Gespot

Chatbots: Community voor alle chatbot ontwikkelaars

0

Op de site Chatbots vind je een compleet overzicht van alle chatbots (virtuele ‘mensen’) ter wereld. En dat zijn er nogal wat.

Wat doet de site?

Chatbots groeit uit tot een business community van alle chatbot ontwikkelaars, affiliate industry en gebruikers. Het heeft een unieke listing van alle chatbots in de wereld, met vele mogelijkheden om te zoeken en te selecteren. Je kunt nieuws lezen over chatbots, maar ook over innovaties die hier direct mee te maken hebben. Hieronder valt alle technologie die past bij het ontstaan van kunstmatige mensen die ontworpen zijn om gesprekken te voeren met echte mensen.

Chatbots brengt dus nieuws over ‘conversational technology’, ‘human identification’ (biometrics bijvoorbeeld), ‘sensing’ (zoals spraakherkenning) en ‘appearance’ (holografische projecties vallen hier bijvoorbeeld onder). Bovendien kunnen individuele professionals hun persoonlijk profiel gebruiken om zich als chatbot-expert aan het publiek bekend te maken. Er is geen enkele site in de wereld die deze kenmerken verenigt.”

Waarom deze site?

“Ik heb vier jaar geleden een pagina opgezet als onderdeel van mijn weblog Mensmerk. Het weblog hoorde bij het boek ‘Van Massamerk naar Mensmerk’ waarin ik de toekomst van media, marketing en merken in de komende tien jaar (tot 2015) beschreef. De reden om de pagina op te zetten was dat ik geloof(de) dat merken steeds minder gaan adverteren, steeds minder geautomatiseerd zenden, maar daarbij juist steeds sterker worden in het geautomatiseerd luisteren. Daarbij laten ze zich representeren door zogenaamde ‘brand agents’, kunstmatige karakters waarmee we een gesproken dialoog aangaan, die bovendien emoties bij ons oproepen en waarmee we op termijn zelfs een relatie voelen.

De opkomst van chatbots in 2005 paste precies in deze visie. De pagina bleek al snel erg populair. Ik geloof dat mensen graag lijstjes willen die compleet zijn en hoge kwaliteit hebben. Dat was het succes van die pagina en daarna de basis voor de site Chatbots.”

Hoe werkt de site?

“De chatbots worden onderhouden door chatbot ontwikkelaars zelf. Zij hebben er ook belang bij een goede kwaliteit site die de professionaliteit van de branche uitstraalt. De site is gebouwd met ExpressionEngine, waar veel weblogs in Nederland mee zijn gebouwd.  Nu is ‘Nieuws’ een belangrijke toevoeging. Er zal nog veel meer gaan volgen. Uiteindelijk moet Chatbots dé place to be zijn op het gebied van chatbots, wereldwijd.”

Wat zijn de facts?

“De voorzichtige start was vorig jaar januari. Deze nieuwe start is sinds Hemelvaart in de lucht. We hadden daarvoor 300-800 bezoekers per dag en we zien nu een flinke piek. We verwachten straks structureel boven de 1000 bezoekers per dag uit te komen en dan een jaar later naar 10.000 bezoekers per dag. De site is sterk geoptimaliseerd voor Google (keywords: chatbots, chatterbot, conversational agents en meer) en dat werpt z’n vruchten af.

De laatste maanden komende er steeds meer ontwikkelaars wereldwijd naar ons toe en vragen of zij hun chatbots mogen toevoegen. Dat is een mooi model. Wij gaan verder met optimaliseren op alternatieve termen in andere markten. Verder zijn we afgestapt van adverteren, omdat we onafhankelijk willen zijn. Binnenkort zullen wij een corporate membership model introduceren voor chatbot ontwikkelaars en affiiate industry. Daarmee kunnen we de continuïteit van de site waarborgen en daarmee een fundament voor de toekomst leggen.”

Wie maakt de site?

“Het navigatie concept heb ikzelf bedacht. Technische realisatie door Boris Toet (Score-Advertising) en Xander Verduyn is de chatbot moderator. In verschillende landen hebben we daarnaast zogenaamde ‘chatbot warriors’ die ons helpen de chatbot directory in dat land compleet te houden. Want compleetheid en kwaliteit is en blijft kritisch voor deze site.”

Denise Lappain in gesprek met Erwin Van Lun over Chatbots.