Gespot

Carnaval Maastricht 2012: Carnavalsapp van Maastricht

0

Carnaval 2012 vier je met de iPhone en Android app Carnaval Maastricht 2012. Sander van Loosbroek, eigenaar van Apparty, het bedrijf dat apps als deze ontwikkelt, vertelt over deze feestelijke app.

Wat is de Carnaval Maastricht 2012 app?

“Carnaval in Maastricht trekt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers uit heel Nederland en omstreken, de gemeente Maastricht wil graag iedereen zo goed mogelijk informeren over de verschillende activiteiten die georganiseerd worden, de locaties van EHBO, publieke toiletten en taxistandplaatsen, informatie over het openbaar vervoer en de regels voor het veilig vieren van carnaval met elkaar. Omdat de stadskrant niet iedereen, die dit weekend naar Maastricht afreist, bereikt, heeft de gemeente gekozen om dit jaar een app uit te brengen voor alle carnavalsbezoekers.”

Waarom dit initiatief?

“De gemeente heeft het gebruik van nieuwe communicatiemiddelen als doelstelling en zag in het gebruik van smartphone apps een prima middel om dit te realiseren. Zo worden alle carnavalsvierders goed geïnformeerd. Bovendien heeft de gemeente met deze app een krachtig crowd control middel in handen om in het geval van een calamiteit snel alle bezoekers te kunnen informeren. Dit gebeurt dan door een pushbericht te sturen naar alle gebruikers van de app.”

Hoe werkt de Carnaval Maastricht 2012 app?

“De app is beschikbaar voor iPhone en Android toestellen en kan direct gedownload worden via iTunes of de Android Market. Ook hangen er in de stad posters met een QR code die gescand kan worden en de bezoeker direct doorlinkt naar de app. Deze is gratis beschikbaar en biedt naast het overzicht van de activiteiten van de Tempeleers (de stadscarnavalsvereniging van Maastricht) ook een handige kaart met alle locaties en veel informatie over carnaval, de verschillende activiteiten en over de gemeente Maastricht zelf.”

Wat zijn de facts?

“De app is op het moment van schrijven ruim 700 keer gedownload, maar we merken een steeds sterkere stijging van het aantal downloads per uur naarmate carnaval dichterbij komt. We zien dat er een duidelijke behoefte is aan het altijd beschikbaar hebben van actuele informatie en in die behoefte proberen wij te voorzien. De app kan daarvoor op afstand worden bijgewerkt. Apparty wil met de app voor carnaval laten zien dat het mogelijk is om apps voor evenementen snel en betrouwbaar in te kunnen zetten, in dit geval voor een leukere en veilige carnaval met elkaar.”

Wie is er betrokken bij de Carnaval Maastricht app?

“De gemeente Maastricht is met diverse afdelingen (met name communicatie en handhaving) nauw betrokken geweest bij het project en heeft snel geschakeld om dit mogelijk te maken. Ook de Tempeleers zijn betrokken geweest bij het aanleveren van extra informatie voor de app.”