Gespot

Chocstar: Je eigen unieke Fair Trade chocolade

0

Op Chocstar.nl kun je je eigen unieke chocoladereep samenstellen, gemaakt van Fair Trade chocolade. Annefrid Imenkamp, Chief Executive Chocolate Maker van Chocstar, vertelt hoe het werkt.

Wat is Chocstar?

“Op Chocstar.nl kunnen bezoekers in 3 simpele stappen hun eigen unieke (Fair Trade) chocoladereep samenstellen. Ze hebben hierbij keuze uit meer dan 65 ingrediënten, variërend van tal van noten (van wasabi noten tot macademia’s), exotische en bekende fruitsoorten en kruiden tot aan stroopwafel, snoep, drop en zowaar echt goud. De repen worden stuk voor stuk met de hand gemaakt (hartstikke handmade dus) en binnen 3 tot 5 werkdagen met de post thuis bezorgd.”

Waarom dit initiatief?

“Ik kwam met idee voor Chocstar na een bezoekje aan Amerika, waar ik kennis had gemaakt met de zogenaamde Firecracker; donkere chocolade met chilipeper, zout en zogenaamde popping candy. Terug in Nederland heb ik stad en land afgezocht naar deze inventieve chocoladecombinatie. Tevergeefs, en dus besloot ik zelf aan de slag te gaan. Eenmaal enthousiast aan het experimenteren werden de keukenkastjes opengetrokken en kwamen er nog meer niet alledaagse, maar superlekkere, chocolade samenstellingen voor de dag. Omdat ik wilde voorkomen binnen no time tonnetje rond te worden, kregen m’n vriendinnen en familie de vervelende taak de chocolade te testen. Die waren allemaal erg enthousiast en kwamen met ‘bestellingen’ voor chocolade met hun eigen favoriete ingrediënten. En toen dacht ik, dat is leuk, dat kan eigenlijk ook prima online!

 

In tegenstelling tot veel andere chocoladewebsites bepaalt de klant bij Chocstar zelf precies hoe hij of zij het eindproduct wil hebben, hoe ongebruikelijk of niet voor de hand liggend deze ook is. Chocstar gaat nog een stapje verder en is niet zomaar een co-creatie website, het is een totale beleving. Vanaf het moment dat je op de site komt en begint met het samenstellen van de chocolade, de ingrediënten selecteert (alle ingrediënten zijn voorzien van informatie over voedingswaarde en oorsprong) en de chocolade een naam geeft tot aan de ontvangst van je chocoladecreatie thuis, inclusief persoonlijke boodschap en een gebruiksaanwijzing. Met meer dan 60 ingrediënten en meer dan 4 miljard mogelijke chocoladecombinaties is de keuze enorm. Voor de beeldvorming; met meer dan 4 miljard mogelijke combinaties kunnen we meer dan helft van de hele wereldbevolking van een aparte reep chocolade voorzien.”

Hoe werkt Chocstar?

“Op www.chocstar.nl stel je in 3 simpele stappen je perfecte chocolade samen. Selecteer je basis chocolade (wit, donker of melk), voeg vervolgens tot 5 ingrediënten toe, geef je chocolade een naam of voeg een boodschap toe en binnen 3 tot 5 werkdagen ligt de chocolade bij jou op de deurmat. Om inspiratie op te doen of om zelf geen keuze te hoeven maken biedt Chocstar naast de chocolade configurator geselecteerde combinaties; van ‘Liefdesverdriet’ tot ‘Chocolade abonnement’ of je eigen ‘Chocoscoop’ (chocolade horoscoop).”

Wat zijn de facts?

“De eerste 2 weken zijn net achter de rug en in deze 2 weken zijn meer dan 60 orders geplaatst en heeft de site meer dan 2000 bezoeken gehad. Aangezien de marketing nog niet echt van start is gekomen, ik ben op het moment vooral erg druk met chocolade maken, zijn deze orders en bezoeken (op een vermelding op Dutch Cowgirls na) ontstaan door mond tot mond reclame en via social media. Vanaf nu zal er meer focus op de marketing komen te liggen om de naamsbekendheid te vergroten zodat we in het hoogseizoen (november en december) kunnen gaan knallen!

En wat betreft marketing heb ik ideeën zat! Met name op het gebied van social media; Chocstar is namelijk perfect te integreren in Facebook en ook via Twitter zie ik ongekende mogelijkheden. Op den duur wil ik daarnaast gaan kijken naar de mogelijkheden om de Chocstar chocolade ook te verkopen in de retail en horeca en wellicht een eigen winkel te openen. Uitbreiding naar het buitenland (Duitsland, UK) staat ook hoog op het lijstje.”

Wie is er betrokken bij Chocstar?

“Chocstar is een initiatief van mij alleen, ik heb vooralsnog geen mensen in dienst en doe alles zelf. Ik krijg echter wel van verschillende kanten hulp van vrienden en bekenden. Met name op communicatievlak werk ik veel samen met mijn zus die ook zelfstandig ondernemer is. Daarnaast wil ik binnenkort een tweede chocolademaker aannemen, zodat ik me meer kan focussen op mooie (marketing) campagnes, mijn eigenlijke vakgebied.”

Speciaal voor Frankwatchinglezers heeft Chocstar een introductieaanbieding. Bestel je zelf samengestelde, unieke Fair Trade chocolade met 10% korting. Gebruik daarvoor actiecode FRANK bij je bestelling.