Gespot

360° Natuur: Beleef de natuur in 360° vanuit huis

0

Natuurmonumenten heeft een app ontwikkeld waarmee unieke stukken natuur met een iPhone of iPad 360° kunnen worden beleefd: 360° Natuur. Vaar mee door een geheimzinnig moeras of kruip in de huid van aalscholvers, gewoon vanuit je huis! Marianne Nouwens, betrokken bij de 360° Natuur-app, vertelt.

Wat is het?

“De 360° Natuur-app geeft de gebruiker een rondleiding door het Naardermeer. Eén van de pronkstukken van de app is de video van de aalscholverkolonie. Hiermee krijgen gebruikers van de app een unieke kijk op plaatsen die normaal gesproken zeer beperkt toegankelijk zijn.”

Waarom dit initiatief?

“Het idee achter de app is om minder goed toegankelijke gebieden, zoals het Naardermeer (alleen langs te wandelen en bootexcursies op afspraak) te kunnen laten zien met 360° rondom beeld. Dit sluit aan bij onze strategie ‘Komt dat zien’.

Natuurmonumenten wil dat iedereen kan genieten van de mooie Nederlandse natuur. Daarom roept zij Nederlanders op verschillende manier op om naar buiten te gaan en de natuur te beleven. De 360° Natuur-app maakt het mogelijk om een uniek stukje natuur te ontdekken, zelfs vanuit je luie stoel.”

Hoe werkt het?

“Met de iPhone of tablet in de hand is het mogelijk om 360° rond te draaien in het natuurgebied. Je kan het beeld naar boven, beneden, links en rechts richten en zo het gebied verkennen. Daardoor bekijk je de aalscholverkolonie alsof je er midden in staat. Je zult zien dat de aalscholvers druk doende zijn hun jongen te voeden, ze vliegen je om de oren.

Naast de aalscholvers kun je met de app ook een stukje meevaren op de kano van boswachter Gradus Lemmen en is er een filmpje dat een kijkje biedt onder water.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De app is tot stand gekomen door filmopnames te maken met een 360° High Definition camera. Diep in de nacht is de camera opgezet om de broedende vogels niet te verstoren.
De app is gelanceerd op 10 september en nu al meer dan 1600 keer gedownload. De reacties die tot nu toe zijn binnengekomen zijn allemaal heel positief: 4 of 5 sterren. Daar zijn we heel blij mee.”

Wie is er bij betrokken?

“Het storyboard is gemaakt door Natuurmonumenten, evenals alle stilstaande beelden. Joel van den Hogen van Twain 360 Videoproductions is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de app. Ook de 360° opnamen zijn uitgevoerd door Twain 360 Videoproductions.”

Bron:   360° Natuur  - Download