Gespot

Headlinez: Overzichtelijk nieuws via RSS feed

0

Op Headlinez vind je het laatste nieuws verzameld op onderwerp en uit meer dan duizend nieuwsbronnen.

Wat doet de site?

Headlinez verzamelt alle Nederlandstalige nieuwsberichten, en maakt deze berichten beschikbaar via een overzichtelijk, uitklapbaar menu van vier niveaus. Van heel breed (bijv. Multimedia, Sport) tot heel specifiek (Wii, FC Barcelona). Je browser onthoudt precies welke categorieën je hebt in- of uitgeklapt, zodat je deze gemakkelijk kunt terugvinden. Van elke categorie wordt een aparte RSS feed gegenereerd, en voor elk bericht kan worden bekeken welke andere berichten (van andere bronnen) het meest op dit bericht lijken, zodat je ook naar die bronnen kunt doorklikken.”

Waarom deze site?

“RSS is een techniek die al lange tijd sterk in opkomst is, maar nog steeds niet is uitgegroeid. Er zijn meerdere sites die gebruik maken van RSS feeds om een nieuwsoverzicht te creëren, maar sommige sites zijn heel beperkt in hun scope en andere sites verzamelen zoveel dat de resultaten niet betrouwbaar zijn; berichten over de voetbalclub NEC komen bijvoorbeeld samen met berichten over het computerbedrijf NEC. Headlinez bevat meer dan duizend feeds, maar is toch overzichtelijk en gebruikersvriendelijk.”

Hoe werkt de site?

“Links staat het hoofdmenu, dit is een uitklapbaar menu met categorieën op vier niveaus. Die vier niveaus zijn allemaal heel logisch ingedeeld, zodat de bezoeker meteen weet waar hij/zij zijn/haar onderwerp van interesse kan vinden. De categorie “Ajax” valt bijvoorbeeld onder “Sport”->”Voetbal”->”Eredivisie”, de categorie “Rotterdam” onder “Algemeen”->”Binnenland”->”Zuid-Holland”.

Bovenin worden random enkele categorieën met een pictogram weergegeven, zodat de gebruiker ook eenvoudig kan rond surfen. Rechts staat er onder meer een zoekveld, statistieken, bookmark knoppen, en de periode (1-14 dagen) waarvoor berichten moeten worden weergegeven.”

Wat zijn de facts?

“Sinds de start in november 2008 zijn de bezoekersaantallen elke maand verdubbeld. Op dit moment hebben we ruim 1.000 unieke bezoekers en 50.000 hits per dag. Het aantal RSS feeds dat automatisch wordt ingelezen staat op 1.050, en het totaal aantal berichten sinds de start nadert het miljoen. Naast de standaardversie is er ook een versie uitgekomen speciaal voor de iPhone, en hebben we een Twitter-feed beschikbaar gesteld. Ook zijn er versies in andere talen in de maak.”

Wie maakt de site?

Indigonet Services BV is een webdesign bedrijf uit Lith. De medewerkers in Nederland hebben allemaal een achtergrond in de bioinformatica, het grensgebied van biologie en informatica. Behalve webdesign doen we ook consultancy op dit gebied. Bovendien hebben we sterke connecties met India, waar we contacten hebben met programmeurs.”

Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Tim Hulsen over Headlinez.