Gespot

Brandfighters: Viral community voor videotalent

0

Op Brandfighters kunnen videotalenten hun reclamefilmpjes uploaden en meepitchen voor grote opdrachten. Zo krijgen ze de kans om een mooi portfolio op te bouwen.

Wat doet de site?

Brandfighters is Nederlands eerste Viral Community. Een community opgericht om videotalenten een kans te geven hun portfolio te vullen met interessante merken, prijzengeld te verdienen en om in de spotlight te staan. Brandfighters voorziet de videotalenten van viral video opdrachten van aansprekende merken waar ze mee aan de slag gaan. De top 10 beste ingestuurde video’s, uitgekozen door o.a. de opdrachtgever en de community zelf, krijgen een bedrag aan prijzengeld, de top 5 wordt geseed op het internet.”

Waarom deze site?

“Door de verschuivingen in het medialandschap krijgt de consument steeds meer macht in handen. Dit is vooral online het geval waar consumenten content creëren, beheren en verspreiden. Brandfighters ziet de consument daarom als het nieuwe massamedium en vindt dat deze ingeschakeld moet worden bij het ontwikkelen van reclame. Wij vinden dat jong talent niet altijd genoeg kans krijgt en soms te voorzichtig behandeld wordt. Over het algemeen is de reclamewereld vrij traditioneel en conventioneel terwijl juist de onconventionele, verse visies en nieuwe manieren van communiceren het meest aansprekend zijn. Daarnaast wil ieder merk tegenwoordig een viral, zichtbaar zijn op internet en iets doen met de mogelijkheden van user generated content. Daar zorgt Brandfighters voor.”

Hoe werkt de site?

“Videotalenten melden zich aan en creëren een portfolio. Ze downloaden de briefing en maken een video. Deze video wordt geüpload op de site en wordt na goedkeuring automatisch op YouTube geplaatst. De top 10 beste video’s worden beloond met prijzengeld en of andere prijzen en ontvangen punten voor de ranglijst waarmee wordt bijgehouden welke talenten het beste zijn.”

Wat zijn de facts?

“De eerste case voor Go Fast energydrink heeft 40 video’s opgeleverd die in totaal meer dan 500.000 keer zijn bekeken. Een aantal video’s heeft ook andere media gehaald, waaronder de Wereld Draait Door, Radio 538 en De Pers. Er zijn nu bijna 200 videotalenten lid van de community, en na Go Fast energydrink loopt inmiddels de tweede viral opdracht voor Heineken. Heineken heeft de viral community gevraagd een zomers vervolg te maken op de ‘walking fridge’ commercial.”

Wie maakt de site?

“Brandfighters is in 2009 opgericht door Oskar Bolhuis en mij, Jan-Paul de Beer. Oskar is bekend van zijn stunt door verkleed als grote knuffelbeer Sven Kramer te knuffelen in Thialf als aftrap van de eerste Brandfighter-opdracht. Ik heb deelgenomen aan het platform Battle of Concepts waar ik regelmatig winnende concepten heb bedacht.”

Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Jan-Paul de Beer over Brandfighters.