Gespot

BlikOpKunst: Online galerie voor kunstenaar en koper

0

Via BlikOpKunst kun je schilderijen en foto’s van (jonge) kunstenaars gemakkelijk online bekijken en kopen.

Wat doet de site?

“Op BlikOpKunst krijgen kunstenaars de mogelijkheid om een eigen galerie aan te maken waar ze zichzelf kunnen presenteren en hun schilderijen en/of foto’s tentoon kunnen stellen. Alle galeries samen vormen het hart van de website. Hiermee wil we de kunstmarkt bevorderen door de kunstkoper en de kunstenaar op een eenvoudige manier samen te laten komen.

Daarnaast zijn wij van mening dat kunstenaars zich niet druk hoeven te maken over reclame en promotie. BlikOpKunst neemt dit uit handen, zodat kunstenaars zich volledig kunnen richten op het maken van kunst. Zij zorgen voor de kunst, wij zorgen voor de rest. BlikOpKunst bereikt een breed publiek, omdat er gezocht kan worden op de meest diverse onderwerpen, stijlen, prijsklassen en afmetingen.”

Waarom deze site?

“BlikOpKunst was de domeinnaam van Brand bier, maar is in januari door ons opnieuw live gegaan. We merken dat er vanuit de kunstenaar een behoefte is om een breder publiek te bereiken tegen lagere kosten dan bijvoorbeeld galeriehouders vragen. Uit onderzoek van BlikOpKunst.nl blijkt dat 86% van de kunstenaars de komende jaren meer via internet gaat verkopen. Zo ziet driekwart van de ondervraagde kunstenaars meer voordelen in het verkopen van kunst online dan in een galerie.”

Hoe werkt de site?

“In de online galerie kun je eenvoudig naar een schilderij of foto zoeken op stijl, onderwerp, prijs en afmetingen. Heb je een geschikt kunstwerk gevonden, dan kan dat online in verschillende interieurs bekeken worden. Je kunt vervolgens makkelijk een bestelling plaatsen en met iDEAL betalen. De kunstenaar stuurt het schilderij op en pas nadat het schilderij in goede staat ontvangen is, zal BlikOpKunst de kunstenaar uitbetalen. Staat het schilderij niet goed dan kan het binnen 2 weken worden teruggestuurd.”

Wat zijn de facts?

“BlikOpKunst is in januari 2009 gestart met een testfase en is in februari begonnen met het benaderen van kunstenaars. Inmiddels hebben meer dan 300 kunstenaars zich al enthousiast aangemeld. Er staan zo’n 1.600 werken op de website waarvan meer dan 1.000 op de homepage.”

Wie maakt de site?

“BlikOpKunst is een initiatief van de populaire kunstwebsite KunstVoorJou en van het bedrijf GlobalOrange. Onze ervaringen met de marketing van kunst via KunstVoorJou en de vele verzoeken van kunstenaars om hieraan deel te nemen, staan aan de basis van BlikOpKunst.”

Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Lieke Visser over BlikOpKunst.