Gespot

Jilster: Maak samen tijdschriften met ‘printing on demand’

0

Iedereen tijdschrift-uitgever! Dat is in het kort wat er nieuw is. Een doorbraak: met de bestel- en verzendservice kun je als bladenmaker met printing on demand je eigen tijdschrifttitel starten.

Wat is het?

“Startende en bestaande bladenmakers kunnen met hun eigen redactieteam nu heel eenvoudig en met weinig risico een tijdschrifttitel starten. <em>Printing on demand</em> dus, in de tijdschriftenbranche! Het werkt zo. De redactie maakt (samen) een tijdschrift in de editor. Als het blad klaar is, biedt de redactie dit via eigen kanalen per stuk aan. Iedereen kan een bestelling plaatsen. Wij zorgen vervolgens voor het drukken en verzenden. Deze mogelijkheid is ook mogelijk bij een vrij lage oplage, zoals bijvoorbeeld 100 stuks.”

Waarom dit initiatief?

“Jilster bestaat nu ruim drie jaar en van verschillende klanten hebben we de vraag gekregen of het drukken en verzenden naar meerdere adressen tegen een commercieel tarief mogelijk was. Dat hebben we nu daadwerkelijk gerealiseerd. Het is uniek dat je nu als bladenmaker gemakkelijk je eigen tijdschrifttitel kunt starten. Met beperkt risico, vanwege <em>printing on demand</em>. Je geeft de handling, financiële afwikkeling, het drukken en verzenden dus helemaal uit handen.”

Hoe werkt het?

“Als bladenmaker vorm je net als anders een redactieteam met je eigen mensen. Op Jilster.nl maak je met dit team een online tijdschrift in de afgeschermde redactieruimte. Je kiest zelf of je de pagina’s in Jilster opmaakt of als pdf’s uploadt. Is je tijdschrift klaar, dan maak je zelf promotie voor je tijdschrifttitel. Daarbij maak je gebruik van een gratis promotiepagina. Consumenten bestellen via deze promotiepagina het gewenste aantal exemplaren van jouw tijdschrift – één of meer – en krijgen deze dan gedrukt thuisbezorgd.

Voor de bestel- en verzendservice maak je afspraken met Jilster voor het aanbieden van je tijdschrift tegen een vaste stuksprijs. Deze inkoopsprijs is gebaseerd op de te verwachten oplage die besteld zal worden gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar. Je kunt zelf de verkoopprijs bepalen. Na afloop van de afgesproken periode wordt gekeken hoeveel bestellingen daadwerkelijk zijn geplaatst. Het eventuele verschil in stuksprijs wordt vervolgens verrekend. De gemaakte afspraken leggen we vast in een standaard overeenkomst.

De bladenmaker spreekt van tevoren met Jilster een oplage af, zeg: 100 stuks. Dan is de inkoopprijs van een exemplaar 5,86 euro. De bladenmaker kan het tijdschrift gaan aanbieden voor die 5,86 euro, maar ook tegen een hogere of lagere prijs – dat laatste bijvoorbeeld als het een <em>give away</em> betreft van een bedrijf. Verder kan de redactie er ook voor kiezen om advertenties te plaatsen in het eigen blad, waarmee een tweede verdienmodel mogelijk is. Stel dat je als bladenmaker 7,50 euro vraagt voor je tijdschrift, dan heb je dus een marge op ieder verkocht exemplaar. Heb je ook een advertentie opgenomen in je tijdschrift voor bijvoorbeeld 150 euro, dan heb je daar ook inkomsten uit.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De eerste bladenmakers zijn nu begonnen met deze bestel- en verzendservice. Homemade Happiness biedt vijf vrolijke knipboeken aan, Jurist &amp;Zo een juridische opleiding tot ‘junior- jurist’ voor basisschoolleerlingen en CERES een magazine over voedselveiligheid. Omdat het een nieuwe service is, die voor zover wij weten nog niet bestaat in Nederland, hebben we hier goede verwachtingen van. De drempel om je eigen tijdschrifttitel te starten en daar een succes van te maken, is vrijwel verdwenen.”

Wie is er bij betrokken?

“Jilster heeft het softwarebedrijf dat ook de editor heeft gebouwd opdracht gegeven tot het bouwen van deze mogelijkheid.”