Gespot

Flo-app: Virtuele coach voor duurzamer, veiliger & goedkoper rijden

0

Flo is een gratis app die automobilisten coacht op duurzamer, veiliger en goedkoper rijgedrag. Direct tijdens het rijden geeft Flo feedback. Ook kun je achteraf ritten terugkijken op verbeterpunten. Moniek Hop, manager van Decos, vertelt.

Wat is het?

“Flo monitort je rijgedrag en helpt je je rijstijl te verbeteren, door elke rit te registreren en te voorzien van een score. Tijdens het rijden ontvang je feedback via beeld- en geluidssignalen en achteraf kun je ritten in detail terugkijken, zodat je (meteen) weet wat je goed en minder goed doet. Zo kun je je rijgedrag aanpassen op een bewustere stijl. Doordat je een persoonlijk doel hebt en die steeds kunt bijstellen, blijf je ook gestimuleerd om jezelf te blijven verbeteren.”

Waarom dit initiatief?

“Met Flo willen we laten zien dat het voor iedereen mogelijk is om minder brandstof te verbruiken en zo een bijdrage te leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Flo is uniek doordat het de enige app is die tijdens het rijgedrag direct feedback geeft. Doordat je constant en real-time hoort wat er goed en minder goed gaat, verwachten we dat het mensen écht helpt om bewuster te rijden.”

Hoe werkt het?

“Flo registreert alle ritten automatisch. Tijdens het rijden krijg je punten voor goed rijgedrag en worden punten afgetrokken voor sportief gedrag. Je hoort en ziet dit direct, door de beeld- en geluidssignalen die Flo geeft bij het toekennen of aftrekken van de punten. Ieder krijgt een persoonlijk doel, dat je eventueel zelf kunt bijstellen. Aan het einde van elke rit krijg je een score en kun je alle ritten terugzien op een 3D-kaart.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De app heeft nu 430 downloads, wereldwijd, met name in Europa (Nederland, UK) en India. De eerste reacties zijn erg positief, met name over het design en de gebruiksvriendelijkheid. Een leerpunt betreft nog het batterijverbruik. Momenteel (en voorlopig) is de app gratis om de vraag en het gebruik te testen.”

Wie is er bij betrokken?

“De app is ontwikkeld door Decos-engineers in India, dus door mensen uit ons eigen ontwikkelteam. Daarnaast zijn een externe project manager en een designer aangetrokken.”

Bron:   Flo-app  -  Download