Gespot

Facebook Monitor: Top 100 Nederlandse Facebookpagina’s

0

De Facebook Monitor is de eerste onafhankelijke en objectieve lijst van de 100 grootste Nederlandstalige fanpagina’s op Facebook. Marcel van der Heijden, managing partner bij Facebook marketing bureau A friend of mine, vertelt over het idee achter de monitor.

Wat is Facebook Monitor?

“De Facebook Monitor geeft in één oogopslag inzicht in de populairste merken, bedrijven en artiesten op Facebook. Per pagina ziet de bezoeker bovendien direct het aantal postings, de reacties en ‘likes’ en de engagement ratio. Bezoekers kunnen zelf eenvoudig per sector of metric bekijken welke merken in populariteit of activiteit stijgen of dalen. Informatie die van onschatbare waarde is voor adverteerders en bedrijven, zeker in tijden van veranderend mediagebruik en verschuivende consumentenvoorkeuren. Daarnaast geeft de Facebook Monitor heel duidelijk inzicht in het succes van merken en hun concurrenten op Facebook en als platform.”

Waarom dit initiatief?

“Facebook heeft het afgelopen jaar in Nederland razendsnel aan populariteit gewonnen, zowel bij consumenten als adverteerders. Op internationaal niveau geven verschillende websites al inzicht in de populariteit van merken, bedrijven en artiesten op Facebook. Een mooi voorbeeld daarvan is de site Socialbakers.com. Hun top 50 bevat echter veel foutieve Facebookpagina’s en er is bovendien geen Nederlandse redactie. In Nederland bestond zo’n vergelijkbare monitor tot nu toe nog niet en waren bedrijven vooral afhankelijk van de maandelijkse top 25 overzichten van weblog Facebookpro.nl. Facebook Monitor voorziet de Nederlandse markt nu eindelijk ook van een dagelijks overzicht van de 100 grootste Facebookpagina’s.”

Hoe werkt Facebook Monitor?

“Op dagelijkse basis haalt een speciaal ontwikkelde crawler de data op van meer dan 500 Facebookpagina’s. Op basis van deze data wordt de top 100 dagelijkse samengesteld. De site zelf werkt heel eenvoudig. Je kunt zoeken op merknaam, terugbladeren in de tijd en sorteren op bijvoorbeeld industrie. Handig als je wilt kijken hoe jouw pagina presteert ten opzichte van je concurrenten. Daarnaast kun je alle metrics zoals de groei, het aantal postings, reacties en de engagement ratio ook sorteren op grootte. Beheerders van Facebookpagina’s die nog niet in het lijstje staan, maar daar wel thuishoren, kunnen zich met 1 klik voor de lijst aanmelden. Begin 2012 breiden we de lijst uit en geven we ook meer inzicht in de statistieken van individuele Facebookpagina’s. Ook zullen er een aantal extra functionaliteiten worden toegevoegd.”

 

Wat zijn de facts?

“Er zit geen commercieel business- of freemium model achter de site zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij Socialbakers.com. Wij delen via FacebookMonitor.nl onze kennis met de rest van Nederland. Als de site een groot succes wordt, dan is de mogelijkheid natuurlijk wel aanwezig dat we hem gaan doorontwikkelen tot een echte Facebook analytics tool. Maar op dit moment zijn daar nog geen concrete plannen voor.”

Wie is er betrokken bij Facebook Monitor?

“De Facebook Monitor is een initiatief van Facebook marketingbureau A friend of mine in samenwerking met fullservice internetbureau Yes2web. Het originele concept voor de monitor is afkomstig van A friend of mine. Dit idee hebben we vervolgens verder uitgewerkt met Yes2web, die de techniek achter de monitor verzorgt en de front- en backend van de site heeft gebouwd. We zien dit echt als een gezamenlijk project, dat we in de toekomst samen verder gaan uitbouwen.”