Gespot

1ofa100: Unieke marktplaats voor limited editions

0

1ofa100 is een nieuw initiatief voor makers en kunstenaars. Het is een unieke marktplaats waar geselecteerde makers en kunstenaars maximaal 100 stuks van hun designproducten (zoals mode en kunst) aan kunnen bieden. Joris Straatman, initiatiefnemer van 1ofa100, vertelt.

Wat is het?

“Bij 1ofa100 vind je een geselecteerde portfolio van producten. Van interieurontwerp, decoratie en designermode, tot accessoires en hedendaagse kunst. Alles is exclusief bij ons te koop en er zijn maar 100 stuks verkrijgbaar van elk product. Je koopt het direct van de aanbieder: een maker of kunstenaar.

Verder bieden wij de aanbieders een plek om zichzelf en hun merk zichtbaar en waardevoller te maken. Producten van kunstenaars en makers op 1ofa100, zijn uniek omdat er maar 100 exemplaren bestaan. Daarom zijn ze ook perfect voor mensen die liever iets speciaals hebben in plaats van een massaproduct.”

Waarom dit initiatief?

“Ik en de andere twee oprichters komen zelf uit de creatieve branche. Wij wilden een alternatief tegenover aanbieders als Etsy, Dawanda en anderen waar iedereen zich kan aanmelden om producten te verkopen. Ons doel met deze marktplaats is om een verzamelplaats te worden van unieke, degelijke, duurzame en esthetische design & kunst.”

Hoe werkt het?

“Designers en kunstenaars melden zich aan met een paar unieke en speciale producten die zij zelf gemaakt hebben. Onze curatoren (designer agents) bekijken daarna de producten en de historie van de aanbieder. Als de aanbieder en de producten binnen ons portfolio passen, krijgen zij een plek op de marktplaats. Vanaf dat moment kunnen mensen de producten kopen. Zodra een product 100 keer is verkocht, kun je het niet meer kopen en verdwijnt de plaatsing naar het archief.”

https://www.slideshare.net/jorisenzo/1ofa100-creator-presentation

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Sinds het live gaan op 1 juni hebben we een goede groei gezien, zowel in bezoekers als in aangemelde designers en kunstenaars. We hebben intussen een kleine 100 producten live staan, van zo’n 35 aanbieders. Meer dan 120 designers en kunstenaars hebben zich aangemeld, waarvan we ongeveer 25 procent hebben moeten afwijzen. Voor een deel wachten we nog op productvoorstellen voordat we beslissen. Onze Facebookpagina heeft inmiddels ruim 4000 likes en onze site heeft tussen de 300 tot 500 bezoekers per dag, wat elke keer weer stijgt! Onze grootste uitdaging is om producten te vinden die mensen willen kopen. Daar gaat de meeste tijd en energie in zitten.”

Wie is er bij betrokken?

“We hebben een team van zes personen, we zijn begonnen met zijn drieën. Later hebben we ons team versterkt met nog drie personen. We zijn een klassieke startup, iedereen werkt mee aan alles om te zorgen dat het project een succes is. We hebben alles intern ontworpen en ontwikkeld, waar we erg trots op zijn.”