Gespot

Dreamspark: gratis ontwikkel- en ontwerpsoftware

0

Dream today, create tomorrow

Wat doet de applicatie?
“Het DreamSpark-programma maakt het voor miljoenen studenten ter wereld mogelijk om gratis ontwikkel- en ontwerpsoftware van Microsoft te downloaden. Door de samenwerking tussen Microsoft Nederland en SURFdiensten kunnen vanaf december 2008 ook studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen via Surfspot kosteloos van DreamSpark gebruikmaken. Via DreamSpark is de volgende professionele ontwikkel- en ontwerpsoftware te downloaden:

  • Microsoft SQL Server 2008 Developer Edition
  • Microsoft Visual Studio 2005 Professional Edition
  • Microsoft Visual Studio 2008 Professional Edition
  • Microsoft Expression Studio 1.0
  • Microsoft Expression Studio 2 Trial Edition (inclusief Web, Blend, Media, en Design)
  • Microsoft Server 2003 R2 Standard Edition
  • Microsoft Server 2008 Standard Edition
  • IT Academy Student Pass

Verder zijn er ook express edities gratis beschikbaar op www.microsoft.com.

Met de software kunnen studenten zelf applicaties ontwikkelen binnen de IT-segmenten ontwikkeling, design en gaming. Enkele voorbeelden zijn het ontwikkelen van plug-ins voor bijvoorbeeld FaceBook, MySpace of Windows Vista. Maar ook het bouwen van een website of het creëren van totaal nieuwe applicaties zijn mogelijkheden. Studenten kunnen hun creativiteit ook kwijt in het bouwen van eigen games voor PC of Xbox.”

Waarom deze applicatie?
“Met het verstrekken van de gratis software wil Microsoft wereldwijd studenten aanmoedigen om creatieve en innovatieve toepassingen te ontwikkelen en ervaring op te doen. Met DreamSpark hebben studenten alle ontwikkel- en ontwerpsoftware tot hun beschikking om hiermee aan de slag te gaan. De ervaring met de verschillende soorten software geeft studenten de kans zich tijdens hun studietijd te ontwikkelen maar biedt ook kansen in het vinden van een geschikte baan. Door het vergroten en het verbreden van de kennis rondom IT-technologie kunnen studenten beter inspelen op de vraag van de arbeidsmarkt.
Bill Gates kondigde in 2008 DreamSpark met veel enthousiasme aan

Microsoft stelt niet alleen gratis software beschikbaar voor studenten maar, organiseert ook jaarlijks de wereldwijde softwarecompetitie ‘Imagine Cup’. Microsoft wil met deze competitie studenten stimuleren om innovatieve en creatieve technologische toepassingen te ontwikkelen. De top drie van de Nederlandse teams wint een geldprijs en wordt een jaar lang door Microsoft bijgestaan om hun idee door te ontwikkelen en in de markt te zetten. Microsoft geeft daarbij ook advies bij financiële zaken en bij het aanvragen van patent. Dit geeft studenten een unieke kans een eigen bedrijf te starten. Enkele hogescholen en universiteiten geven zelfs studiepunten voor de bijdrage aan de Imagine Cup. De winnaar van de Nederlandse finale vertegenwoordigt ons land tijdens de wereldwijde finale van Imagine Cup 2009 in Cairo. De Imagine Cup biedt studenten de kans om met (inter)nationale studenten in contact te komen, een leuke tijd te beleven en de ontwikkelende applicatie aan een professionele jury voor te leggen. De gratis ontwikkel- ontwerpsoftware maakt het voor álle studenten mogelijk om mee te doen aan de Imagine Cup. Studenten kunnen zich inschrijven via de website.”

Hoe werkt de applicatie?
“Om gebruik te maken van DreamSpark hebben studenten een aantal zaken nodig:

  • Een pc met een Windows besturingssysteem
  • Een internetverbinding
  • Een internet-browser
  • Een Windows Live ID account
  • Een geldig studentnummer

Studenten loggen met hun persoonlijke studentnummer in op Surfspot waar zij een unieke inlogcode bestellen. Deze geeft hen toegang tot DreamSpark waar de software van Microsoft gratis gedownload kan worden. Door de inlogcode via SURFSPOT.NL uit te geven, is Microsoft ervan verzekerd dat het een student betreft die gerechtigd is de software gratis te downloaden.”

Wat zijn de facts?
DreamSpark is in meer dan 50 landen actief. Sinds de lancering zijn er meer dan 1.6 miljoen downloads geweest. Visual Studio 2008, Windows Server 2008 en SQL Server 2008 zijn het meeste gedownload.

De top-5 landen waar DreamSpark het meeste gedownload is:

  1. V.S.
  2. China
  3. U.K.
  4. Japan
  5. Singapore

Omdat DreamSpark sinds 18 december 2008 voor Nederlandse studenten beschikbaar is, zijn er voor Nederland nog geen concrete cijfers en resultaten bekend.”

Wie maakt de applicatie?
“Door de samenwerking tussen Microsoft en SURFSPOT.NL is het voor Nederlandse studenten mogelijk om van DreamSpark gebruik te maken. Hogescholen en universiteiten maken weer gebruik van de dienstverlening van SURFSPOT.NL. Daarnaast kunnen studenten via ISIC DreamSpark aanvragen.”

Frankwatching in gesprek met Maarten-Jan Vermeulen van Microsoft Nederland