Gespot

Gratissample.nl: Probeer de nieuwste producten als eerste uit

0

Gratissample.nl is een online platform waarop A-merken rechtstreeks met consumenten en potentiële klanten in contact kunnen komen, door hun nieuwste producten gratis aan te bieden. Samples uitdelen aan anonieme consumenten in de stad? Dat is verleden tijd! Mathijs Visser, één van de initiatiefnemers, vertelt.

Wat is het?

“Via Gratissample.nl kun je nieuwe producten aanvragen en testen, zowel op landelijk als op regionaal niveau. Het geeft jou als consument de kans om als eerste gratis kennis te maken met allerlei nieuwe producten. Voor bedrijven draagt het platform bij aan het in kaart brengen van het marktpotentieel van producten en dient het ter ondersteuning bij productlanceringen. Niet langer meer samples uitdelen op straat aan passerende ‘anonieme’ consumenten, maar heel gericht samples uitdelen aan consumenten van wie je de naam weet en van wie je profielen kunt verzamelen. En doordat we sociale mediakanalen en het e-mailprogramma gekoppeld hebben aan Gratissample.nl, kunnen we waardevolle reacties en ervaringen op nieuwe product-introducties verzamelen en kunnen producenten structureel een-op-een met klanten gaan communiceren!

Het is een vernieuwend kanaal in vergelijking met bestaande samplingkanalen. Dit omdat via Gratissample.nl online grote groepen consumenten bereikt worden en het mogelijk is om gegevens te verzamelen van potentiele klanten en eindgebruikers.”

Waarom dit initiatief?

“Traditionele retailers en producenten van A-merken zijn steeds meer op zoek naar mogelijkheden om te communiceren met consumenten en potentiele klanten. Data vormt hierin een erg belangrijke schakel. Wie is mijn potentiele klant, wat vinden ze van mijn product en hoe kan ik deze mensen goed bereiken? Via traditionele sampling in winkels en op straat kun je samples verspreiden en mensen gratis kennis laten maken met een nieuw product, maar nadat je het product hebt weggegeven weet je eigenlijk niks van de ontvanger.

Wij kunnen de samples veel gerichter aanbieden binnen de gewenste doelgroep en kunnen veel waste voorkomen. We weten precies wie er een product heeft aangevraagd, waardoor we de mogelijkheid hebben om data te analyseren.”

Hoe werkt het?

“Het leuke aan Gratissample.nl voor de consumenten? Zij kunnen altijd als eerste de nieuwste producten gratis aanvragen en proberen. Ze kunnen via sociale media en via e-mail hun reactie geven en de producten reviewen. Happy Leads brengt de testers heel gericht in kaart, zodat fabrikanten inzichtelijk krijgen op welke doelgroep ze zich het beste kunnen richten. Via het platform kan er regionaal worden gepromoot, wat er voor zorgt dat producenten in bepaalde regio’s extra promotie kunnen doen voor hun product om daarmee extra vraag bij de grote ketens op gang te brengen. Producenten krijgen in het vervolgtraject sowieso de mogelijkheid om hun producten te verkopen via de winkels van Van Tol en via Lekkermakkelijk.nl.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Begin maart (2015) is de eerste versie van Gratissample.nl gepresenteerd door Michael van den Hurk, directeur Commerciële zaken Van Tol Retail, op het Fast Movers Congres. Dit is het netwerkcongres van Business Connected voor inkoop, category management, trade marketing en sales in food, drug en foodservice. De eerste reacties van producenten zijn bijzonder postitief. Een week na de lancering zien we de bezoekersaantallen op de website iedere dag stijgen. De eerste gratis samples zijn al ‘uitverkocht’ en we zijn druk bezig met het aansluiten van nieuwe producenten en het lanceren van nieuwe gratis producten.”

Wie is er bij betrokken?

“Het is een initiatief van Happy Leads, Van Tol Retail en Happy Cactus. Happy Leads is specialist in e-mailmarketing, online leadgeneratie en klantwerving. Happy Leads verzorgt het beheer en de marketingactiviteiten van Gratissample.nl. Zij verzorgen de logistiek en de contacten met A-merken. Happy Cactus weet wat mensen prikkelt. Happy Cactus heeft het design en de creatie verzorgd.”

Bron:   Gratissample.nl