Gespot

Bidroom: Laat hotels bieden op jouw weekendje weg

0

Bidroom zet de hotelboekingsindustrie op z’n kop met het eerste commissievrije – en dus gratis – platform waar hotels en gasten direct met elkaar in contact staan. Casper Knieriem, mede-oprichter van Bidroom, vertelt.

Wat is het?

“Bidroom.com is een gratis platform waar klanten een aanvraag kunnen doen voor een verblijf in een stad, waarna de deelnemende hotels kunnen beginnen met bieden op deze potentiële gast. Hiervoor staat een periode van 24 uur en in die periode kiest de klant ook de beste deal. Omdat er geen commissie afgedragen hoeft te worden, zullen deze prijzen lager uitvallen dan op een reguliere boekingswebsite. De klant betaalt dus minder, terwijl het hotel nog steeds meer verdient. Het is dus een win-winsituatie.”

Waarom dit initiatief?

“Jarenlang hebben hotels en reizigers zich laten misleiden. Grote spelers zoals Priceline (Booking.com) en Expedia Inc (Expedia.com en Hotels.com) kregen een steeds machtigere positie binnen deze branche. Als gevolg betalen hoteleigenaren hoge commissies en wordt er maandelijks meer dan een miljard dollar aan omzet gemaakt door deze boekingswebsites. Reizigers zijn vaak onwetend. Zij weten niet dat een aanzienlijk bedrag van hun reissom wordt opgeëist door een boekingswebsite. Deze kosten kunnen soms oplopen tot 25% van het totale bedrag. Door een gratis platform aan te bieden, hopen we deze trend te doorbreken.”

Hoe werkt het?

“Het gebruik van Bidroom is simpel. Een klant plaatst een aanvraag voor een hotel in één van de deelnemende steden en geeft informatie over de gewenste periode en het gewenste aantal kamers. Tot hier klinkt het allemaal bekend, maar vanaf het moment dat de klant de aanvraag bevestigt, is het proces volkomen anders dan wat iedereen gewend is. Waar je vroeger een lijstje met hotels en prijzen te zien kreeg, begint bij Bidroom een periode van 24 uur waarin de hotels hun prijs bepalen en kunnen bieden op de klant. Binnen deze tijd kiest je je deal. Bij Bidroom betaalt een klant direct aan het hotel, zonder dat er commissie afgedragen hoeft te worden.”

https://vimeo.com/83744192

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Bidroom.com is op 9 januari gelanceerd en nog geen 6 uur na de lancering kwam er elke vijf minuten een nieuwe aanvraag binnen. De lijst van steden waar je een aanvraag kunt doen is nog klein, maar toch zit er al een indrukwekkende database van bijna 4000 actieve hotels achter.”

Wie is er bij betrokken?

“Mark Bradshaw (CEO), Michael Ros (COO) en ik, Casper Knieriem (CFO).
Bidroom heeft kantoren in Londen, Krakow en Den Haag.”