Gespot

Ally: Virtuele assistent gemeente Almere

0

Op Almere.nl geeft Ally gemakkelijk antwoord op uiteenlopende vragen over de gemeente Almere. Hoe laat sluit het aanvraagloket voor paspoorten op vrijdag?

Wat doet de widget?

Ally is een virtuele assistent die burgers persoonlijk antwoord geeft op vragen over de gemeente Almere. Hoe kan ik een afspraak maken voor het afhalen van een rijbewijs? Of wie is burgemeester van Almere?

Ally is ontwikkeld volgens universele standaarden, leeft, toont emotie en kan geplaatst worden als een widget/gadget op social networks, persoonlijke startpagina’s en binnenkort op je mobiele telefoon. Ally is daarmee superieur aan vergelijkbare oplossingen.

De antwoorden komen uit een bestaande en centrale informatiebron. Een slimme zoekmachine (dialoogsysteem) herkent vragen en geeft automatisch antwoord. Iedere ‘nieuwe’ vraag wordt door de gemeente achteraf beantwoord voor een volgende bezoeker.”

Waarom deze widget?

“Betere service leveren aan de burger en minder klantcontactkosten maken wil de gemeente Almere. Ally is 24/7 beschikbaar en heeft zeer lage kosten per klantafhandeling. Door de Hyvespagina komt de gemeente makkelijk in contact met een doelgroep (jeugd) die lastig te bereiken is. Burgemeester Jorritsma van Almere zegt hierover: “Wij hebben gekozen voor een digitale ambtenaar om op die manier onze informatie op nieuwe plekken en via nieuwe manieren te kunnen brengen. Oftewel, laat de mensen niet naar ons komen, maar ga naar ze toe. Zo bereiken we met Ally bijvoorbeeld veel jongeren op onze gemeentelijke Hyvespagina. Dankzij Ally zijn wij in staat om hogere service te leveren op meerdere plekken op internet tegen lagere kosten.””

Hoe werkt de widget?

“Ally is super simpel in gebruik! Type je vraag in de vraagbalk, druk de “ENTER” knop in, en Ally geeft antwoord. Tevreden? Mooi! Nog een vraag? Ga je gang en type opnieuw een vraag in.”

Wat zijn de facts?

“Inmiddels zijn er in één maand bijna 20.000 vragen gesteld aan Ally. Een groot succes voor de gemeente: betere dienstverlening en een besparing op telefoonkosten. De bouwers verdienen aan het ontwikkelen en hosten van Ally en het bouwen van de database en het zoeksysteem.”

Wie maakt de widget?

“De gemeente Almere werkt voor Ally samen met Artificial Industry, een bedrijf uit Utrecht dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van virtuele assistenten en andere grafische/visuele interfaces. En met The Selfservice Company, gespecialiseerd in klantvriendelijke selfservicediensten via web, telefoon, chat en messenger.”

Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Rick Linde over Ally.