Gespot

QR codes: Barcodes als marketingtool

0

QR codes: barcodes als marketingtool

Wat doet de applicatie?

“QR codes (Quick Response codes) zijn tweedimensionale barcodes die je met je mobiele telefoon kunt scannen. De code kan met een simpel stukje software eenvoudig omgezet worden in tekst of een domeinnaam. Een QR of barcodereader is gratis te downloaden via www.qrcode.nl.

QR codes maken de cross-over van print naar mobiel internet eenvoudig en zijn voor zowel de adverteerder als de eindgebruiker interessant. Het gebruik van QR codes is nu nog uniek in Nederland. In samenwerking met Go-Tan, producent van Aziatische levensmiddelen, plaatsten we een QR code op de verpakking van het product Wok-essentials. De QR code verwees naar een mobiele website met recepten en boodschappenlijstjes.”

Waarom deze applicatie?

“We wilden al langer QR codes introduceren in Nederland. Met de doorbraak van mobiel internet was de tijd rijp voor QR codes. Dit omdat we de consument wilden bereiken op de mobiele telefoon door een pull in plaats van push techniek. Een belangrijke succesfactor is dat het maken van QR codes gratis is net zoals het maken van de readers. Bovendien is het gemakkelijk in het gebruik. In het buitenland worden QR codes al veel gebruikt. Ze zijn te vinden in bijvoorbeeld de Londense metro en in videoclips. In Japan zijn ze echt overal te vinden: op producten, in magazines, in bushaltes en zelfs op grafstenen!”

 

Hoe werkt de applicatie?

“Je start de QR reader op je mobiele telefoon. Een camera op de telefoon is hierbij vereist. Vervolgens zie je de scanner op het beeldscherm van je telefoon verschijnen. Je houdt de scanner voor de code en deze vertaalt het automatisch naar tekst of een domeinnaam. De weergegeven domeinnaam kun je vervolgens openen in de browser van je mobiele telefoon. Sommige scanners vereisen dat je een foto maakt van de QR code en deze laat vertalen door op translate te drukken.”

Wat zijn de facts?

“De campagne van Go-Tan was zeer succesvol. One Shoe heeft tienduizend flesjes Wok-essentials voorzien van QR codes en we kregen in de actieperiode 1200 bezoekers op de mobiele website. One Shoe heeft QR codes inmiddels ook ingezet bij een makelaar en bij het Utrechts Monumenten Fonds (het eerste monument ter wereld met QR code).


Het businessmodel is eenvoudig. Om een crossmediale campagne met QR codes effectief te realiseren, moet je verwijzen naar een mobiele website. Print is meestal de basis van waaruit de crossover plaatsvindt naar het mobiel internet. One Shoe realiseert naast (mobiele) websites ook complete print campagnes in huis.”

Wie maakt de applicatie?

“QR codes zijn een uitvinding van het Japanse bedrijf Denso Wave. Inmiddels zijn er veel readers op het internet te vinden waarbij de Kaywa reader de bekendste is. Op www.qrcode.nu is een verzameling te vinden van readers en QR code generators.”

Frankwatching in gesprek met Michel van Velde van One Shoe over QR Codes.