Gespot

Last Seats: Online platform voor kaartverkoop

0

Last Seats is een nieuw online platform voor iedereen die spontaan zin heeft in een avondje uit. De website toont aan of er nog beschikbare kaarten te koop zijn in jouw regio. Oprichter Sjoerd Bakker vertelt.

Wat is Last Seats?

“Last Seats biedt een helder overzicht van de laatst beschikbare plaatsen voor evenementen en voorstellingen in een door de consument zelf te kiezen regio, via één centrale (mobiele) website. Maximaal 100 uur (4 dagen) voor aanvang van de voorstelling kunnen consumenten op deze website zien voor welke voorstellingen er nog plaatsen beschikbaar zijn en deze direct kopen.”

Waarom dit initiatief?

“Het idee ontstond op een zaterdagavond tijdens een weekendtrip. We hadden het idee om naar het theater te gaan. Toen bleek dat we een zoektocht moesten starten langs allerlei ‘uit-agenda’s’ en websites van afzonderlijke theaters om te zien wat er die avond speelde en nog beschikbaar was. Ik dacht: “Dat moet handiger kunnen!”. Daarom besloot ik een website te ontwikkelen, waarbij je precies kunt zien wat je de komende dagen kunt ondernemen in de regio die je zelf kiest. Last Seats toont je direct de beschikbare plaatsen voor een avond uit. Als er annuleringen zijn bij een uitverkochte voorstelling, is het voor het theater lastig om de consument te laten weten dat er (weer) plaatsen beschikbaar zijn. Ook deze plaatsen worden verkocht via de website.

Dit is mogelijk omdat de kaartverkoopsystemen van alle theaters door Last Seats gekoppeld zijn op één centraal punt. Het is ons als eerste in Nederland gelukt om een systeem te koppelen aan de ticketsystemen van verschillende theaters in Nederland. Doordat deze systemen doorlopend gesynchroniseerd worden met de website van Last Seats, kunnen ook reserveringen die op het laatste moment worden afgezegd alsnog worden verkocht.”

Hoe werkt Last Seats?

“Zittend op een terras kun je nagaan of er nog plaatsen zijn voor de voorstelling die in het theater in de buurt speelt. Je gaat daarvoor naar de (mobiele) website van Last Seats. Je selecteert een stad, een straal waarbinnen je wilt zoeken, je kiest één of meerdere genres en krijgt direct het overzicht te zien van de voorstellingen waar op dat moment nog plaatsen voor beschikbaar zijn. Na registratie kun je direct online betalen, op de fiets springen richting het theater en genieten van een mooie voorstelling.”

 

Wat zijn de facts?

“De website is op 20 oktober 2011 gelanceerd en het aantal bezoekers is sinds die tijd flink gestegen. Dankzij een Facebookactie, waarbij bezoekers een reis naar Broadway in New York konden winnen, is het aantal Facebook ‘likes’ gestegen tot bijna 190 in een paar dagen tijd. Inmiddels zijn ruim 70 theaters aangesloten bij Last Seats, waaronder Koninklijk Theater Carré, Stadsschouwburg Utrecht, Chassé Theater, Stadsschouwburg Amsterdam, Koninklijk Carré, Rotterdamse Schouwburg en Koninklijke Schouwburg Den Haag. Hun voorstellingen worden straks ook aangeboden via Last Seats. De inkomsten die Last Seats verkrijgt, worden niet door de consument betaald maar door de theaters. Het is dan ook een dienst die puur voor gemak en inspiratie is ingericht en is bedoeld voor mensen die het leuk vinden om te zien voor welke voorstellingen er de komende dagen nog plaatsen beschikbaar zijn.

Het businessmodel van Last Seats is eerlijk, simpel en transparant. De consument betaalt helemaal niets extra’s als hij via Last Seats kaarten bestelt. Als er een koppeling is met het ticketsysteem van het theater, bestelt de consument zelfs gewoon bij het theater voor de op dat moment geldende prijs. De aanbieder (het theater) betaalt voor de bemiddeling 10% van de kaartprijs met een maximum van € 3,50 per kaart.”

Wie is er betrokken bij Last Seats?

“Het idee is door mijzelf bedacht, gefinancierd en opgebouwd tot wat het nu is. Dankzij mijn achtergrond als IT’er was ik gelukkig zelf in staat om de website op te bouwen, uit te breiden en te koppelen aan de systemen van de theaters. Het afgelopen jaar stond met name in het teken van het creëren van draagvlak bij de theaters en bij producenten van theater. Door direct de samenwerking met de website weetwaarjekoopt.nl te zoeken en door een heldere propositie, kreeg ik het vertrouwen van de theaters. Daarnaast heb ik hard gewerkt aan het tot stand brengen van de koppelingen met de verschillende theatersystemen en het opnemen van voorstellingen van deelnemende theaters.