Gespot

Brikki: Crowdsourcing voor kinderen

0

Brikki is een nieuw tekenfiguur voor kinderen, maar dan helemaal van deze tijd: sociaal, en gebaseerd op crowdsourcing en creative commons. Ingmar de Lange vertelt over de site en de app van Brikki.

Wat is Brikki?

“Brikki is een kleurrijk leeuwtje. Zijn avonturen worden bedacht door kinderen. Het is eigenlijk Kinderen voor Kinderen in stripvorm of Nijntje 2.0. Brikki wordt gemaakt door mijzelf. Mijn neefje Karsten (4 jaar) is de hoofdredacteur. Iedereen die Brikki leest, kan een nieuw avontuur van Brikki bedenken, tekenen of maken via de doehetzelf-module op de website.

Recent is Brikki’s iPad / iPhone app live gegaan (gemaakt door Ronald Luitwieler). Brikki’s app bevat boekjes met verhaaltjes. Deze kunnen kinderen zelf lezen of ze kunnen door de app worden voorgelezen. Ook het voorlezen wordt door kinderen gedaan. Ieder verhaaltje krijgt zo een extra grote glimlach, want het is heel schattig om die stemmetjes te horen.”


Waarom dit initiatief?

“Brikki is in beginsel spontaan ontstaan, omdat ik het leuk vond met mijn neefje samen verhaaltjes te maken. Tot mijn verrassing bleken allerlei andere kinderen het ook leuk te vinden om Brikki’s te verzinnen, zelfs als ze 10 of 12 jaar oud waren (kinderen in Brikki’s Hyve zijn gemiddeld 11 jaar oud). Er zijn veel ‘2.0’-initiatieven, maar nog amper op kindergebied. Met Brikki probeer ik een nieuwerwets kinderfiguurtje te introduceren, echt iets van vandaag. Het is crowdsourcing (Brikki wordt bedacht door kinderen), creative commons (Brikki verhaaltjes mogen hergepubliceerd worden en iedereen kan zijn eigen Brikki maken) en bovendien sociaal (Brikki-lezers denken mee op zijn Hyve en Facebookpagina).”

Hoe werkt Brikki?

“Kinderen sturen hun idee op (via mail of een bericht op Hyves of Facebook), tekenen hun idee uit of maken hun Brikki op de computer via de website. Samen met mijn neefje Karsten maak ik hier een verhaaltje van. Iedere dag wordt er zo een nieuw verhaaltje gepubliceerd op Brikki’s Hyve en Facebookpagina. Vervolgens worden er van de verhaaltjes boekjes gemaakt voor Brikki’s app, waarbij de verhaaltjes door kinderen worden voorgelezen.”

 

Wat zijn de facts?

“Brikki bestaat inmiddels zo’n 5 maanden, en heeft al 180 avonturen beleefd. Brikki’s Hyve heeft 321 leden, z’n Facebook 118. Grappig is dat ik oorspronkelijk dacht dat deze doelgroep ‘te oud’ zou zijn voor Brikki. Brikki’s app is 5.000 keer gedownload in 3 weken (zonder reclame). Hij staat nog steeds in de iTunes “What’s Hot”-lijst (categorie Boeken) en bereikte zelfs de 2e plaats in die categorie (plek 1 was van Apple’s iBooks app).

Over de toekomstplannen: binnenkort kunnen kinderen hun eigen Brikki-verhaaltjes op de app ontwerpen. Dit werkt met kant-en-klare elementen (dus anders dan de op de website): kinderen kunnen een lachende, huilende of slapende Brikki in een verhaaltje slepen, er een autootje, tafel of eendje bij zetten en een stukje tekst maken. Zo wordt het heel makkelijk zelf Brikki’s te maken.”

Wie is er betrokken bij Brikki?

“De hoofdredacteur van Brikki is Karsten de Lange (4 jaar oud). De maker is Ingmar de Lange. De iPhone/iPad app is gemaakt door Ronald Luitwieler.”