Gespot

LocalXS: Tour door Amsterdam met je smartphone

0

Ontdek Amsterdam door link tussen ‘echte’ wereld en smartphone. Een gesprek met Martin Slijkhuis van Microsoft over de LocalXS app.

Wat doet de applicatie?

“Door met een smartphone de LocalXS Tag te fotograferen op één van de 50 LocalXS posters in het centrum van Amsterdam, kunnen inwoners en toeristen op bijzondere wijze de stad verkennen. Via het scherm van uw mobiel krijg je route van 7scenes aangeboden waarmee je langs verschillende locaties in Amsterdam navigeert. Eenmaal op locatie verschijnt er een foto, video of zelfs een opdracht.

Er is een route met de ‘verborgen’ toplocaties van Amsterdam opgezet vanuit het oogpunt van Amsterdammers zelf en er zijn culturele en historische routes gemaakt met het Amsterdams Historisch Museum, Ons’ Lieve Heer op Solder en Concern.”

Waarom deze applicatie?

“Het idee om de Microsoft Tag technologie en de 7scenes routes te combineren in de LocalXS tour applicatie is ontstaan in aanloop naar de WCIT 2010 in Amsterdam. Het is een bijzondere samenwerking tussen het Amsterdamse IT-bedrijf Sparked, innovatieve start-up 7scenes, Waag Society (stichting voor creatieve technologie) en Microsoft om de fysieke wereld via smartphone te verbinden met online inhoud. Hiermee willen wij laten zien hoe technologie en kennis van verschillende organisaties direct baat heeft voor mensen en dan niet in de toekomst maar nu. Microsoft wil door de samenwerking te ondersteunen een bijdrage leveren aan de hoogwaardige creatieve economie in Amsterdam.”

Hoe werkt de applicatie?

“Voor het fotograferen van de LocalXS Tag op de posters en het starten van de tour installeer je de Microsoft Tag reader. Daarmee kom je na het fotograferen van de Tag uit bij de applicatie van 7scenes. Door die applicatie te starten kun je via het scherm van uw mobiele telefoon de verschillende culturele routes lopen.”

 

Wat zijn de facts?

“Tijdens WCIT 2010 (25 -27 mei) in de RAI in Amsterdam hebben 2500 bezoekers uit binnen- en buitenland kennis gemaakt met het ‘Taggen’ en gebruik kunnen maken van de culturele routes door op de conferentie de LocalXS Tag te fotograferen en vervolgens de stad in te duiken.”

Wie maakt de applicatie?

LocalXS is zoals gezegd een samenwerking tussen verschillende organisaties uit Amsterdam. De Tags en 7scenes culturele routes zijn mede ontwikkeld door studenten van de Hogeschool van Amsterdam en INHolland, die ook participeerden in het project. Dit was een eerste project, maar wij hebben de intentie om met 7scenes, Sparked, Waag Society en ook de hogescholen nieuwe creatieve projecten te starten in Amsterdam. Hoe en wat precies is nu nog niet duidelijk, dat volgt op een later moment.”