Gespot

Convergate: Maakt zoeken door je browsergeschiedenis gemakkelijk

0

Convergate introduceert de toekomst van browsergeschiedenis. Met de ‘Full History Search’ plug-in voor Google Chrome wordt het op inhoud doorzoeken van pagina’s die in het verleden zijn bezocht mogelijk gemaakt. Martijn Verbove, mede-initiatiefnemer van de plug-in, vertelt.

Wat is het?

“Convergate Full History Search is een plug-in waarmee alle tekst op eerder bezochte webpagina’s doorzocht kan worden. Het onthoudt niet alleen op welke pagina’s je bent geweest, maar ook wat er op de pagina’s staat. De zoekfunctie helpt je bijvoorbeeld om een verloren pagina op het internet weer terug te vinden, enkel door middel van een paar woorden die je onthouden hebt.”

Waarom dit initiatief?

“Maandelijks bezoeken Nederlandse internetgebruikers meer dan 2.894 webpagina’s. Voor internetgebruikers kan het daarom al snel moeilijk zijn om eerder bezochte pagina’s terug te vinden. De geschiedenisfunctie van huidige webbrowsers onthouden op welke pagina’s je bent geweest, maar daarvoor moet je wel de paginatitel of URL onthouden. Het terugvinden van een eerder bezochte pagina kost daarom al snel veel tijd en leidt in veel gevallen tot frustratie. Wat internetgebruikers vaak wel onthouden is een deel van de inhoud die op de pagina valt te vinden. Op basis van dat inzicht hebben we de plug-in ontwikkeld.”

Hoe werkt het?

“Na het installeren van de plug-in via de Google Chrome Webstore, houdt Convergate automatisch alle woorden bij die op de door jou bezochte webpagina’s staan. Om de site of het artikel te vinden wat je zoekt, hoef je alleen maar de woorden in te typen die je ervan hebt onthouden. De data wordt vanwege de privacy van gebruikers lokaal opgeslagen en de grootte van dat bestand is tot nu toe gebonden aan de opslagruimte die extenties maximaal van Chrome mogen innemen: 5 MB.”

https://www.youtube.com/watch?v=La-ZCq0o9xU&feature=youtu.be

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Op dit moment hebben we een groeiende gebruikersgroep. Om de lancering kracht bij te zetten en funding op te halen om de plug-in verder uit te breiden, lanceren we een campagne op Kickstarter. Met een investering vanaf 1 euro kunnen ‘backers’ op Kickstarter de eerste en uitgebreide versie van Convergate verkrijgen met onder andere ondersteuning van andere webbrowsers. Later zal onder andere meer grotere lokale opslag en samenwerkingsfuncties worden toegevoegd.”

Wie is er bij betrokken?

“Convergate is een initiatief van internetondernemers Martijn Verbove, Willem-Jan Veen en mij, Martijn Baten. Met een divers team van vakspecialisten en ontwikkelaars werken we aan oplossingen om internetgebruikers meer controle te geven over hun eigen data en deze te gebruiken. Convergate is opgericht in 2014 en is gevestigd in Rotterdam.”

Bron:   Convergate  -  Download