balans is van belang.

Too Good To Go neemt een marktconforme marge van de verkoop. De exacte percentage is niet bekend.

Het succes

In Nederland zijn er meer dan 1,7 miljoen gebruikers en zijn er meer dan 3 miljoen maaltijden / tassen gered. Op dit moment is er meer vraag dan aanbod. Het bedrijf werkt dus nu hard om door heel het land meer ondernemers aan te trekken. Er wordt op veel plekken nog zoveel eten onnodig weggegooid, dat de mogelijkheden enorm zijn.

Wat je ook ziet als je de app bekijkt, is dat bakkers, traiteurs en andere speciale aanbiedingen heel snel zijn uit verkocht, vaak binnen enkele minuten. Je krijgt tips om een Magic Box te bemachtigen, maar je kunt ze niet automatisch reserveren. Dat zou niet eerlijk zijn. Je moet dus zelf op het juiste moment de app gebruiken om een Magic Box te reserveren.

Magic bag van Too Good to Go.

Inhoud van de Magic Bag, waaronder vlees, pudding, yoghurt en aardappelschijfjes.

Een moeilijk verhaal

Hoewel iedereen denk ik wel voedselverspilling zonde vindt, is volgens Rietveld het in het begin een moeilijk verhaal om te verkopen. Het is een nieuw idee wat tijd nodig heeft om te landen bij bedrijven en ondernemers. Hoe kleiner de ondernemer, hoe sneller het gaat. Vaak zijn het franchise -ondernemers van bijvoorbeeld Albert Heijn die sneller beslissen dan de grootgrutter zelf. Ook kleine supermarkten zoals Marqt waren snel in hun besluitvorming. Rietveld verkocht in het begin een droom die nu echt een realiteit is.

Verbreding

Too Good To Go is bezig met verbreding door onder andere bedrijfsrestaurants aan het aanbod toe te voegen. Bijvoorbeeld alleen voor medewerkers van Unilever, omdat je vaak om in het bedrijfsrestaurant te komen door toegangspoortjes moet.

De coronacrisis & de aardappelberg

De aardappelen die normaal naar de horeca gaan, zijn met name voor patat bedoeld. Door het wegvallen van dat afzetkanaal door de coronacrisis, zat onder andere boer Paul Munsterman uit Nieuw-Vennep met een enorm overschot aardappels. Too Good To Go nam contact met hem op en overtuigde de boer dat het echt geen grap was. Ze hebben onder andere in Haarlem via de app circa 280 tassen met aardappels verkocht op een dag. Naast Haarlem waren er ook (en eerder) aardappelbergen in Amsterdam en Eindhoven, Lelystad, Utrecht, Rotterdam, Dreischor, Leeuwarden, Veghel, Almere en Wageningen. Aardappelen bij de boer halen.

Ondernemer aan zet

Zoals gezegd, de ondernemer stelt zelf de prijs vast, maar kan altijd bij Too Good To Go aankloppen voor advies. ‘De factor drie’ is soms best wel een uitdaging. Als een bakker 5 euro vraagt voor 15 euro aan gesneden brood, dan is dat is gewoonweg te veel brood. Ook bepaalt de ondernemer zelf de ophaaltijd die past bij de organisatie. Bij sommigen kun je de hele dag langskomen, maar anderen hebben een periode van 15 minuten waarin het moet worden opgehaald.

De ondernemers die ik sprak zijn positief over het concept. De combinatie van het voorkomen van voedselverspilling in combinatie met een klein beetje extra omzet valt goed. Zeker in coronatijd was het bijvoorbeeld bij de kaasboer Clara Maria een uitkomst. Ze hebben veel tassen kunnen afzetten.

Kaas van Clara Maria.

Kaas van Clara Maria

Andere initiatieven

Maar Too Good To Go is niet het enige platform of initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. Onlangs was in de Greenquest van BNR Nieuwsradio een item over voedselverspilling. Hierin kwamen onder andere De Verspillingsfabriek en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling aan de orde. Beide initiatieven zijn zinvol om zo min mogelijk verspilling te realiseren. Je luistert hier de uitzending terug.

De toekomst

Op dit moment zijn er zo’n 40 mensen aan het werk bij Too Good To Go in Nederland. Het is een onderdeel van de Deense organisatie. Er is nog steeds veel groei mogelijk (bijvoorbeeld door het aansluiten van een grote supermarktketen), maar ook in andere sectoren is voedselverspilling. Boeren kunnen zich natuurlijk aansluiten, maar het is dan altijd als extra kanaal. Neem als voorbeeld de aardappelboer, dat is een typisch product dat voor de industrie wordt geteeld.

Als het concept meer gebruikt gaat worden door consumenten, dan zijn er meer ondernemers nodig. Er is namelijk maar een beperkt aanbod. Iedere econoom zal zeggen dat schaarste goed is, maar het beperkt ook de groeimogelijkheden. Nu verwacht ik niet dat Too Good To Go per definitie een heel groot bedrijf zou willen worden. Ze vinden het voornamelijk belangrijk dat er een beweging tegen voedselverspilling op gang komt.