Gespot

Bokkz: Overzicht van alle regelingen & toeslagen waar je recht op hebt

0

Het inkomen bepaalt in Nederland niet alleen je belasting, maar ook je recht op toeslagen en regelingen. Bokkz biedt in één applicatie direct overzicht van ‘waar heb ik met mijn inkomen recht op’. Tjeerd Visser, initiatiefnemer van Bokkz, vertelt.

Wat is het?

“Bokkz is een online applicatie met als basis het berekenen van de aangifte inkomstenbelasting. Met een vriendelijke interface, eenvoudig taalgebruik en slimme rekenhulpen word je geholpen bij de aangifte. Elke particulier kan Bokkz gebruiken voor het optimaliseren van zijn belasting, maar hij of zij ziet ook of er recht bestaat op toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen.

Wat veel mensen niet weten, is dat je ook na 1 april nog een aangifte inkomstenbelasting kunt indienen. Wanneer je er nu dus achter komt dat de eerder ingediende aangifte onjuist of niet optimaal geweest is, dan is het mogelijk een hernieuwde aangifte in te dienen. Bokkz biedt met haar applicatie een gratis second opinion aan. Pas bij gebleken voordelen voor de gebruiker kan hij of zij besluiten tot betaling over te gaan en dan een hernieuwde aangifte in te dienen. Het online bieden van een second opinion-mogelijkheid voor de ingediende aangifte is nieuw. No cure, no pay.”

Waarom dit initiatief?

“Met ons bedrijf willen we zoveel mogelijk mensen waarschuwen dat zij mogelijk te veel belasting betalen omdat ze door de Belastingdienst niet volledig worden voorgelicht. Daarom is bij ons de aangifte inkomstenbelasting geen eindpunt, maar juist het vertrekpunt. Je inkomen bepaalt in Nederland veel regelingen waar je recht op hebt. Met andere woorden, je inkomen verdient het om hierop beoordeeld te worden.

De fiscale softwaremarkt in Nederland bestond uit zes leveranciers, waaronder bijvoorbeeld Elsevier en Kluwer, welke als doelgroep de fiscale adviseurs hebben. Bokkz is de eerste (online) software die zich rechtstreeks richt op de particulier. We automatiseren de aangifte, met veel meer slimme rekenhulpen dan de software van de belastingdienst. Ook het samenvoegen van belastingen en toeslagen is nieuw in Nederland. Met de moderne online technieken ontstaat hier een nieuwe dienst voor particulieren.”

Hoe werkt het?

“Je kunt vrijblijvend je aangiftegegevens invullen in Bokkz. Eventueel ook voor de fiscale partner. Wanneer de gebruiker dit wil, kan ook de Vooraf Ingevulde Aangifte van de belastingdienst ingelezen worden (met gebruik van eigen DigiD). Als Bokkz je voordelen biedt, dan kan je een betaalde jaarberekening aanschaffen. Dit kost eenmalig 25 euro per berekeningsjaar, per aangifte dus. Er is geen sprake van een abonnement.

We bieden de mogelijkheid de aangifte direct te verzenden naar de Belastingdienst, met gebruik van eigen DigiD-gegevens. Daarmee zijn we een volledig alternatief voor de (gedateerde) software van de belastingdienst. En, zoals ik al eerder aangaf, je kunt vrijblijvend de al ingediende aangifte controleren.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Bokkz is gelanceerd in maart 2014 met de aangifte IB 2013. Momenteel wordt de applicatie voorbereid voor de aangifte IB 2014, waar ook de zogenoemde Winstaangifte voor ondernemers in zal zitten. De gebruikerservaringen van de afgelopen weken hebben geleid tot aanpassingen in de opzet van de uitvraag, de usability en het extra toevoegen van tips en advies. Bokkz verdient geld doordat gebruikers per berekening 25 euro betalen.”

Wie is er bij betrokken?

“Bokkz bestaat naast de twee oprichters, Wouter Nijssen en ik, uit een team van drie eigen IT-ers. Dit zijn Edwin van der Wal (IT-architect/Java-specialist), Eric Engels (backend programmeur/Java-specialist) en Niels de Vries (User interface designer / front-end developer). Daarnaast is een tweetal externen tijdelijk ingehuurd. Voor de verdere uitrol en de marketing van Bokkz is sinds kort Ivo Ramackers mede-verantwoordelijk.

Wouter en ik, beiden fiscaal jurist, hebben eind 2012 onze (niet onaantrekkelijke) banen bij Loyens&Loeff (advocaten, notarissen & belastingadviseurs te Amsterdam) en Meeuwsen Ten Hoopen (accountants & adviseurs te Emmeloord) opgezegd om het Bokkz-avontuur op te pakken.”

Update Maart 2015

Bokkz introduceerde onlangs een nieuwe en unieke belastingaangifte service voor ZZP’ers en particuliere partners. Met Bokkz kunnen zij voor het eerst een gecombineerde aangifte doen. Daarmee kan meestal goed worden bespaard.

Met Bokkz kan de ZZP-er op eenvoudige wijze de jaarlijkse belastbare winst voor de inkomstenbelasting zelf berekenen. Aan de hand van de administratie geeft hij de opbrengsten, kosten en balansgegevens in. Bokkz stelt daarna enkele aanvullende vragen en berekent voor de ondernemer automatisch de juiste aftrekposten en investeringsregelingen. De ZZP-er kan daarna de aangifte optimaliseren en direct de aangifte samen met zijn fiscaal partner verzenden naar de Belastingdienst. Bokkz is een 100% alternatief voor het aangifteprogramma van de Belastingdienst.

“Wij zijn ervan overtuigd dat ondernemende Nederlanders met een beetje hulp prima zelf hun belastingaangifte kunnen doen,” zegt Tjeerd Visser van Bokkz. “Voor ZZP-ers en fiscaal partners is het nog steeds niet mogelijk bij de Belastingdienst om samen aangifte te doen. En met Bokkz is dat voortaan wel mogelijk. Met Bokkz kunnen de gebruikers hun aangifte ook gemakkelijk direct verzenden naar de Belastingdienst.”