Gespot

Groove.me: Engels leren met popmuziek

0

Met Groove.me leren kinderen Engels dankzij actuele hits uit de top 40. Jorien Castelein, mede-initiatiefnemer van Groove.me, vertelt over de vernieuwende digitale lesmethode.

Wat is Groove.me?

“Groove.me is een nieuwe lesmethode Engels, waarmee kinderen op de basisschool Engels leren door popmuziek van bijvoorbeeld The Black Eyed Peas, Alain Clark en Adèle. Het is wereldwijd de eerste complete lesmethode Engels, waarbij kinderen de taal leren met actuele hits uit de top 40, waarvan elke les volledig in co-creatie met kinderen en leerkrachten is ontwikkeld en die scholen volledig digitaal kunnen doen.”

Waarom dit initiatief?

“Zo’n anderhalf jaar geleden is het idee ontstaan om te onderzoeken of het basisonderwijs substantieel kan worden verbeterd. We hebben een team gevormd, waarmee we elke week een halve dag een willekeurige school in Nederland bezochten, van de Amsterdam Bijlmer tot Groede. Aanvullend op deze bezoeken, interviewden we door het hele land leerkrachten, kinderen, schooldirecties, wetenschappers, creatieven en andere specialisten met steeds dezelfde vragen; wat kom je tegen in het onderwijs? Wat motiveert en frustreert je? En waar zie je mogelijkheden voor verbetering?

Bij de Engelse les kwamen we op bijna alle scholen en in alle gesprekken dezelfde problemen tegen:

  1. Kinderen vonden het vak vrij saai en hadden niet het idee dat ze van de Engelse les op school veel leerden (‘Ze bellen in dat boek nog vanuit een telefooncel.’).
  2. Het lesaanbod was ook volgens de leerkrachten zelf sterk verouderd en niet altijd even relevant of passend voor kinderen.
  3. Het lesaanbod bestond vooral uit tekst- en werkboeken, waarin kinderen lezen en oefeningen invullen. Het zelfvertrouwen om echt zelf te gaan praten, wordt met deze aanpak niet aangemoedigd.
  4. De niveauverschillen in Engels tussen kinderen zijn enorm.

Inmiddels hangt in 80% van de klassen op de basisschool een digibord. Dat digibord opent een wereld aan didactische mogelijkheden, die nu in het onderwijs nog veel te schaars gebruikt worden.”

Hoe werkt Groove.me?

“Iedere les start klassikaal met het digibord en een serie oefeningen rondom een song: kinderen luisteren met elkaar, raden waar het liedje over gaat, herkennen woorden, beelden het uit en zingen (karaoke)! Na het klassikale gedeelte gaan kinderen individueel of in tweetallen aan het werk met werkbladen, ieder kind op z’n eigen niveau.”

 

Wat zijn de facts?

“De partnerscholen zijn laaiend enthousiast en geven de methode gemiddeld een 9. Ter vergelijking, bestaande methodes krijgen gemiddeld een 5 of 6. Elk jaar zijn ongeveer 800 scholen toe aan een nieuwe lesmethode Engels. Vorige week kregen alle basisscholen van Nederland een mail met het aanbod een gratis proefles te doen. Al na drie dagen waren 700 proeflessen geregistreerd.

Wetenschappers en onderwijsjournalisten zijn tevens enthousiast over de methode. Groove.me is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten uit hersenonderzoek over het leren van een taal. We zijn nu in gesprek met het instituut Learn! van de Vrije Universiteit over het daadwerkelijk meten van de leerprestaties van kinderen in de praktijk, zodat we de methode ook in de toekomst steeds beter en effectiever kunnen maken.”

Wie is er betrokken?

Groove.me is een initiatief van twee oud-Malmberg-directeuren, Joachim Driessen en mijzelf, Jorien Castelein in samenwerking met Gynzy, ontwikkelaar van software voor basisscholen, waarmee het digibord eenvoudiger te bedienen is. De methode wordt gemaakt door een multidisciplinair ontwikkelteam met daarin: uitgever, auteurs, innovators, ontwerpers, ontwikkelaars, diverse onderwijsspecialisten en als allerbelangrijksten de leerkrachten en kinderen van de partnerscholen, met wie we de lesmethode in co-creatie maken. Het Eindhovense bedrijf De Roode Kikker heeft de digitale lesmethode daadwerkelijk gebouwd.”