Gespot

AutoScout24 app: Slimme marktplaats voor auto’s & motors

0

AutoScout24 is een plek waar consumenten die op zoek zijn naar een nieuwe auto of motor, of deze juist willen verkopen, snel een overzicht van het aanbod kunnen vinden. Jurgen Vugts, algemeen directeur van AutoScout24, vertelt over de nieuwe app.

Wat is AutoScout24?

“Onze internationale ambitie is om de vertrouwde nummer 1 te worden in alle online autogerelateerde zaken voor consumenten. De AutoScout24-app is de mobiele equivalent van de website, waarmee je snel en eenvoudig kunt zoeken in een groot aanbod van auto’s. Wij voorzien daarbij in een behoefte die we bij consumenten geconstateerd hebben: de consument wil overal waar hij is, alle mogelijke informatie over het bezit van een auto kunnen raadplegen.”

Waarom dit initiatief?

“In mei 2009 hebben we in heel Europa de AutoScout24-app uitgerold. In Nederland waren we daarmee de eerste online carportal met een app. Inmiddels gaan de ontwikkelingen razendsnel en bieden we bij iedere release weer nieuwe features aan. Terwijl internet voor ons altijd een basisbehoefte zal blijven, maakt mobiel een enorme ontwikkeling door. Consumenten willen altijd en overal online zijn en daar spelen we op in. Wij verwachten in Nederland dat nog dit jaar 50% van alle zoekopdrachten via de app zal gaan. Op dit moment zitten we op Europees niveau op 25%, in Nederland is dat nu al 40%.”

Hoe werkt AutoScout24?

“Heel eenvoudig eigenlijk, de gratis app is beschikbaar voor alle mobiele devices. Gebruikers kunnen vanaf de locatie waar ze zijn zoeken naar de beschikbare auto’s in de directe omgeving. Favoriete auto’s zijn eenvoudig te bewaren, te benaderen en te delen. Het is bijvoorbeeld al mogelijk om te bellen met de aanbieder van een auto via iPad of iPhone. Nieuwe auto’s die voldoen aan je zoekcriteria worden direct gemeld via de app. Hierdoor mist je als consument geen enkele aanbieding.

Begin juni hebben we in Duitsland een spectaculaire innovatie geïntroduceerd: Visual Search. Met de camera op je Android Phone maak je eerst een foto van een auto. De app geeft vervolgens op basis van de uiterlijke kenmerken de zoekresultaten van het merk en model weer, met daarnaast informatie over waar de auto te koop staat. Een unieke service die consumenten zeer zeker aanspreekt.”

Wat zijn de facts?

“Op dit moment is de app meer dan 350.000 keer gedownload in Nederland en in heel Europa zelfs 4,7 miljoen keer. Op maandbasis worden er zo’n 5,5 miljoen detailpagina’s van auto’s bekeken. Opvallend is dat de mobiele autozoeker een serieuze autozoeker is, want er worden wel 45 pagina’s bekeken. Online ligt dat aantal op zo’n 20 pagina’s. Voor ons was het bij de ontwikkeling van de app belangrijk dat de favorieten die consumenten op de computer hadden ingesteld, gesynchroniseerd konden worden met de app. De realisatie hiervan leverde ons veel lof op in de App Store!”

Wie is er betrokken bij AutoScout24?

“De AutoScout24-app wordt door Autoscout24 in eigen huis ontwikkeld. Als dochter van Deutsche Telekom zijn we sterk in innovatie en technologie, bovendien is de app direct inzetbaar voor alle AutoScout24-landen in Europa. Deze slagkracht levert ons een aanzienlijke voorsprong op in automotive. We kijken naar wat de consument wil en passen daar onze ontwikkelingen op aan.

De mobiele autozoeker is complementair aan de internetter. Het internetverkeer groeit door en daarbovenop groeit het mobiele verkeer stevig door. Het belangrijkste van mobiel is dat je met je tablet meerdere boodschappen tegelijk kunt ontvangen. Het multitasken met ‘second screen’ zorgt ervoor dat de klant van AutoScout24 uiteindelijk meer auto’s gaat verkopen.”