Gespot

GeoRun: Location based games & campagnes

0

GeoRun is software om gemakkelijk mobiele campagnes mee op te zetten. Spellen rondom de producten van een bedrijf, om zo maximale betrokkenheid en interactie tot stand te brengen. Perry Oostdam, betrokken bij GeoRun, vertelt.

Wat is het?

"Het doel van GeoRun is om een totaal nieuwe manier van locatie-gebonden marketing te creëren. Wij geloven in de kracht van spellen als het om marketing gaat en richten onze spellen zo in dat de producten en diensten van het bedrijf centraal staan. De eerste twee spellen, FashionRun en SpotHunter, nodigen spelers uit om actief met hun smartphone op zoek te gaan naar prijzen.

Deze in oktober gelanceerde spellen richten zich allebei op het promoten van fysieke locaties, vandaar dat prijzen gewonnen worden door deze als eerste met de smartphone naar de winkel te brengen. Er zijn uiteraard nog vele andere toepassingen van deze technologie te bedenken. Momenteel werken we aan game scenario's waarin spelers met hun camera foto’s kunnen maken van het product van een bedrijf (augmented reality), om zo nog meer interactie met de producten te kunnen krijgen. Gecombineerd met de huidige spelscenario's pogen we unieke campagnes voor bedrijven op te kunnen zetten. Enkele voorbeeld video's van de spellen zijn te vinden op <a title="YouTube-kanaal GeoRun" href="https://www.youtube.com/user/georuncom" target="_blank">ons YouTube-kanaal</a>."

Waarom dit initiatief?

"Aanleiding van dit concept was de vele saaie Facebookpromoties die we voorbij zagen komen. ‘Like’ dit en ‘like’ dat, wat naar ons idee geen oprechte marketing is. Is een ‘liker’ nou werkelijk geïnteresseerd in (de producten van) een bedrijf, of liken we tegenwoordig simpelweg om een nieuw paar schoenen te kunnen winnen? Dat kan anders, dachten wij. Waarom geen spel creeëren rondom de producten en fans uitnodigen om hier mee aan de slag te gaan?

Met name het creëren van een realtime weergave in zowel alle apps als op de bijbehorende campagne websites was een uitdaging. De software is tot drie keer toe opnieuw geschreven om optimale schaalbaarheid te kunnen behalen. De meeste vergelijkbare concepten vernieuwen het beeld constant in plaats van een realtime weergave, wat naar ons idee net zo iets is als voetbal kijken aan de hand van foto’s in plaats van een live beeld."

Hoe werkt het?

"Na het openen van de applicatie is het speelgebied te zien met daarin een realtime weergave van alle prijzen en medespelers. Door naar de locatie van een prijs op de kaart te gaan, kan deze binnen 50 meter met een smartphone worden ‘opgepakt’. Dan begint de pret: spelers kunnen prijzen binnen een straal van 50 meter met hun smartphone van elkaar afpakken. Een heuze prijzenjacht met de smartphone dus. Wat heeft een bedrijf hier aan? Prijzen worden bijvoorbeeld gewonnen door deze als eerste naar de winkel te brengen. Gamification XXL, als je het ons vraagt."

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Ons doel was om +/- 1000 spelers in FashionRun te krijgen om zo de software optimaal te kunnen testen. Het huidige aantal staat inmiddels op meer dan het dubbele en we hebben nog een maand te gaan! Doe dat getal keer twee en je hebt ongeveer het totaal aantal app downloads. Hoewel alles prima blijft draaien hebben we de veel kleine aanpassingen moeten maken. Zo bleken spelers al na enkele dagen diverse manieren te hebben gevonden om vals te spelen en worden de gekste stunts uitgehaald om van andere spelers uit de buurt te blijven.

Om spelers een voorsprong te geven nadat ze een prijs hebben opgepakt, zijn ze nu één minuut onzichtbaar voor ander spelers. Spelers bleken hier misbruik van te maken door bijvoorbeeld met twee of drie spelers constant prijzen over te geven en dus non-stop onzichtbaar te zijn. Nu herkent het systeem dit soort gedrag en vervalt de onzichtbaarheid automatisch.

Leuk om te weten is bijvoorbeeld ook dat spelers in totaal al meer dan 50.000 km in de spellen hebben afgelegd, waarvan meer dan 15.000 km met prijzen in hun bezit. We zijn erg enthousiast om te zien dat de spellen zo goed ontvangen worden en dat spelers actief aan de slag gaan om tactieken te bedenken. Van spelers met walkie talkies tot achtervolgingen met de auto, we hebben al diverse gekke stunts voorbij zien komen!"

Wie is er bij betrokken?

"Voor het spel FashionRun werken we samen met ModeRepubliek.nl, welke de prijzen ter beschikking heeft gesteld. Dit varieert van van UGGs tot € 1000 shoptegoed. In Poznan werkten we samen met Inea, waar ook zij de prijzen in het spel gebracht hebben. Momenteel zijn we in gesprek met diverse marketingbureaus om samen campagnes op te zetten voor grotere marktpartijen. De technische ontwikkeling doen we zelf. Zowel in Poznan, waar ons kantoor zit, als in Nederland."