Gespot

EerlijkWinkelen-app: Winkels in de buurt met fairtrade, biologische en tweedehands producten

0

Steeds meer mensen willen door duurzamer te winkelen een bijdrage leveren aan een betere wereld. Maar ze weten niet hoe en waar ze de juiste producten kunnen vinden. Daarom: de EerlijkWinkelen-app! Karen Kammeraat, voorzitter Stichting EerlijkWinkelen, vertelt. 

Wat is het?

“De app bevat momenteel plattegronden van 40 steden met daarop in totaal zo’n 1200 winkels die fairtrade, biologische of tweedehands producten verkopen. Op basis van je GPS-positie zie je meteen welke winkels dichtbij zijn. Op de kaart of in een lijst. Maar je kunt natuurlijk ook in een andere stad kijken. Iedere winkel heeft een duidelijke omschrijving, waarin staat welke producten er eerlijk zijn in die winkel. Ieder jaar komen er ongeveer tien steden bij. Als je een winkel mist kun je eenvoudig een tip invullen.”

Waarom dit initiatief?

“Stichting EerlijkWinkelen heeft als doel consumenten de weg te wijzen naar eerlijke winkels. We doen dat door het uitbrengen van routekaartjes (z-cards) met een plattegrond, omschrijvingen en foto’s van de winkels. Dit ondersteunen we met een website waarop we de winkels up-to-date houden en waar ook meer winkels op kunnen dan op de kaart.

De aanleiding voor de app was dat steeds meer gebruikers en makers van de kaartjes vroegen naar een app. Je telefoon heb je altijd bij je, en de app dus ook. In de app staat een overzicht van alle steden en de winkels zijn up-to-date. Vergelijkbare apps zijn Talking Dress, maar deze richt zich alleen op kleding en AllesDuurzaam, maar wij zijn wat strenger en richten ons op een bredere doelgroep. In eerste instantie zijn we benaderd door een aantal bestaande route-apps waar we gratis aan mee mochten doen, maar achteraf bleek dat toch niet zo gratis of paste het toch niet bij onze doelstellingen. Uiteindelijk hebben we dus besloten een eigen app te (laten) ontwikkelen.”

Hoe werkt het?

“Per stad kun je ontdekken welke eerlijke winkels er zijn, zowel op een plattegrond of in een lijst. Je kunt de selectie kleiner maken door te filteren op een bepaalde sector (zoals wonen, kleding en cadeaus) of door te zoeken op een bepaald woord. De app biedt de mogelijkheid om je net ontdekte winkels te delen via social media (Twitter en Facebook). En je kunt vanuit de app ook direct de winkels bellen, mailen en hun website bezoeken. Tenslotte kun je via de ‘Tip’-pagina in de app een tip sturen als je een bepaalde winkel mist.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“We hadden in drie weken tijd 1500 downloads, waarvan 1000 via de Apple store en 500 via Google Play Store. Een belangrijk leerpunt was dat een app ontwikkelen langer duurt dan de planning, ook omdat wij kozen voor ‘zo goed mogelijk’ en niet voor ‘zo snel mogelijk’. Plaatsing  is gratis voor de winkels, want we willen de consumenten (onze belangrijkste doelgroep), een zo volledig mogelijk overzicht geven. Winkels betalen voor extra diensten en producten, zoals een raamsticker of aandacht in de nieuwsbrief en op social media.”

Wie is er bij betrokken?

“De app is ontwikkeld door Apptimize. Naast financiering uit onze eigen reserves is de app gesubsidieerd door Switch en Fonds1818. Het laatste deel van de financiering hebben we door crowdfunding via de 1%Club binnengehaald. Jasper Cramwinckel heeft ons geadviseerd over de app. De huisstijl is ontwikkeld door Marjolein Rams en de vormgeving wordt uitgevoerd door Lieneke Uittenboogaard.”