Gespot

Favolane: Verzamel je social favourites in een handige timeline

0

Het gebeurt jou vast wel eens dat je een foto of video die je zojuist op Facebook of Instagram hebt geliket niet meer terug kunt vinden. Dat is nu verleden tijd met de iPhone app Favolane. Oprichter Sander de Gans vertelt.

Wat is het?

“Favolane toont alle foto’s en video’s die je geliket hebt op Facebook, Instagram, YouTube en Vimeo op één overzichtelijke timeline. Je kunt labels toevoegen om je social favourites later gemakkelijk terug te vinden of om collecties te maken. Bijvoorbeeld met de mooiste foto’s van New York (omdat je daar binnenkort naartoe gaat) of van tattoos die je wil gebruiken ter inspiratie voor jouw eigen volgende tatoeage. Het is ook mogelijk om andere gebruikers te volgen en te zien wat zij liken om zo nieuwe interessante foto’s en video’s te ontdekken.”

Waarom dit initiatief?

“Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een Facebook-account en veel mensen gebruiken ook Instagram, YouTube of zelfs Vimeo. Op al die verschillende sociale netwerken liken we per dag ontzettend veel content. Alleen heeft die like voor ons als liker weinig waarde meer nadat we hem weggegeven hebben. We kunnen immers maar lastig terugvinden wat we nu precies geliket hebben, want dat is al snel verzand in de eindeloze stream met status updates.

Met Favolane willen we de ‘like-button’ (die in vele soorten en maten bestaat) meer betekenis geven. Waarom niet de like-button als social bookmarking tool inzetten? Als je nu een foto of video liket, kun je het met Favolane weer terug vinden of er een collectie mee maken om het later te gebruiken voor inspiratie of iets dergelijks.

Overigens hebben we bewust gekozen om te focussen op visuele content die je geliket hebt; foto’s en video’s. Dat is namelijk content die je graag nog eens terug ziet of waar je zelf iets mee zou kunnen doen. Zo gebruik ik zelf vaak het label ‘places to see’ om een collectie foto’s op te bouwen van plekken waar ik graag nog een keer naartoe zou willen gaan. Daar zitten heel veel foto’s bij van New York, maar ook van IJsland of Parijs. Daarnaast vind ik fotografie met bijzondere architectuur interessant, dus ik gebruik ook vaak het label ‘architecture’ en scroll zo nu en dan eens door mijn steeds langer wordende lijst met architectuur fotografie. En zo heb ik er nog veel meer zoals ‘nature’, ‘empire state building’ en ‘rotterdam’ bijvoorbeeld.”

Hoe werkt het?

“Het belangrijkste onderdeel van de app is jouw eigen timeline. Hier vind je de foto’s en video’s die je hebt geliket in een mooi overzicht terug. Vanuit hier kun je de foto’s en video’s ook labelen om ze later gemakkelijk terug te vinden of om er collecties mee te maken.

Een ander belangrijk onderdeel van de app is ‘Discover’. Hier kun je andere Favolane-gebruikers volgen die interessante foto’s en video’s liken. Op die manier kun je makkelijk nieuwe content ontdekken.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Lang voordat de app klaar was, stond er al een eerste versie van de website online waar geïnteresseerden hun e-mailadres konden achterlaten om de launchmailing te ontvangen. Ook hebben we al voorzichtig hier en daar wat lijntjes uitgezet. Hier kregen we veel positieve reacties op en zo kwamen er al in korte tijd zo’n 250 inschrijvingen op de mailing binnen.

De app is nu een aantal weken in de App Store te downloaden en we zijn nu bezig om de media op te zoeken. Van gigantische hoeveelheden downloads is dan ook nu nog geen sprake. Wat wel interessant is, is dat een gebruiker tot nu toe gemiddeld zo’n 500 foto’s en video’s in zijn Favolane-account kan terugvinden.

Daarnaast stond Favolane rond kerst en Oud & Nieuw in de top 10 van featured apps in de App Store in de categorie Photo & Video in Nederland, Portugal en Italië. We schommelden zo tussen plaats 6 en 7.”

Wie is er bij betrokken?

“Het Favolane team bestaat momenteel uit twee personen. Waar ik, Sander de Gans, vooral bezig ben concept en design, is Rool Paap verantwoordelijk voor de technische aspecten van de app. Daarnaast vind ben ik ontzettend blij met de betrokkenheid van Joan Lindhout van ZICHZACH die onze website en mailing heeft gebouwd.”