Gespot

CatchTiger: Bied op populaire domeinnamen zodra ze vrij komen

0

Veel bedrijven hebben er weleens mee te maken gehad: je begint een bedrijf of project binnen een bedrijf en zoekt een geschikte domeinnaam. Ze zijn vaak al bezet, maar worden opgekocht door handelaren. CatchTiger.com wil dit tegengaan. Erik Lambrechts, betrokken bij CatchTiger, vertelt.

Wat is het?

“CatchTiger.com geeft iedereen een gelijke kans op een mooie domeinnaam, door vrijkomende domeinnamen via een open en transparante veiling aan te bieden. Je plaatst een bod op een domeinnaam naar keuze. Als de hoogste bieder bekend is, gaat CatchTiger de domeinnaam proberen te registreren zodra deze vrij komt. Dit gebeurt op basis van ‘no cure no pay’. Lukt het niet om de domeinnaam te registreren, dan betaal je niks. Lukt het wel, dan is de hoogste bieder de nieuwe eigenaar.”

Waarom dit initiatief?

“In West-Europa en zeker in Nederland, is de markt van domeinnamen goed ontwikkeld. De domeinnaamdichtheid van .nl-domeinnamen is 92,4% op elke drie Nederlandse inwoners. Dit betekent dat veel interessante domeinnamen al bezet zijn. Naast dat er jaarlijks ongeveer 1 miljoen nieuwe domeinnamen worden geregistreerd, worden er ook meer dan 700.000 per jaar opgezegd. Veel van deze domeinnamen komen direct in het bezit van handelaren, die er grof geld voor vragen.”

Hoe werkt het?

“We hebben de afgelopen jaren een grote database van domeinnamen opgebouwd. Deze domeinnamen checken wij meerdere keren per dag, om te zien of ze vrij komen. Zodra deze vrij komen, zetten wij ze op onze website en kun je gaan bieden. Omdat er iedere dag domeinnamen worden opgezegd, kun je bij CatchTiger ook iedere dag terecht voor de beste domeinnamen.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Op dit moment staan er meer dan 12.000 domeinnamen in onze veiling, die binnen 30 dagen vrij komen. Voorbeelden van interessante domeinnamen die binnenkort vrij komen zijn: alcohol.nl, motorrijbewijs.nl, verboden.nl, disclaimer.nl en taq.nl.”

Wie is er bij betrokken?

“CatchTiger.com is bedacht en ontwikkeld door Klik & Steen online marketing in Breda. De techniek en de informatie over de domeinnamen is mogelijk gemaakt door Domeinwinkel webhosting en domeinnamen. De website is opgemaakt door Klik & Steen en ontwikkeld door Vuursteen.”