Gespot

Discovered: Handgemaakte producten uit opkomende markten

0

Discovered is een online marktplaats waar ambachtslieden uit opkomende markten zelf online winkels openen en hun producten direct verkopen aan consumenten wereldwijd. Daarnaast is het een community die ambachtslieden en consumenten met elkaar verbindt. Gijsbert van der Sleen, oprichter van Discovered, vertelt.

Wat is het?

“Op Discovered vind, verzamel en koop je handgemaakte producten van ambachtslieden uit opkomende markten. Achter elk product zit een verhaal. Door direct te kopen, zonder tussenpersonen, krijg je een uniek product en maak je direct verschil voor de aanbieder. We nemen je mee op wereldreis vanaf je eigen bank.”

Waarom dit initiatief?

“Ik klopte eind 2012 aan bij Enviu, een initiatief dat bedrijven start die sociale impact en milieu-impact creëren. Ik geloof er sterk in dat mensen zich willen ontwikkelen door zaken te doen. Soms hebben ze alleen niet de middelen ter beschikking om dit te doen. Ik zag een mogelijkheid om een online marktplaats op te richten dat dit mogelijk maakt. Maar het ontwikkelen van een online marktplaats is niet genoeg, je moet in staat zijn mensen die niet vanzelfsprekend toegang hebben tot internet of een (internationale) afzetmarkt persoonlijk te ondersteunen. Door zonder tussenpersonen te werken creëren we meer inkomen en werk voor de verkopers. Dat is wat wij ‘fairer-trade’ noemen.”

Hoe werkt het?

“Ambachtslieden maken op de marktplaats binnen vijf minuten hun eigen winkel aan. Daar kunnen ze juwelen, accessoires, ‘home decor’ en cadeauartikelen verkopen. Bij een verkoop ontvangt de verkoper een email en sms en verstuurt hij het product zelf per post. We vragen 15% bovenop de prijs van de verkoper.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“We hebben Discovered vorig jaar ontwikkeld van idee tot bedrijf. Op dit moment zijn er meer dan 1400 producten uit zes landen op de marktplaats: India, Indonesia, Kenia, Marokko, Zuid-Afrika en Mexico. Om een echte wereldmarktplaats te worden willen we ambachtslieden uit alle opkomende markten vertegenwoordigen. De eerste stap is om lokale teams in twaalf landen te hebben en 10.000 producten online te brengen.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik, een online ondernemer met ervaring in e-commerce en advies, ben Discovered gestart samen met het bedrijf Enviu. Dat bedrijf start impact-gedreven bedrijven. Bedrijven die een positieve impact hebben op hun omgeving en de samenleving: ze doen dit samen met een community van 10.000 mensen uit 30 verschillende landen.

Tijdens de pilots hebben we met een groot aantal partijen gewerkt. Voor webdevelopment waren dat ISM eCompany en Guilty People. Shop2Market nam de online marketing voor haar rekening, Oxyme de social media. De branding is verzorgd door &Associates en de activatie door Butterfly Works.”