Gespot

Doodle3D: Breng jouw tekening tot leven met een 3D-printer

0

Afgelopen week lanceerde de kersverse startup Doodle3D haar kickstarter-campagne ter ontwikkeling van de Doodle3D software & de Doodle3D Wifi Box. Rick Companje, oprichter van Doodle3D, vertelt.

Wat is het?

"Doodle3D is een simpel tekenprogrammaatje waarmee iedereen kan 3D-printen. Doodle3D biedt mensen een bijzondere eerste ontmoeting met deze nieuwe techniek, waarbij ze niet alleen de werking van de 3D-printer ontdekken maar ook echt zélf iets kunnen creëren. Zonder dat je verstand hoeft te hebben van ingewikkelde 3D-programma’s laat je een eenvoudige krabbel direct tot leven komen. Met de Doodle3D WiFi Box, een wireless access point (minder dan 5cm groot), kun je vervolgens vanaf je laptop, computer, tablet of telefoon draadloos je Doodle3D-tekeningen naar de printer sturen."

Waarom dit initiatief?

"Je ziet ze tegenwoordig meer en meer: 3D-printers. Architecten, techneuten, ontwerpers en uitvinders maken met behulp van deze techniek de mooiste en meest complexe ontwerpen tastbaar in een mum van tijd. Maar ook steeds meer mensen nemen thuis een 3D-printer of bezoeken zogenaamde ‘FabLabs’ waar deze printers publiekelijk beschikbaar zijn. Er zijn websites met daarop talloze 3D-objecten die je gratis kunt downloaden en zo heb je binnen een mum van tijd een vaas, sierraad of iPhone case. Maar het is natuurlijk nog veel leuker om je eigen tekening te kunnen printen op een 3D-printer. Toch vereist het ontwerpen en printen van je eigen ontwerpen nog veel specifieke kennis. Hierdoor is 3D-printen vooralsnog alleen weggelegd voor mensen die om kunnen gaan met complexe tekenprogramma’s. Ik liep ook tegen dat probleem aan.

Als oud-student Mediatechnologie, mede-oprichter van het bedrijf Globe4D en van FabLab Amersfoort ben ik op zijn minst ‘technologisch onderlegd’ te noemen. In het ‘Fabrication Laboratory’ kan ik mijn hart ophalen als het gaat om frezen, lasersnijden en ander digitaal aangedreven gereedschap. Mijn resultaten met de 3D-printer werden echter beperkt door mijn geringe ervaring met de complexe ontwerpsoftware. Daarom ontwikkelde ik Doodle3D, een erg simpel tekenprogrammaatje waarmee iedereen zijn eigen tekeningen tot leven kan laten komen met een 3D-printer zonder kennis van ingewikkelde 3D-programma’s."

Hoe werkt het?

"Het werkt als volgt: je maakt een tekening op een tablet, smartphone of computer, sluit het bijbehorende Doodle3D WiFi-kastje aan en met één druk op de knop wordt de tekening naar de 3D-printer verstuurd. De printer bouwt, laagje voor laagje, jouw Doodle op uit plastic wat meteen hard wordt. Het mooie is dat jouw Doodle helemaal uniek is! En er kan nog meer met Doodle3D. Door een simpele beginvorm – zoals een cirkel – te verhogen, te draaien en te buigen wordt je Doodle omgevormd tot een kunstzinnig gestroomlijnd ruimtelijk object. Zo wordt jouw persoonlijke tekening binnen no-time realiteit."

https://www.vimeo.com/56325867

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De bèta-versie is sinds kort in gebruik op workshops van basisscholen in de regio Utrecht, o.a. door KunstCentraal. Ook is deze versie toegepast binnen het '3D print cafe' concept. De bèta-versie van Doodle3D is sinds januari ruim 1000x gedownload en gebruikt in een pilot in 3DEA's 3D print pop up store in New York. We zoeken naar funding op kickstarter sinds 17 april 2013."

Wie is er bij betrokken?

"Ik, Rick Companje, ben founder en developer van Doodle3D. Nico van Dijk is ook founder en daarnaast verantwoordelijk voor het business development. Verder zijn nog betrokken: Tiny Nuiten (business development), Jeroen Gommers (designer/animator), Wouter Reckman (developer), Marijn Schilling (designer/social media) en Hilde Peters (designer/animator)."