Gespot

Familienet: Een veilige pagina opstellen voor mantelzorgers

0

Familienet is nu op de markt met een particuliere versie. Het is een soort ‘Facebook’, maar dan toegespitst op mantelzorgers die met elkaar (en met zorgprofessionals) willen communiceren. Maarten Bloemink, initiatiefnemer van Familienet, vertelt.

Wat is het?

“Het is een beveiligde pagina op internet voor bijvoorbeeld je moeder, vader of kind en iedereen die voor hen zorgt. Betrokken mantelzorgers kunnen er taken verdelen, overleggen, een agenda bijhouden en belangrijke of leuke informatie delen. Familienet bestaat al sinds 2006 en wordt gebruikt in meer dan 500 zorginstellingen in Nederland en België. Vanaf nu kunnen mantelzorgers rechtstreeks een pagina openen, en is het dus voor iedereen beschikbaar.”

Waarom dit initiatief?

“Familienet is ontstaan in de praktijk. Ik heb Familienet samen met mijn broer Hein bedacht toen mijn dementerende moeder Frieda in een verpleeghuis woonde. Wij vonden de communicatie per telefoon onhandig en verwarrend, vooral voor grotere families. Een proef met Familienet op de afdeling van hun moeder sloeg destijds aan, en dat motiveerde ons om het concept uit te bouwen en te verbeteren.”

Hoe werkt het?

“Op Familienet maak je op een simpele manier een veilige pagina aan voor je moeder, vader of kind en iedereen die voor die persoon zorgt. Hier kun je berichten, foto’s en documenten met elkaar delen. Afspraken en taken plaats je in de agenda. Zo is iedereen op de hoogte en verbetert de samenwerking.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Familienet heeft binnen zorginstellingen meer dan 100.000 gebruikers. Er zijn al meer dan 1,5 miljoen foto’s en 1 miljoen berichten gedeeld. Aan de agenda’s worden iedere dag 5000 afspraken toegevoegd. Bij ruim 500 zorginstellingen in Nederland en België wordt Familienet al gebruikt. Een pagina op Familienet kost €4,95 per maand.”

Wie is er bij betrokken?

“Mijn broer Hein en ik hebben Familienet opgezet. Zoon Maarten jr. en dochter Stephanie werken nu ook bij Familienet, het is inmiddels dus een echt familiebedrijf.”