Gespot

GiftAway: E-commerce plugin voor social gifting

0

GiftAway is een e-commerce plugin waarmee consumenten gezamenlijk producten kunnen kopen. Wanneer ze een product af willen rekenen kunnen ze, met behulp van deze plug-in, kiezen voor de betaalmethode van GiftAway. Rosalie Blok, directeur van GiftAway, vertelt.

Wat is het?

"GiftAway is een plugin voor je webshop waarmee consumenten gezamenlijk producten af kunnen rekenen. Op deze manier kunnen ze bijvoorbeeld eenvoudig samen een cadeau kopen. De plug-in maakt het mogelijk om bij het afrekenen van een product te kiezen voor de GiftAway-betaalmethode. De plug-in heeft in principe drie functies, namelijk het uitnodigen van vrienden, familie, collega’s etc., het verdelen van de prijs in gelijke aantallen en het afrekenen van het product."

Waarom dit initiatief?

"Vanuit onze opleiding International Event, Music & Entertainment Studies hebben wij deze onderneming opgezet. Om een product voor onze Student Company te bedenken zijn wij allereerst gaan brainstormen over problemen die wij zelf ondervonden. Hierbij liepen we er al snel tegenaan dat het vaak lang duurt voordat je van iedereen geld hebt ontvangen nadat je een cadeau voorgeschoten hebt. In onze ogen kon dit veel makkelijker, vanuit dat idee hebben we GiftAway bedacht. Wat onze plug-in zo uniek maakt, is dat een offline experience (het met de pet rondgaan voor geld) wordt omgezet naar een online experience.

Wat wij erg belangrijk vinden bij social gifting, is dat de betalingen soepel verlopen. Daarom hebben we, na de testfase en gesprekken met experts, besloten om gebruik te maken van veelgebruikte systemen als iDEAL en PayPal."

Hoe werkt het?

"Wanneer een klant winkelt in een webshop en wil afrekenen krijgt hij of zij de optie om het product gezamenlijk te kopen, met GiftAway. Dit kan erg leuk zijn wanneer de klant opzoek is naar bijvoorbeeld een verjaardagscadeau. Bij de online kassa kan de klant op de GiftAway-button klikken en het proces van het social gifting zal vervolgens van start gaan.

Het proces gaat als volgt: allereerst nodigt de initiatiefnemer potentiële deelnemers uit voor het gezamenlijk cadeau. Er worden vervolgens automatisch verzoeken voor deelname verstuurd naar de potentiële deelnemers. Deze verzoeken worden verstuurd via Facebook en/of email. Wanneer de uitnodigingen worden geaccepteerd wordt het totaalbedrag verdeeld onder de deelnemers. Als er een cadeau van €75 wordt aangeschaft door tien deelnemers zal iedereen dus €7,50 betalen, dit bedrag kan eventueel wel aangepast worden door de deelnemers.

Als iedereen akkoord is gegaan met het te betalen bedrag, zullen zij een melding hiervan krijgen. Vanaf dat moment zal iedereen zijn of haar deel moeten betalen. Gaat niet iedereen akkoord of wordt het bedrag niet gehaald, dan zal de totale transactie gestopt worden. Wanneer iedereen zijn/haar deel heeft betaald wordt het cadeau automatisch aangeschaft door de desbetreffende webshop en de deelnemers zullen hier een melding van krijgen."

https://vimeo.com/63815889

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Wij zijn de eerste onderneming die deze optie aan consumenten aanbiedt. De plugin is momenteel ontwikkeld voor drie CMS systemen, namelijk WordPress, Joomla en Magento. Mocht je gebruik maken van een ander systeem, dan is er de optie om de plugin te customizen voor het systeem in kwestie. Je kunt de plug-in zelf installeren wanneer je enig verstand hebt van PHP en MySQL.

Helaas hebben we nog geen webshop gevonden die onze plugin wil implementeren. Wel zijn we op gesprek geweest bij een paar (grote) webshops op gesprek geweest, waaronder Wehkamp, die erg te spreken waren over ons product. Wij zijn natuurlijk voortdurend bezig met het aanbrengen van verbeteringen om onze plugin gebruiksvriendelijker te maken voor webshophouders en consumenten."

Wie is er bij betrokken?

"Ik, Rosalie Blok, ben directeur van GiftAway. Stef Gijsen is inkoopmanager, Daniel Hardeman en Nadja Nieuwlands zijn onze Salesmanagers, Han Goossens is Financieel manager en Gianni Taranto is Marketingmanager. Verder zijn Jong Ondernemen en Fontys ACI betrokken bij dit project."