Gespot

Certimark: Bekijk en vergelijk de garantie van al je aankopen

0

Iedereen die een aankoop doet heeft recht op garantie. Toch zien we vaak door de bomen het bos niet meer. Certimark schept orde in de chaos van garanties. Stephan Bosman, CEO van Certimark, vertelt.

Wat is het?

“Certimark beoordeelt de garantie van fabrikanten, importeurs en detaillisten. De kwaliteit van een garantie wordt onderverdeeld in vijf klassen en weergegeven door het Certimark Garantiekeurmerk. Het keurmerk biedt consumenten een helder inzicht in het geboden garantieniveau en vormt waardevolle informatie in het beslissingsproces rondom een productaankoop. Een goede garantie en serviceverlening kan de consument uiteindelijk overhalen om een keuze te maken voor product met 5 sterren garantie in plaats van product met slechts 2 sterren garantie.

In 2016 kunnen consumenten via de Certimark app ook al hun garanties in de app opslaan en beheren. Garantieverleners kunnen zich door Certimark laten certificeren. Tijdens een audit wordt naast het garantievoorwaardendocument, ook de in praktijk geleverde service geclassificeerd. Na het met goed gevolg afleggen van de certificering verkrijgt een garantieverlener het gouden garantiekeurmerk.”

Waarom dit initiatief?

“Garantievoorwaarden worden door veel consumenten niet of nauwelijks bekeken voordat ze overgaan tot aankoop van een product. Vergelijken van producten en sites op basis van prijs en productreview is inmiddels een gewoonte bij de consument. Certimark voegt daar nu transparante garantie-informatie aan toe. Een aantoonbaar goede garantieservice zorgt voor hogere conversies in de verkoop en versterkt het vertrouwen in een merk. Zo wordt de keuze voor een product nog gemakkelijker gemaakt.”

Hoe werkt het?

“Op de website van Certimark is in een oogopslag terug te vinden wat de kwaliteit van de garantie is op een product, worden de “kleine lettertjes” vertaald in begrijpelijke taal en kunnen garantievoorwaarden worden vergeleken. Er wordt antwoord gegeven op alle garantievragen én wordt er een objectief en betrouwbaar oordeel gegeven over de garantieservice van fabrikanten en importeurs. Daarnaast is er een garantie-app in ontwikkeling. Met deze app kunnen aankoop- en garantiebewijzen worden opgeslagen, garantievoorwaarden nagelezen en garantie geclaimd. De app waarschuwt ook als de garantietermijn op een via de app geregistreerd product gaat verlopen.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Inmiddels kun je van meer dan 2 miljoen producten de garantie-informatie vinden op de website. De app waarmee consumenten hun garanties op een plek kunnen registreren, volgt in het voorjaar van 2016. Het businessmodel van Certimark rust op meerdere peilers waaronder de certificering, een doorklikmodel naar online retailers en in-app advertising. Certimark is uniek in Nederland en zal de komende jaren verder in Europa uitgerold worden.”

Wie is er bij betrokken?

“Certimark is een idee van Rob Engler, nu CIO van het bedrijf. Het model achter de waardering van de garantie is samen met de de Universiteit van Tilburg ontwikkelt. Certimark heeft met succes de keurmerkentoets doorlopen en is door de Raad voor Accreditatie erkend als onafhankelijk en deskundig in het kwalificeren van garanties. Sinds enige tijd is Axivate Capital als investeerder aan boord. Stephan Bosman (ex Zoover/Weeronline) is sinds kort aangetreden als CEO. Vanuit Axivate is Bas Rasker (ex Zoover/Weeronline) als adviseur betrokken.”