Gespot

Dutchplaces.com: Vind alle hotspots in Nederlandse steden – aanbevolen door locals

0

Dutchplaces.com is de plek waar je de leukste hotspots in Nederlandse steden vindt. De content wordt geleverd door locals en zo ontstaat er een community die de coolste plekken online plaatst. Thijs Jacobs en Adriaan Bouman, initiatiefnemers van Dutchplaces.com, vertellen.

Wat is het?

“Dutchplaces.com is een platform waar locals de leukste plekken in hun stad presenteren. Beschouw de website als een goede vriend of vriendin, die jou vertelt waar je moet zijn. De hipste bars, de leukste zaakjes om te lunchen, de meest interessante musea en de coolste winkeltjes. You name it. De content wordt aangedragen door een team van locals en continu ververst en up-to-date gehouden. Een platform voor zowel locals, toeristen als ondernemers. Een site die interactief, trendy en overzichtelijk is. Een website voor iedereen die een stad wil zien door de ogen van een ‘local’.”

Waarom dit initiatief?

“Je bent vast weleens in een voor jou onbekende stad geweest, waar je dan geen leuke kroeg kunt vinden. Vaak vind je de meest trendy zaken net buiten de gebaande paden, zoals in Amsterdam, waar de Kalverstraat, het Leidseplein en het Damrak het domein van toeristen is, en niet van locals. Sterker nog: locals vermijden deze plekken. Voor de echt leuke zaakjes moet je het verderop zoeken.

De VVV helpt de toerist op dit gebied vaak niet verder. De grotere musea geven ze veel aandacht, maar een boetiekje met vintage kleding niet. Dat gat wordt door Dutchplaces.com opgevuld. Content is belangrijk anno 2015, en daarom gaan we ons binnenkort, naast het uitbreiden van de activities, ook meer richten op interviews met locals en zullen we samenwerkingen aangaan met relevante partijen. Het concept zal nog veel breder uitgerold worden, dat is beloofd.”

Hoe werkt het?

“Iedereen kan zich aanmelden als local of een activity aandragen. De inhoud wordt echter wel bewaakt. Een retailwinkel zoals de Xenos, de Hema of een grote hotelketen zul je niet gauw aantreffen in het aanbod. ‘Off the map’ en unieke plekken daarentegen wel. Op die manier heeft de website een aanbod dat sterk verschilt van andere (vaak geautomatiseerde, onpersoonlijke en onvolledige) websites met activiteiten, zoals Tripadvisor. Nog een vergelijking: als je naar Booking.com kijkt, dan is dit platform enkel gericht op de boeking en levert de website an sich betrekkelijk weinig informatie over de stad die je bezoekt.

Dutchplaces.com is gericht op unieke informatie over zaken die een stad echt de moeite waard maken om te bezoeken. En je kunt toevallig nog een hotel boeken ook. Dit allemaal op basis van je interesses, want op de kaart kun je zien waar zich de activiteiten zijn die jou aanspreken. Een hotel in de buurt is dan wel heel fijn, bijvoorbeeld. De website is zo ingedeeld dat je bij een stad kunt zoeken in verschillende subrubrieken, zoals fashion, musea en coffee. De kaart wijst je direct de weg. Maar je kunt ook gewoon een buurt verkennen. De ultieme, interactieve en digitale reisgids! We zorgen ervoor dat je bewust wél voor verrassingen komt te staan!”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Dutchplaces.com is nieuw. In eerste instantie hebben wij de stad Utrecht flink aangepakt, omdat hier onze ‘roots’ liggen. Dit kun je zien aan het aantal activiteiten op de website. Nu al ruim over de honderd hotspots, en dat terwijl we selectief zijn. Dagelijks ontvangen we al vele aanmeldingen; niet alleen van locals, maar ook vanuit horeca, gemeenten, bloggers en retail.

Daaruit kunnen we opmaken dat zowel ondernemers, de toeristen als de locals onze website wel zien zitten. Dat de website nieuw is, is niet onbelangrijk: technologisch en optisch zijn we helemaal 2015, SEO-proof en dynamisch. Daarnaast houden we ook intensief contact met de doelgroep via social media. En we staan niet stil: internationalisering is ook al in gang gezet!”

Wie is er bij betrokken?

“Dutchplaces.com is een samenwerking van ons: Adriaan Bouman en Thijs Jacobs. Adriaan houdt de technologische ontwikkeling van de website in het oog en is de bedenker van het concept. Thijs beheert de content en doet de marketing. We kennen elkaar al vanaf de kleuterschool, dus met die samenwerking zit het wel snor. Daarbij is de hulp van locals onmisbaar. Zo zijn er ‘as we speak’ aanpassingen gedaan in de functionaliteit, omdat bezoekers suggesties aandragen. Dat is het voordeel van een klein en betrokken team: we zijn benaderbaar! Zowel via ons eigen kanaal als via social media.”