Gespot

DOTS Digital Art Magazine: Verrast en inspireert met een krachtige dosis creativiteit

0

DOTS Digital Art Magazine brengt hedendaagse kunst op een vernieuwende, interactieve wijze onder de aandacht. Een internationale gids door de wereld van hedendaagse kunst en creativiteit. Shevia Limmen, initiatiefneemster en hoofdredacteur van het magazine, vertelt.

Wat is het?

“DOTS is een Engelstalige iPad app en verschijnt vier keer per jaar wereldwijd. DOTS laat onder een overkoepelend thema de meest innovatieve en inspirerende projecten op een optimale manier zien. Naast verdieping in artikelen en interviews rond actuele thema’s houdt DOTS je op de hoogte van de laatste trends, must-sees en talenten in vaste rubrieken als Dotspot en World of Art.

DOTS wordt speciaal ontworpen voor de iPad en brengt door zijn opzet en interactiviteit het begrip magazine naar een nieuw level. Via de iPad zorgt DOTS voor een interessante interactieve omgeving die aansluit bij het hedendaagse werk, zo biedt DOTS gemak en een complete ervaring.”

Waarom dit initiatief?

“DOTS is ontstaan uit het gevoel dat er ontzettend veel prachtige hedendaagse kunstenaars en kunstprojecten verstopt blijven voor het grote publiek. De informatie is er wel, maar versplinterd over het web en vaak onvolledig en oppervlakkig. DOTS vat op een unieke manier de meest recente en innovatieve projecten samen en biedt daarmee verdieping en inspiratie vanuit één plek. Het laten zien wat er momenteel gebeurt op het gebied van hedendaagse kunst en hiermee inspireren is dan ook een grote reden voor het lanceren van DOTS geweest.

De keuze voor een app is gemaakt, omdat de digitale mogelijkheden van de iPad de content op een optimale manier kunnen presenteren. Hierin gaat DOTS zelfs nog een stapje verder dan reeds bestaande iPad magazines als bijvoorbeeld <a title=”Wired magazine” href=”https://www.wired.com/magazine/” target=”_blank”>Wired</a>. Zonder een papieren traditie en specifiek ontworpen voor de tablet is DOTS een compleet nieuw product, dat het begrip magazine volledig ter discussie stelt. Het laat zien wat we in de toekomst kunnen gaan verwachten.

Naast het feit dat DOTS voorloopt in haar combinatie van inhoud en vorm, presenteert het ook altijd de nieuwste trends en geven we een duidelijk beeld van hedendaagse makers en hun projecten. Omdat DOTS uit eigen initiatief en onafhankelijk gemaakt wordt, wordt heel kritisch naar de inhoud gekeken en wordt de content zelf geschreven.”

Hoe werkt het?

“DOTS is via de Apple app store te downloaden op de iPad. De gebruiker downloadt eerst gratis de kiosk van DOTS waarbinnen de verschillende edities apart te verkrijgen zijn. Een abonnement sluit je af voor vier edities. De eerste editie is en blijft gratis. Elke nieuwe editie kost € 2,69, het abonnement € 6,99. Zodra men een editie heeft gedownload, is deze altijd te bekijken op de iPad, zowel online als grotendeels offline.

Binnen de app leidt het design de lezer op een interactieve manier langs tekst, video’s en afbeeldingen.

Daarnaast kan de gebruiker tussen de edities door op de hoogte worden blijven gehouden van ontwikkelingen van de app, nieuwe projecten van DOTS en de agenda World of Art op de website. DOTS doet hier ook regelmatig uitgebreid verslag van creatieve/kunstzinnige evenementen.”

https://vimeo.com/52285467

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De app met daarin de eerste twee edities van DOTS is voor het uitkomen van #3 meer dan 2500 keer gedownload. #3 is net uitgekomen. Het doel is om met DOTS #4 5000 downloads te behalen en de betaalde advertentieruimte breder weg te zetten. Het verdienmodel van DOTS is een combinatie van de verkoop van de losse issues en de abonnementen en de verkoop van advertentieruimte.

Gaandeweg hebben we gemerkt dat DOTS een heel nieuw product is en er ook een hele nieuwe aanpak nodig is om de aandacht op het magazine te vestigen. Zo mist een app de zichtbaarheid die een papieren magazine in de boekhandel heeft. De lezer moet veel meer gewezen worden op wat DOTS precies is en moet overtuigd worden dat het de moeite waard is om te bekijken. De zichtbaarheid en een hele duidelijke communicatie rondom DOTS zijn dus erg belangrijk.”

Wie is er bij betrokken?

“DOTS wordt gemaakt door Studio Locomoco, bestaande uit Shevia Limmen en Nanda de Block. Voor de realisatie van de app wordt samen gewerkt met verschillende creatieve en technische partijen. BrrBrr is verantwoordelijk voor het design en App developer LayerGloss zet DOTS technisch in elkaar. Ook werken we onder andere samen voor het redigeren en het vertalen van tekst.

Daarnaast streven we er met DOTS naar om in de toekomst steeds meer internationaal samen te gaan werken voor de content. Bijvoorbeeld met schrijvers, maar ook kunstenaars voor het maken van de motion cover.”

Update 10 oktober 2013

“DOTS Digital Art Magazine naast als IOS/ iPad only app nu ook beschikbaar als HTML5 app. Dit zorgt ervoor dat het magazine via alle platformen en op elk apparaat beschikbaar is. Daarnaast bestaat DOTS nu uit één app die wekelijks (elke donderdag) een nieuw artikel publiceert, in plaats van elk kwartaal een losse editie uit te brengen. De oude artikelen blijven te vinden in het archief. Dit biedt een betere navigatie, meer gemak en maakt het magazine compacter. DOTS blijft een magazine, maar sluit haar vorm meer aan op de gebruiken van digitale, mobiele apparatuur en de wens van de gebruiker.

We nodigen iedereen die geïnteresseerd in creativiteit, innovatie en de kunst van nu, uit om lid te worden van DOTS via de website dotsmagazine.com. Het lidmaatschap van 20 euro per jaar geeft je volledig toegang tot het app-magazine met wekelijks nieuwe content om te lezen, te zien en te ervaren, en ook tot het archief en win-acties. Daarnaast is er een lidmaatschap van 45 euro en een gratis kijkje in de wereld van DOTS beschikbaar.

De vernieuwde website is het portaal naar het magazine, waarop informatie over de nieuwste artikelen en het thema te vinden is, maar waar je ook meer kan lezen over wie er aan DOTS werken en welke festivals eraan komen. DOTS biedt met de nieuwe vorm een completer platform voor gecureerde, kwalitatieve en verdiepende verhalen over de meest vooruitstrevende kunstprojecten ter wereld.”