Gespot

Celluloid Remix: Nederlandse filmgeschiedenis in de remix

0

De online wedstrijd Celluloid Remix laat je de filmgeschiedenis ‘herschrijven’. Remix materiaal van stille films uit de collectie van het Filmmuseum tot iets totaal nieuws.

Wat doet de site?

Celluloid Remix is een online remix wedstrijd waarbij je van uniek Nederlands filmmateriaal iets totaal nieuws kunt maken. Remix de Nederlandse filmgeschiedenis en maak kans op een professioneel remixpakket ter waarde van € 1.000,-, een Flip MinoHD camera, een Gouden Kalf-pas voor het Nederlands Film Festival en een jaar lang gratis naar het Filmmuseum!”

Waarom deze site?

“Celluloid Remix draait om uniek filmmateriaal uit de eerste decennia van de filmgeschiedenis (1896-1933), de periode van de stille film. Een groot deel van de films uit deze periode is verloren gegaan door erosie, schimmels en inktvraat. Alles wat de tand des tijds wél doorstaan heeft, ligt opgeslagen in de depots van het Filmmuseum en is nu in het kader van Beelden voor de Toekomst gerestaureerd en gedigitaliseerd.

Het remixen van film is niet nieuw. Films uit het begin van de filmgeschiedenis waren regelmatig halffabricaten. Tijdens de vertoning werden de films vaak toegelicht door een explicateur en van muziek voorzien door een muzikant of orkestje. Ook kwam het voor dat de films door de vertoner verknipt werden en met ander (eigen) materiaal tot een nieuwe compilatie gemaakt werden.”

Hoe werkt de site?

“Download de fragmenten, die speciaal voor Celluloid Remix geselecteerd zijn uit het archief van het Filmmuseum, van celluloidremix.blip.tv. Maak dan je eigen filmpje door de gedownloade fragmenten te mixen, te editen, je eigen videomateriaal toe te voegen en er zelf muziek onder te zetten. Upload vervolgens je filmpje en geef het onder ‘Categorize’ de tag ‘celluloidremix’. Stuur een e-mail met de link naar je remix naar info@celluloidremix.nl. 
Inzendingen worden vervolgens gepubliceerd op celluloidremix.blip.tv.

Een jury van filmexperts zal uit alle inzendingen de prijswinnaars bepalen.  De uitslag van de inzendingen wordt bekend gemaakt tijdens het Nederlands Film Festival. Alle wedstrijdvoorwaarden en de FAQ staan op Celluloidremix.nl. Om aan de Celluloid Remix wedstrijd mee te mogen doen, moet je je materiaal onder een Creative Commons-licentie beschikbaar stellen. Hiermee wordt gewaarborgd dat de remixes weer beschikbaar komen voor hergebruik door derden.”

[blip.tv ?posts_id=2003297&dest=-1]

Wat zijn de facts?

“Celluloid Remix is op 15 april gelanceerd met een zinderend optreden van Celluloid Remix ambassadeur Eboman tijdens BeamLab. Het promofilmpje van Eboman vind je op de site. De komende tijd zullen nog meer videokunstenaars inspirerende remixen plaatsen.”

Wie maakt de site?

Het concept en ontwerp van de website is bedacht door Filmmuseum en Kennisland. Het logo is door Wouter Haasnoot ontworpen.

Celluloid Remix wordt binnen het project Beelden voor de Toekomst gerealiseerd door het Filmmuseum en Kennisland in samenwerking met het Nederlands Film Festival. In het project Beelden voor de Toekomst redden zes instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek.”

Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Judith van Erve over Celluloid Remix.nl.